Režisoru Sīli lietuvieši aicina veidot izrādi par 1991.gada 13.janvāri • IR.lv

Režisoru Sīli lietuvieši aicina veidot izrādi par 1991.gada 13.janvāri

25
Režisors Valters Sīlis. Foto: Inga Nestere, F64

Lietuviešu teātris iecerējis vairāk iedziļināties pagātnē, lai labāk izprastu, kā tā veido nākotni

Režisors Valters Sīlis uzaicināts nākamajā sezonā Lietuvas Nacionālajā drāmas teātrī veidot izrādi, kas būs veltīta barikāžu laikam – 1991.gada 13.janvāra notikumiem Viļņā, vēsta portāls “15min.lt”.

“Mani valdzina šā mākslinieka, šā jaunās paaudzes cilvēka domāšanas veids – tas ir tieši tas, kā man nereti pietrūkst mūsu teātrī,” atzinis teātra mākslinieciskais vadītājs Audronis Ļuga, kas uzaicinājis latviešu režisoru ar Lietuvas aktieriem iestudēt izrādi par šiem visai nesenajiem notikumiem Lietuvas vēsturē, raksta LETA.

Pēc viņa teiktā, nākamajā sezonā teātris iecerējis vairāk iedziļināties pagātnē, lai labāk izprastu, kā tā veido nākotni, ko mēs vēlamies un ko nevēlamies atcerēties, kādas traumas un pieredze padarījušas sabiedrību tādu, kāda tā šobrīd ir.

Izrādes darba nosaukums ir “13.janvāris”, un tās pirmizrāde paredzēta 22. un 23.februārī. Kā sacījis Valters Sīlis, viņš centīsies palīdzēt aktieriem izstāstīt, ko katrs no viņiem šai dienā pārdzīvojis.

“Lai gan mēs visi stāvējām „Baltijas ceļā”, tomēr latviešu, igauņu un lietuviešu pieredze atšķiras. Gribētos šīs atšķirības apjēgt un parādīt. Būs interesanti stāstīt šo stāstu no šīsdienas skatupunkta, kad nu jau pieauguši cilvēki atcerēsies savas bērnības notikumus,” viņš piebildis.

1991.gada 13.janvāris Lietuvas mūslaiku vēsturē iegājis ar traģiskiem notikumiem, kas vēl vairāk stiprināja lietuviešu centienus nosargāt savu brīvību. Mēģinot gāzt likumīgi ievēlēto Lietuvas varu, kas 1990.gada martā bija paziņojusi par valstiskās neatkarības atjaunošanu, īpašās padomju karaspēka vienības todien ar spēku ieņēma Viļņas televīzijas torni un Televīzijas un radio komiteju un pārtrauca televīzijas un radio raidījumus. No lodēm un zem tanku kāpurķēdēm pie televīzijas torņa gāja bojā 14 neapbruņoti cilvēki un vairāki simti tika ievainoti.

Tika ieņemta Televīzijas un radio komiteja, Preses nams un citas stratēģiski svarīgas ēkas, bet, pateicoties lietuviešu nevardarbīgajai pretestībai, izdevās nosargāt Seima ēku, pie kuras bija sapulcējušies desmitiem tūkstošu cilvēku, un saglabāt Lietuvas valstiskumu.

 

Komentāri (25)

valdis 14.06.2013. 10.38

P.S. Un te nav runa par tautību. Es A.Judinu vērtēju daudz augstāk par daudziem latviešu tautības deputātiem.

+2
-1
Atbildēt

1

    dro > valdis 14.06.2013. 10.57

    urga. Protams, nav runa par tautību. Visu cieņu Judinam, paturēsim gaišā atmiņā arī Tolpežņikovu un citus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

dro 14.06.2013. 09.07

Man grūti iedomāties, ka Vienotība apdraudējuma gadījumā uzdrošinātos aicināt pilsoņus doties uz Rīgu aizstāvēt valsts suverenitāti…!6. marta notikumi, ņirgāšanās par Jakobsonu, Ījaba un co izteicieni rada sajūtu, ka esam atgriezušies 1989. gada Rīgā, kad Interfronte skandināja: Sibir, Sibir, vi vse tam budjete…

+3
-2
Atbildēt

0

valdis 14.06.2013. 09.57

Man gan liekas, ka daudz aktuālāk, ko Latvijā un Lietuvā vēlētāji izvēlas vēlēšanās. Tagad, mūsdienās. Brīnījos par lietuviešiem, ko viņi savēlēja, nu brīnos par rīdziniekiem.

+1
-1
Atbildēt

4

    valdis > valdis 14.06.2013. 10.27

    Ino.
    Man ir ļoti daudz ko pārmest ļoti daudziem un dažādos sarakstos. Ļoti daudz. Bet vēlēt par cilvēku, kas iestājās par divvalodību…
    Gluži tāpat par lietuviešiem, ar visām jezgām, kas viņiem bijušas, cik nu virspusēji man to nācies no ziņām dzirdēt… Vienkārši nesaprotu.
    Vēžu kulītes manā izpratnē tomēr atšķiras.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > valdis 14.06.2013. 12.05

    SC pamatelektorāts, loģiski, vēlēja par cilvēku, kurš iestājas par divvalodību. Ne jau par tiem apt. mazpadsmit tūkstoš latviešiem, kuri nobalsoja par brīvbiļeti jāsatraucas, bet par to, ka daudzi NEGĀJA VĒLĒT.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > valdis 14.06.2013. 14.49

    Brīnījos par lietuviešiem, ko viņi savēlēja, nu brīnos par rīdziniekiem
    ————————
    Es gan nebrīnos – sākam izbaudīt naturalizācijas sekas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > valdis 14.06.2013. 10.08

    urga. Vai vēlētājiem nav izveidojas priekštats, ka izvēle ir starp vieniem un tiem pašiem vēžiem tikai atšķirīgās kulītēs? Kādu uzticību varēja gaidīt Ēlerte, ja tā jau tūlīt pēc 10 saeimas vēlēšanu rezultātu paziņošanas apmeta kažoku uz otru pusi? 16. martā viņas dēlēns pasākuma dalībniekus internetā apsaukāja par fašisteļiem.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu