Uzcēluši lielu māju • IR.lv

Uzcēluši lielu māju

5
Linda Krūmiņa un Miķelis Putrāms kopā strādā kopš 2003.gada, pēc četriem gadiem nodibināja savu biroju Made Arhitekti.
Ieva Alberte

Divi arhitektu tandēmi Latvijas arhitektūras gada balvai 2012 izvirzīti par sabiedriskām celtnēm Rēzeknē un Saldū. Abiem tā bija pirmā lielā pieredze būvlaukumā, abiem nedaudz virs 30 gadiem

Linda Krūmiņa un Miķelis Putrāms gaida Vērmanes dārzā, pie sola pieslējuši velosipēdus. Uz viena no tiem – bērnu sēdeklis, jo Mades arhitekti Linda un Miķelis ir trīsgadīgā Žaņa vecāki. Pēc sarunas viņi trijatā dosies uz Saldu, kur Linda uzaugusi un dzīvo mamma. Tieši tāpēc prasu, vai tam bija nozīme, kad Made arhitekti uzvarēja konkursā par Saldus bērnu mūzikas un mākslas skolas būvniecību. «Bija. Pašu cilvēks, tātad nekur neaizlaidīsies. Papildu atbildība,» saka Linda un katram arhitektam novēl realizēt kādu projektu dzimtajā pilsētā, jo ir vieglāk strādāt, ja pārzini ielas un saproti, kā pilsētā notiek kustība. Domājot, kā bērni no pamatskolām un vidusskolām ietu uz mūzikas un mākslas skolu, Made mainīja mūzikas skolas ieeju. Nezinot pilsētu, šķistu, ka tai jābūt Brīvības ielā, jo tā taču lielāka nekā Avotu iela.

Made pie skolas radīšanas tika ne tikai tāpēc, ka «neaizlaidīsies». Iepriekš uzvarējuši Jūrmalas Alternatīvās skolas projekta konkursā, 2008.gadā Latvijas arhitektūras gada balvas konkursā ieguva balvu par Saldus bērnu mūzikas un mākslas skolas metu projektu. Made apbalvota arī starptautiskos konkursos: 2.vieta par Valdorfa skolas projektu Igaunijā, veicināšanas balvas par tenisa halli Zviedrijā un muzeju Mariborā Slovēnijā.

Miķelis pirms tam Dānijā strādāja birojos Plot, Big, Linda – Henning Larsens tegnestue, Dorte Mandrup arkitekter. «Atbraucām sasmēlušies spēku, pieredzi. Ar to enerģiju arī tapa konkursa darbs,» atceras Linda. Nesen intervijā lietuviešu žurnālam viņa to sajūtu nodefinējusi kā solid background*. Arī Miķelis uzskata, ka Dānijas pieredze stimulējusi strādāt ar vērienu: «Ja viņi tā var, mēs arī!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu