Jānis Sniedze, tālbraucējs un blogeris • IR.lv

Jānis Sniedze, tālbraucējs un blogeris

1
Savās Tālbraucēja piezīmēs Jānis Sniedze pievēršas ne tikai šofera profesijas emocionālajiem, bet arī praktiskajiem aspektiem. Lasītākie bijuši stāsti
Ieva Puķe

 

Rakstīt blogu Tālbraucēja piezīmes 2010.gada septembrī Jānis izlēmis praktisku apsvērumu dēļ. Mazajā Praulienā pie Madonas, kur viņš dzīvo, kaimiņi arvien izrādījuši interesi par Jāņa ceļojumiem ar lielceļu fūrēm. Lai nebūtu jāklāsta viens un tas pats, šoferis ar deviņu gadu stāžu izdomājis piedzīvojumus ievietot internetā. Paniekojies ar dienasgrāmatu Draugiem.lv, Priekuļu Lauksaimniecības tehnikuma absolvents, kam skolā padevušies sacerējumi, vietnē Blogspot izveidoja ko nopietnāku. Virtuālās vides pseidonīms – «Jančuks», tāds rakstīts arī uz plāksnītes aiz kabīnes priekšējā stikla.

Uzņēmuma Holzwerke Lubāna autiņš pašlaik rikšo pa Eiropas lielceļiem, vezdams Latvijas kokmateriālus. «Par tālbraucējiem saka: divas dienas mājās ir par maz, bet trīs jau par daudz,» Jānis parāda kalendāru, kurā aizsvītrota lielākā daļa datumu. Maijā mājās bijis tikai divas dienas. «Arī ar mani tā ir,» pasmaida. Pāris dienu laiskošanās, un acu priekšā jau uzzibsnī vīzija: «Labs ceļš, saulaina diena…»

Divreiz divu kvadrātmetru lielā kabīne vācu ražojuma auto MAN, tautā saukta par Maņku,  nedēļām ilgajās «odisejās» viņam ir guļamistaba, ēdamistaba un birojs. «Ja gribi kafiju gultā, tad jāguļ virtuvē,» šoferītis pamāj uz divām izlaižamajām gultām. Nodemonstrē miniatūru ledusskapīti, gāzes plītiņu, uz kuras lielceļu malās top ēdiens. Jānis zina vietas, kur nakšņot ir droši, un arī tās, kur labāk nepalikt. Var gadīties, ka no bākas būs iztukšots benzīns, bet piekabes brezentā izgrieztas «saulītes» – trīsstūrīši, pa kuriem zagļi izpēta, vai iekšā ir kas iekārojams. «Latvijā uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas apgaismotas maksas stāvvietas,» Jānis pasūkstās. Tomēr haosa ziņā nekas nevarot pārspēt Krieviju. «Piecu joslu ceļā, kas ir apkārt Maskavai, mašīnas brauc septiņās, astoņās rindās, džipi apbrauc sastrēgumus pa trotuāriem un zālājiem.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu