Divējas gaismas • IR.lv

Divējas gaismas

3
Nellija Ločmele

 

Skatoties Jāņu ugunskura liesmās, gluži nevilšus atmiņā atgriezās baisā aina – milzīgs liesmu vāls kāpj virs Rīgas pils torņiem. Pretī ellīgajai versmei slejas viens pacēlājs, ar ūdens strūklu cenšas iegrožot liesmām ceļu. Spēki ir nevienlīdzīgi. Uguns ir jauna un stipra, dzēsēju tehnika – veca un izdēdējusi. Ūdensapgādes sistēmā nav spiediena, šļūtenes plīst, mašīnas nespēj iekļūt pils pagalmā, lai nosmacētu uguns perēkli. Pret liesmām atliek divi trumpji – riskēt gatavie vīri un tonnām ūdens, kas pārpludina ēku, nodarot bojājumus uguns neskartajām vēstures liecībām.

Rīts nāk ar atvieglojumu – pils vietā nav krāsmatu čupa, un arī trīs muzeju krājumi nav neatgriezeniski sabojāti. Taču rūgtums ir liels, un neatbildēti jautājumi gruzd kā zemdegas. Vai tiešām tik svarīgā objektā, kurā atrodas Latvijas vēstures vērtīgākās liecības, ugunsdzēsējiem tikai nelaimes brīdī jāpārliecinās, ka efektīvi dzēst nav iespējams? Vai Latvijas valstij kā bagātam skopulim miljoni kultūras mantojuma saglabāšanai atrodas tikai tad, kad jāmaksā dubultā? Vai izmeklēšana šajā lietā ar augstajām likmēm būs ātra un uzticama? Degošā pils ir izgaismojusi ačgārnību gūzmu, kurā kaitējums ir milzīgs, bet atbildīgie būs ar uguni jāmeklē.

Taču šonedēļ Rīgā aizdegsies cita liesma. Svētījoša. Tūkstošiem acu pāru Dziesmusvētkos. Arī Ir redakcija savu artavu šajā gaismā grib pievienot, tāpēc laižam klajā Dziesmusvētkiem veltītu speciālizdevumu. Lai top Gaismas pils, ko ne uguns, ne ūdens nespēj postīt!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu