Laiks iedrošina • IR.lv

Laiks iedrošina

2
Tālis Tisenkopfs

Mūsu nacionālo sasniegumu portfelis pēdējā desmitgadē vairāk līdzinās tīkliņam ar platām rūtīm, tomēr vērtīgākais cauri neizbirst – tā ir pieeja jaunām zināšanām

Ko mēs pēdējos desmit gados esam radījuši kā nācija? Kas no radītā ir svarīgs? Ko atcerēsimies pēc 20 vai 50 gadiem? Kas paliks un turpināsies cauri vēsturei –  kādi procesi, artefakti, diskursi? Ne uzreiz labumi vai ļaunumi, stereotipizēti ieguvumi vai zaudējumi, bet drīzāk veids, kā notikušais bijis iespējams, īstenojies un atstājis pēdas mūsu pieredzē un dzīvē. Drīzāk vēstures agregētais kopums un pamatojošās struktūras. Tā vien šķiet, ka pēc gadiem brīža aktualitātes būs izdzēstas no apziņas, bet laiks turpināsies. Varbūt no šī laika nebūs palikušas nekādas lielas liecības?

Tas gan vēl nenozīmē, ka mēs neesam paveikuši neko nozīmīgu. Pat virspusēji pārlūkojot pēdējo gadu norises, ir viegli pamanīt virkni individuālu un kolektīvu sasniegumu. Vairums Latvijas iedzīvotāju kaut ko būs dzirdējuši par mūsu sportistiem («Un kur gan viņi šos puišus ņem!»). Lai gan daudz kritizēta, arī Latvijas zinātne un zinātnieki ir pelnījuši, lai piemin to sasniegumus. Jāuzteic arī mākslinieki, īpaši mūziķi, dziedātāji un diriģenti, uzņēmēji, kuri bijuši inovatīvi un apķērīgi, cilvēki, kuri tagad izmanto vairāk tehnoloģiju, ir modernāki nekā pirms desmit gadiem un mēra savu dzīves kvalitāti jaunās kategorijās. Sijājot laiku lielo notikumu meklējumos, mums var paslīdēt garām daudzi individuāli varoņdarbi un sasniegumi, kas cilvēkiem ir raisījuši prieku un kopības sajūtu. Pārskatot desmitgadi, var redzēt, ka cilvēki bijuši iedvesmoti radīt.

Bez individuālajiem sasniegumiem ir plašāki – kolektīvi sasniegumi kā kopīgas rīcības rezultāts. Politiķi un ierēdņi, būdami, iespējams, relatīvi vāji, visi kopā ir izveidojuši salīdzinoši stipru valsti, kas, lielos vilcienos ņemot, tiek galā ar uzdevumiem un spēj noteikt attīstības virzienus. Lietas nav zemē metamas. Valsts politika kopumā bijusi pat efektīva Eiropas fondu apguvē. Mēs varam spriest, kurās jomās tas izdevies sekmīgāk, kurās mazāk veiksmīgi, bet publiskās naudas plūsmas un privātās investīcijas atstājušas redzamu nospiedumu infrastruktūras objektos, skeitparkos, pilsētās, skolās, druvās, birojos un ražotnēs. Tas ir padarījis mūsu dzīvi labāku. Tiesa, slēgtas atsevišķas skolas. Dažos gadījumos sasniegums ir arī spēja pieņemt svarīgus lēmumus un sekot tiem pat tad, ja tie ir sāpīgi. Un ne jau tikai politiķi ir tie, kuriem ir kopība. Profesionāļi apvienojas, lai uzlabotu nozaru sniegumu, aizstāvētu intereses, iedzīvotāji apvienojas, lai uzlabotu savas dzīves telpu. Apvienojoties mēs velkam cits citu uz priekšu, rādot arvien jaunus virzienus un veidus, kā padarīt ikdienu labāku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu