Bāc?! • IR.lv

Bāc?!

2
Riga Fertilizer Terminal valdes loceklis Roberts Kļaviņš: «Cilvēki visu laiku neizprot, ka terminālis nodarbosies ar granulētu minerālmēslu pārkraušanu, nevis tīrām ķīmiskām vielām.»

Jau šovasar jaunais minerālmēslu terminālis Kundziņsalā plāno uzņemt pirmās kravas, taču par tā drošību domas ir dažādas. Iedzīvotāji ceļ trauksmi par eksplozijas draudiem un vēlas, lai caur Rīgu netiktu pārvadāts amonija nitrāts – viela, ko izmanto gan lauku mēslošanai, gan sprāgstvielās. Tikmēr termināļa īpašnieki, risku vērtētāji un arī valsts institūcijas tik ļoti paļaujas uz modernajām tehnoloģijām, ka iespējama sprādziena sekas pat neanalizē

Smilšu klajumā Kundziņsalas ziemeļu pusē kā olas bretē tup seši balti kupoli. Tajos jau augustā vai septembrī sāks pildīt minerālmēslus Skandināvijas, Latīņamerikas un Ķīnas lauksaimniekiem. Tā Krievijas minerālmēslu ražotājs Uralhim, kura īpašnieka Dmitrija Mazepina bagātība, pēc Forbes aplēsēm, sasniedz 3,2 miljardus dolāru, uzlabos savas pozīcijas pasaules tirgū, spējot novirzīt kravas caur pašam piederošu termināli Rīgā. Labi nopelnīt varēs arī otrs termināļa līdzīpašnieks – uzņēmums Rīgas Tirdzniecības osta, kura patieso īpašnieku vidū KNAB meklē pašmāju oligarhus. Savukārt pilsētas vadībai sekmīga objekta palaišana ļautu panākt solīto kravu pieaugumu, kas Rīgas ostu pēc pārkrautajām tonnām noturētu Baltijas valstu līderos.

Taču pēc nāvējošā sprādziena minerālmēslu rūpnīcā Teksasā šāgada aprīlī cēlāju plānus grib apturēt tuvāko apkaimju iedzīvotāji, kuri līdz šim par minerālmēslu glabātavu tuvu pilsētas centram bija klusējuši.

Kopumā plānots pārkraut divus miljonus tonnu gadā, bet lielākais uztraukums ir par to, ka aptuveni 40% būs amonija nitrāts jeb salpetris, ko ne tikai kaisa uz lauka, bet izmanto arī sprāgstvielu izgatavošanai. Neveiksmīga apstākļu sakritība var nodarīt milzu postījumus. Tomēr projekta riska vērtētāji ir tik droši par tehniku, ka pat atteikušies modelēt, kādas sekas varētu nodarīt iespējama eksplozija.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu