Seno valdnieku elegance • IR.lv

Seno valdnieku elegance

6
Māris un Ginta Šmiti. «Cilvēki meklē oriģinālo, kvalitatīvo.»
Anda Burve-Rozīte

Dizaina papīrlietu uzņēmumu Purpurs tā īpašnieki Ginta un Māris Šmiti izveidoja tieši pirms krīzes, kā paši smejas, gluži pliki

Māra un Gintas Šmitu birojā smaržo pēc sandala un koksnes. Tas drīzāk atgādina mākslas salonu, nevis vietu, kur top biznesa plāni un grāmatvedības pārskati. Purpurs ir neliels uzņēmums – ražošanā nodarbināti seši cilvēki, administrē četri. Puse no visiem šovasar piedalās Dziesmusvētkos. Arī pats uzņēmuma īpašnieks. Ar latvisko kultūrmantojumu savā ziņā saistīts arī uzņēmums – viena no pirmajām papīrlietu kolekcijām, ko tas radīja 2009.gadā, bija Mantojums – fotoalbumi, piezīmju grāmatas, dokumentu mapes un blociņi ar stilizētiem latvju rakstiem.

Pie sava uzņēmuma izveides Šmiti nonāca tā: Gintai, pēc izglītības rokdarbu un vizuālās mākslas skolotājai, pirms tam piederēja aģentūra, kas taisīja grafisko dizainu, poligrāfijas darbus. «Sapratu, ka daru to pašu, ko trīssimt citas aģentūras Latvijā,» viņa stāsta. «Tā bija cīņa par katru klientu – strādāt pēc iespējas lētāk.» Māris arī strādāja poligrāfijā, vadīja tipogrāfiju. Ar tipogrāfijas īpašniekiem domas atšķīrās, kā attīstīties tālāk. «Tajā brīdī sapratu, ka jāšķiras. Tipogrāfija ir nepārtraukts pēdējā brīža bizness, pilns ar nejaušībām un stresu. Visu laiku esi on-line režīmā. Kādā brīdī tas apnīk,» viņš atzīstas. Gintai un Mārim gribējās kaut ko prognozējamāku. Sirdij. 

Pirms sava biznesa sākšanas abiem bija desmit gadu darba pieredze šajā jomā. «Nebija jau slikti, bet spriedām – kas tad mums patīk vislabāk tajā lauciņā, ko darām? Tolaik taisījām grāmatu pasūtījumus. Tas likās ļoti interesanti. Grāmata nav skrejlapa, ko izmet atkritumu kastē, tikko izlasīta. Grāmatas iesiešanas process ļāva iepazīt šo amatu. Sapratām, ka mašīna nevar visu izdarīt, jāpieliek cilvēka roku darbs un attieksme, tad ir vērtība.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu