Saeima konceptuāli atbalsta ieceri šogad indeksēt pensijas • IR.lv

Saeima konceptuāli atbalsta ieceri šogad indeksēt pensijas

37
Foto: Andrius Ufartas, F64/BFL

Parlaments arī atbalstīja steidzamības noteikšanu likumprojektam

Saeima ceturtdien konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja ierosinājumu no šā gada 1.septembra ar indeksu 1,04 indeksēt pensijas, kas nepārsniedz 200 latus, ziņo LETA.

Parlaments arī atbalstīja steidzamības noteikšanu likumprojektam, un galīgajā lasījumā deputāti par šo iniciatīvu varētu lemt 9.jūlijā. Priekšlikumus uz otro lasījumu varēs iesniegt līdz 1.jūlija plkst.12.

Deputāti vienbalsīgi atbalstīja grozījumus likumā “Par valsts pensijām”, kā arī lielā vienprātībā pauda atbalstu visiem saistītājiem likumprojektiem, kuriem parlamentārieši arī noteica steidzamību. Grozījumus likumā “Par valsts pensijām” konceptuāli atbalstīja 88 deputāti, savukārt trīs parlamentārieši – Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), Irina Cvetkova (SC) un Rihards Eigims (ZZS) – balsojumā nepiedalījās.

Indeksācija attieksies arī uz invaliditātes pensiju, izdienas pensiju un apgādnieka zaudējuma pensiju saņēmējiem. Pensiju indeksācijas rezultātā pensiju pieaugums skars 84,7% no pensiju saņēmējiem.

Vecuma pensijas iedzīvotājiem, kuriem tās nepārsniedz 200 latu, pieaugs par vidēji 5,58 latiem, izdienas pensijas – par 3,43 latiem, invaliditātes pensijas – par 3,79 latiem, bet atlīdzība par apgādnieka zaudējumu – par 3,79 latiem. Indeksācija šā gada budžetā papildus prasīs 10,2 miljonus latu, bet 2014.gadā – 30,1 miljonu latu.

Risinājums pensiju indeksācijai izstrādāts Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas uzdevumā Senioru lietu padomē, ko vada labklājības ministre un kurā strādā pensionāru intereses pārstāvošo nevalstisko organizāciju pārstāvji. Senioru konsultatīvā padome pieņēmusi lēmumu indeksēt pensijas līdz 200 latiem ar indeksu 1,04. Tikmēr Latvijas Pensionāru federācija aicinājusi palielināt indeksējamo pensiju slieksni līdz 250 latiem.

Kā ziņots, Saeimā 10.aprīlī iesniegti 106 004 iedzīvotāju paraksti, prasot pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šā gada oktobra.

 

Komentāri (37)

matissk 20.06.2013. 14.29

malači, tas lai trūcīgie penši var samaksāt palielināto nekustamā īpašuma nodokli. Diez vai visās pašvaldībās praktizē tikai savējiem dot nodokļu atlaides?

0
0
Atbildēt

0

ligakalnina 20.06.2013. 11.15

ļoti pareizs solis, daudziem pensionāriem 5 lati ir pietiekami liela nauda.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu