Bijušais CIP darbinieks izpaudis informāciju par datu iegūšanas programmām • IR.lv

Bijušais CIP darbinieks izpaudis informāciju par datu iegūšanas programmām

23
Drošības dienesta darbinieki uz jumta. Foto: EPA/LETA

Raksts par spiegu aģentūras veikto masveida telefonsarunu noklausīšanos izsauca plašu rezonansi

Informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām laikrakstam “The Guardian” nodevis bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehniskais darbinieks Edvards Snoudens.

29 gadus vecais Snoudens patlaban strādā uzņēmumā “Booz Allen Hamilton”. Pats Snoudens izdevumam atzinis: “Es nevēlos dzīvot tādā sabiedrībā, kur notiek šādas lietas (..). Es nevēlos dzīvot pasaulē, kur viss, ko es darbu un saku, tiek ierakstīts.”

“The Guardian” norāda, ka savu informācijas avotu avīze atklājusi pēc paša Snoudena lūguma.

“The Guardian” raksts par spiegu aģentūras veikto masveida telefonsarunu noklausīšanos izsauca plašu rezonansi. Pirmo reizi šī informācija izskanēja trešdienas vakarā, kad “The Guardian” ziņoja, ka slepena ASV tiesa uzdevusi telekomunikāciju uzņēmumam “Verizon” nodot ASV Nacionālajai drošības aģentūrai (NSA) miljoniem telefonsarunu ierakstu “metadatus”, vēsta LETA.

“Metadati” satur informāciju par abu sarunas partneru telefona numuriem, sarunas ilgumu, laiku, datumu un vietu.

Savukārt vairāki citi laikraksti pēcāk ziņojuši par NSA programmu, kas ļauj tai ar tādu uzņēmumu kā “Google” un “Microsoft” starpniecību piekļūt ārzemnieku e-pastiem, kā arī citiem datiem.

Laikraksti “The Washington Post” un “The Guardian” ziņoja, ka NSA ielauzusies interneta gigantu – tostarp “Microsoft”, “Google”, “Facebook” un “Apple” – serveros, lai iegūtu videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastu saraksti.

NSA programma, kurai dots nosaukums PRISM, tika izveidota 2007.gadā un kopš tā laika ir ievērojami paplašinājusies, kļūstot par produktīvāko avotu slepenajiem izlūkošanas ziņojumiem, kas ik dienu tiek iesniegti personīgi prezidentam.

PRISM dod iespēju NSA un ASV Federālajam Izmeklēšanas birojam (FIB) sekot līdzi personas klātbūtnei globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

Sabiedrībā šī programma, visticamāk, izsauks pretrunīgus vērtējumus, tomēr kāda augsta ASV administrācijas amatpersona norādīja, kā tā ir saskaņota ar Kongresu un to uzrauga Ārējās izlūkošanas uzraudzības tiesa (FISC).

“Tā ietver plašas procedūras, ko specifiski apstiprinājusi tiesa”, lai nodrošinātu, ka novērošanai tiek pakļautas tikai personas ārpus Savienotajām Valstīm, norādīja anonīmais avots, piebilstot, ka tādejādi tiek līdz minimumam samazināta iespēja, ka var tikt iegūta, saglabāta un izplatīta nejauši iegūta informācija par ASV pilsoņiem un iedzīvotājiem.

Mediji vēsta, ka interneta kompānijas, kuru serveri novēroti, labprātīgi sadarbojušās, tomēr vairums uzņēmumu apgalvo, ka neko par to nav zinājuši.

Anonīmā ASV administrācijas amatpersona aizstāvēja programmu, sakot, ka tā sniedz svarīgu un vērtīgu informāciju un tiek izmantota, lai pasargātu Savienotās Valstis no daudziem un dažādiem draudiem.

Savieto Valstu Nacionālā Izlūkdienesta direktors Džeimss Klepers sestdien pauda pārliecību, ka Mediji rīkojušies “neapdomīgi”, nododot atklātībai informāciju par ASV izlūkdienestu datu iegūšanas programmām.

 

Komentāri (23)

Janis 10.06.2013. 12.24

“Mediji rīkojušies neapdomīgi”.
Iebiedēšanas taktika. Demokrātiskās valstīs pēc šī sekotu atkāpšanās.

Gan jau pret to, kas izpauda, arī sāksies kādas sankcijas.

+4
-1
Atbildēt

0

inta_s 10.06.2013. 12.40

Neaizmirstat vēsturi – vai būsit lemti to pieredzēt atkal un atkal:
http://youtu.be/F5OnW0-HInI
http://youtu.be/HyiEzufunOA
http://youtu.be/KiSF7-BDBH8
http://youtu.be/nUmKT43j4Tc

+1
-1
Atbildēt

3

    Kristīne > inta_s 10.06.2013. 15.18

    Protams, ka visa tā “Lielā Brāļa” lieta ir diezgan nelāga, bet vienmēr pastāv arī iespēja vismaz mazināt savu nospiedumu visā tajā pasākumā – lietot (vai izveidot) alternatīvus pakalpojumus, netranslēt savu dzīvi on-line u. tml. Daudz vairāk ar “spiegošanu” (personīgas informācijas vākšanu) tirgvedības vajadzībām nodarbojas dažnedažādi pakalpojumu sniedzēji (gūgls laikam izteiksmīgākais piemērs) un šī informācija tiek vākta par konkrētu (nosacīti neidentificētu) lietotāju un ir daudz “sensitīvāka”, turklāt šīs informācijas izmantošana, kaut arī reglamentēta, piem., Latvijā, citur (un tur arī nobāžam serveri) ir daudz mazāk ierobežota.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    inta_s > inta_s 10.06.2013. 12.48

    Panikā nav jākrīt, bet cilvēkiem jāzina kas notiek ārpus American idol un citiem veidiem kā tiek novirzīta cilvēku uzmanība no notiekošā.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > inta_s 10.06.2013. 12.44

    Saglabājiet paniku.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

inta_s 10.06.2013. 12.35

ASV pilsoņi ir vēl viens revolūcijas priekšvakarā.
ASV ir pārņēmusi kolektīvisma iekārta monopola kapitālisms, kur korporāciju elite sagrābusi politisko varu un kontroli pār mēdijiem, izglītību, kultūru, militāro kompleksu.
Šai elitei ir tikai viens mērķis – vairāk varas. Lai to panāktu tiek darīts viss lai atņemtu esošās tiesības ASV pilsoņiem attaisnojot to visu “drošības vārdā”.
Tas ir George Orwell – 1984
Caur bailēm dzen cilvēkus “risinājumā” kuru sagatavojusi šī elite.

PSRS bija sīkums salīdzinot ar to ko šis režīms ieplānojis un jau realizē.
Cilvēku nogalināšana bez tiesas jau notiek, cilvēku arestēšana bez tiesas un turēšana nenoteiktu laiku apcietinājumā – jau notiek, visa veida spiegošana par visiem pilsoņiem kā noziedziniekiem – jau notiek, TSA kas apčamda visiem ģenetālijas lidostās – jau notiek, māju kratīšana bez tiesas lēmuma militarizētā veidā (Bostonas gadījums) – jau notiek. Un tā varētu turpināt ilgi.

http://youtu.be/1rwmD4c_NxI
http://youtu.be/tQLjI-N1h0E

Arī vācieši neticēja ka nokļūs tirānijā – bet tā nonāca. Tā ir vēsture kas atkārtojas – cilvēki netic ka tas va notik, bet tas notiek. Vara aug ar katru dienu elitei – nu tā vēlas atņemt ieročus ASV pilsoņiem – pēdējais punkts lai ieviestu tirāniju ASV.

http://youtu.be/5yB3n9fu-rM
http://youtu.be/7NEt0IUW180
http://youtu.be/B4-H8tbcQP4

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu