Svētki cilpā • IR.lv

Svētki cilpā

4
Nellija Ločmele

 

Pirms 100 gadiem te bija danči un karuseļi, bet 1905.gada revolūcijas laikā šis bija svarīgs punkts Rīgas politiskajā kartē, pulcējot tūkstošiem strādnieku cīņai par savām tiesībām. Grīziņkalns. Tagad viss ir citādi. Dubļu plančkas un suņu atstātas «mīnas» nekoptos apstādījumos – tik noplucis vēsturiskais parks sagaidīs Darba svētkus.

Nošļukuši kā Grīziņkalns šķiet arī mūslaiku strādnieki. Daudziem nolaidušās rokas. VID dati rāda: ceturtā daļa darba vietu Latvijā ir tādas, kur alga nesasniedz minimālos 200 latus. Parkos tāpēc neprotestē – visticamāk, klusējot iebāž kabatā neoficiālo aploksni un dodas uz lielveikalu, lai šodien nopelnīto uzreiz arī iztērētu, nelauzot galvu par rītdienu.

Uzņēmēji tikmēr pamatoti kurn par pārlieko nodokļu slogu un piemin investīcijas ražošanā, kuru dēļ algas celt nevarot. Taču Re:Baltica jaunākais pētījums rāda – ne vienmēr tā ir patiesība. Ir uzņēmumi, kuru peļņa sniedzas miljonos un pie birojiem stāv jauni luksusauto, bet cehos strādnieki kapā no rīta līdz vakaram par dažiem latiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu