Konkursā meklēs labāko piepildījumu Latvijas paviljonam „World Expo” • IR.lv

Konkursā meklēs labāko piepildījumu Latvijas paviljonam „World Expo”

21
NULL
Ruta Garkalne

Piedalīšanās pasaules izstādē „World Expo” kļuvusi dārgāka

Latvijas dalība „World Expo” Milānā izmaksās par trešdaļu dārgāk nekā līdzdalība iepriekšējā izstādē Ķīnas pilsētā Šanhajā. Piektdien izsludināts radošais konkurss, meklējot labāko piepildījumu Latvijas ekspozīcijas saturam un arhitektoniskajam veidolam izstādē, kas 2015. gadā norisināsies Itālijas pilsētā Milānā.

Latvijas dalība 2010. gadā „World Expo” Šanhajā izmaksāja 2 550 000 latu, savukārt izstādē Milānā 2015. gadā projekta maksimālais finansējums plānots vairāk nekā četri miljoni latu, kas ir gandrīz par 37% dārgāk.

„World Expo” Milānā Latvijas pilnvarotais pārstāvis Roberts Stafeckis sadārdzinājumu skaidro ar to, ka uzturēties Milānā būs dārgāk nekā Ķīnā. Līdz ar to katra izmaksas daļa ir augstāka. Plānots algot darbaspēku Itālijā, kas ir dārgāk nekā Ķīnā, arī izīrēt dzīvojamās telpas Milānā būs dārgāk nekā Šanhajā. Izmaksas sadārdzinās arī tas, ka Latvijas paviljons būs „piepildīts ar pasākumiem un dažādiem notikumiem”.

Stafeckis norāda, ka precīzas izmaksas vēl nav noskaidrotas, jo nav zināms, piemēram, cik izstādē izmaksās elektrība u.c.. „Ir grūti plānot finanses. Visu laiku tie skaitļi, kas figurē, balstās uz organizatoru solījumiem,” tā Stafeckis.

Piektdien izsludinātais izstādes metu konkurss Latvijas ekspozīcijas saturam un arhitektoniskajam veidolam arī “nobīdījies” par pusgadu. Pērn Ir.lv rakstīja, ka šis konkurss ir plānots novembrī un decembrī. Šo nobīdi Stafeckis skaidro ar to, ka bijis ilgs laiks, lai saskaņotu juridiskos jautājumus. Viņš met akmeni arī Itālijas dārziņā, norādot, ka organizatoru puse laikus neizpilda visus solījumus.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts teic, ka metu konkurss ir izsludināts gandrīz divus gadus pirms izstādes, un norāda, ka laika pietiks. Viņš gan uzsver, ka radošie spēki Latvijā sakarā ar to, ka nākamgad Rīga būs kultūras galvaspilsēta, patlaban esot diezgan izkliedēti. Tas esot iemesls, kāpēc šis konkurss veidots, „nesašaurinot ieeju” – lai varētu pieteikties daudzi un dažādi cilvēki.

„World Expo” Milānā Latvijas ekspozīcijas moto „Dzīvības drava” autors Uģis Brikmanis norāda, ka konkursu vajadzēja rīkot ātrāk. Viņš pieļauj, ka varētu iesniegt nepilnvērtīgus projektus, „jo pēdējā laikā ir nācies redzēt konkursus, kur nav kvalitātes”.

Iepriekšējās „World Expo” ekspozīcijas arhitekts Austris Mailītis Ir.lv teic, ka, iespējams, piedalīsies konkursā. Latvijas ekspozīcijas moto viņš salīdzina ar impulsu, kas palīdz sākt domāt – „tālāk ir bezgalīgi daudz iespēju, kā virzīties”. Arī Brikmanis teic, ka „metu konkursa mērķis ir rosināt domāšanu”.

Izstādes metu konkursa darbu iesniegšanas termiņš ir 23. septembris.

Latvija „World Expo” piedalīsies trešo reizi. Pavļuts norāda, ka līdzdalība izstādē ir svarīga, jo Latvijai sevi ir jāparāda. „Mums pašiem ir jāatrod veids, kā sevi pasaulei piedāvāt,” teic ekonomikas ministrs.

Itālijas vēstnieks Latvijā Džovanni Polici norāda, ka šī izstāde padarīs Latvijas un Itālijas attiecības ciešākas. „Ņemot vērā, ka Latvija tajā laikā būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts, tā būs lieliska iespēja apstiprināt līdera lomu, kā arī parādīt visai pasaulei, ko Latvija spēj pasaules mērogā,” teic vēstnieks.

Kā zināms, Ministru kabinets pērn atbalstīja ideju Latvijas ekspozīciju „World Expo” izstādē Milānā veltīt ekosistēmas pilnveidošanai. Par Latvijas ekspozīcijas moto apstiprināja „Dzīvības drava”. Iepriekš Ir.lv rakstīja, ka šī ideja tapusi „smadzeņu vētras” procesā, bet par to nav bijis konkurss.

„World Expo” kopš 1995. gada notiek reizi piecos gados. Tajā ar paviljoniem piedalās valstis, starptautiskas organizācijas un atsevišķi globālie koncerni. Nākamā izstāde 2015. gadā no 1. maija līdz 31. oktobrim notiks Itālijas pilsētā Milānā. Iepriekšējā 2010. gadā norisinājās Ķīnas pilsētā Šanhajā. Latvijas paviljonā darbojās „Aerodium”vēja tunelis.

 

Komentāri (21)

Inese 28.06.2013. 18.15

Ko tur daudz meklēt, jāpiepilda ar šo ;)

How Latvia Came through the Financial Crisis

by Anders Åslund and
Valdis Dombrovskis

May 2011 • 200 pp. ISBN paper 978-0-88132-602-4

http://www.saeima.lv/img/galleries/509/large/TLT2CX.jpg

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu