Vaidere aicina Nobela miera prēmiju piešķirt Krievijas organizācijai "Memoriāls" • IR.lv

Vaidere aicina Nobela miera prēmiju piešķirt Krievijas organizācijai “Memoriāls”

34
Inese Vaidere. Foto: Nora Krevneva, F64

“Memoriāls” pelnījis Nobela miera prēmiju par nozīmīgo darbu demokrātijas attīstīšanā Krievijā

Trešdien Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (Vienotība) kopā ar kolēģiem no Polijas un Baltijas valstīm ir sākusi parakstu vākšanu, izvirzot Krievijas cilvēktiesību aizstāvju organizācijas “Memoriāls” kandidatūru Nobela miera prēmijai 2014.gadā.

Atbalstu organizācijai ir paudis arī EP prezidents Martins Šulcs, aģentūru LETA informēja Vaideres asistente Renāte Mikučevska.

“Organizācija “Memoriāls” ir pelnījusi Nobela miera prēmiju, veicot tik nozīmīgo darbu demokrātijas un uz likuma spēku balstītas pilsoniskas sabiedrības veidošanā Krievijā un ārpus tās robežām, tai pašā laikā sniedzot praktisku – finansiālu un juridisku – atbalstu arī Gulagā cietušajiem,” uzsver Vaidere, kura ir arī Latvijas Okupācijas izpētes biedrības Konsultatīvās padomes priekšsēdētāja.

Krievijas nevalstiskā organizācija “Memoriāls” tika dibināta 80.gadu beigās ar mērķi izveidot piemiņas memoriāla kompleksu Staļina represiju upuriem. Vēlāk “Memoriāls” izvērsa darbību un kļuva par cilvēktiesību aizsardzības organizāciju vairākās bijušās PSRS valstīs – Krievijā, Azerbaidžānā, Armēnijā, Gruzijā, Tadžikistānā, Moldovā un Ukrainā. Organizācija galvenokārt nodarbojas ar Padomju Savienības totalitārās pagātnes dokumentēšanu, kā arī cilvēktiesību uzraudzību bijušajās PSRS republikās.

2009.gadā “Memoriāls” saņēma Saharova balvu, ko Eiropas Parlaments pasniedz par domas brīvību personām un organizācijām, kas sniegušas nozīmīgu devumu cīņā pret apspiešanu, neiecietību un netaisnību. Saharova balva ir viens no veidiem, kā EP cenšas veicināt cilvēktiesību ievērošanu un demokrātiju pasaulē. Andrejs Saharovs bija “Memoriāla” pirmais līderis.

 

Komentāri (34)

ligakalnina 22.05.2013. 18.04

Klauni, acīmredzot, nezina, kas ir Memoriāls.
Ja kāds N. prēmiju ir pelnījis, tad šī organizācija.
Tiktāl ir līmenis ir nolaidies, ka jālasa tādi kmentāri.

+4
-1
Atbildēt

1

    Sandris Maziks > ligakalnina 22.05.2013. 18.42

    dzeris49
    Visi zin Memoriālu, un tur ir krietni cilvēki nolasījušies. Tikai viņu centieni, pielabot fašistu krieviju, lai tā ilgāk var novilkt, par lielām ciešanām krievu paverdzinātām tautām un draudu kaimiņiem un visai pasaulei, ir absolūti nepareizi. Bezierunu demontāža, teritorijas taisnīga sadalīšana un iztīrīšana, krievu pasaulei nav vietas 21. gadsimtā.
    Tam, kurš līdz 1993. gada oktobra sarkanbrūnā fašistiskā apvērsuma mēģinājumu necerēja uz krieviju ar cilvēcisku seju, nav sirds. Tam, kurš pēc tam, kad reakcionāri bija salauzušo Jeļcinu un Kozirevs un Bakatins tika aizvietoti ar primakoviem, un notika iebrukums Čečenijā, vēl uz to cer, tam noteikti nav smadzeņu.
    http://ipvnews.org/
    http://www.kavkazcenter.com/russ/

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

piziks 22.05.2013. 21.36

Gudrs Vaideres gājiens, — ja aprobežotie Veceiropas eiropeīdi saprastu ierosmes jēgu, būtu lielaka iespēja par Krievijas un padkomunistu “varondarbiem” parunāt vērienīgi.

Neparsteidzošs ir šejienes komentrakstītāju tupums, labi, ka tik aprobežoto nav daudz, vismaz pagaidām.

+2
-1
Atbildēt

2

ilmisimo 22.05.2013. 16.41

…..foto…mjāaa…foto…sen neviena Ņellijas bilde nau redzēta…

+2
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu