Iebiedēšanas prāva Krievijas provincē • IR.lv

Iebiedēšanas prāva Krievijas provincē

48
Krievijas varas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs pagājušā gada protesta akcijā pie milicijas autobusa tiek pārmeklēts. Foto: AFP/LETA
Askolds Rodins

Opozicionāra Alekseja Navaļnija tiesāšana Kirovā būs nopietns politisks notikums

Kopš trešdienas Krievijas sabiedrības domājošās daļas uzmanība ir un tuvākajā laikā būs pievērsta Kirovas pilsētai, tāda paša nosaukuma apgabala centram. Šeit tiesas priekšā “noziedzīgu saimniecisko darbību” stājies valstī plaši pazīstamais blogeris un opozīcijas sabiedriskais darbinieks Aleksejs Navaļnijs. Pret viņu ierosinātas pat vairākas krimināllietas. Vienkārši šī pirmā ir nonākusi tiesā.

No citām krimināllietām pieminēšanas vērta ir apsūdzība par naudas izzagšanu no partijas “Labējo spēku savienība” kases 2007.gada Valsts domes vēlēšanu priekšvakarā. Un tas nekas, ka partija vairs nepastāv, un tai pret Navaļniju nekad nav bijis materiāla rakstura pretenziju. Ja nav cietušā, nevajadzētu būt arī krimināllietai. Taču Krievijā, kur jau sen nepastāv tradicionālais varu dalījums, ir iespējams gandrīz viss.

Navaļniju apsūdz saimnieciska rakstura kriminālās darbībās, kuru rezultātā uzņēmumam “Kirovļes” radīti materiāli zaudējumi. Tāpēc tiesa notiek tieši Kirovā. Diezin vai kāds uzskata, ka apsūdzība ir pamatota, taču ir skaidrs, ka Navaļniju gaida notiesājošs spriedums. Atbilstošais Kriminālkodeksa pants paredz ieslodzījumu līdz desmit gadiem. Minimālais ieslodzījuma laiks nav noteikts.

Interesanti, ka šī Navaļnijam ir otrā apsūdzība par vienu un to pašu “tematu”. Pirms gada “Kirovļes” un Navaļnija lieta tika izbeigta, jo netika atrasts nozieguma sastāvs. Taču jau jūnijā nodārdēja “galvenais kalibrs”: Ģenerālprokuratūras Izmeklēšanas komitejas šefs cirta dūri galdā, un viņa padotie ķērās pie atkārtotas izmeklēšanas un atrada meklēto – nozieguma sastāvu.

Taču pat tad, ja notiks ārkārtīgi mazticamais un Navaļnijs spruks cauri ar nosacītu soda mēru, Kremļa mērķis būs panākts. Nosacīti notiesātam cilvēkam ceļš uz politiku ir slēgts.

Lielā mērā no tiesas ir atkarīgs, kādus ierobežojums noteikt nosacīti notiesātajam. Te vēl jāpiebilst, ka tiesnesis, kuram uzticēta Navaļnija lieta, ieguvis ievērību ar to, ka pēdējos gados nav nolasījis nevienu attaisnojošu verdiktu.

Ja par salīdzinoši nelielu “izšeptēšanu” tiesātu citu personu, pagalam ordinārā prāva, vēl jo vairāk provincē notiekoša prāva, nekādu publicitāti neiegūtu. Visi saprot, ka Navaļniju grib “iekonservēt” viņa politiskās darbības dēļ, tikai, Kremļaprāt, saimniecisks noziegums ir vieglāk pasniedzams gan pašmāju publikai, gan citām valstīm.

Domājams, ka paraugsods gaida arī tos pārdesmit cilvēkus, kurus pērn aizturēja pirms 6.maija mītiņa Bolotnajas laukumā. Kokmateriālu zagšanā viņus, dabiski, neapsūdzēs. Taču inkriminēs, teiksim, huligānismu vai nepakļaušanos varas iestāžu pārstāvju likumīgajām prasībām. Navaļnijs ir “lielāka zivs”, tāpēc arī pieeja individuāla.

Prezidenta Vladimira Putina autoritārais režīms “parāda raksturu”: lielais terors mūsdienu Krievijā nav iespējams, taču sadrumstalotās opozīcijas iebiedēšanas akcijas ir iespējamas. Atliek vērot, cik tās būs efektīvas.

Putinam ir pozitīva pieredze iebiedēšanas akciju jomā. Pirms desmit gadiem apcietināja un notiesāja tobrīd Krievijas bagātāko cilvēku – naftas magnātu Mihailu Hodorkovski, kurš materiāli atbalstīja liberālās politiskās partijas un neslēpa, ka pats gatavojas iesaistīties politikā un pat piedalīties cīņā par prezidenta amatu. Putins reaģēja gandrīz zibenīgi, un rezultātu varēja ierakstīt savā sekmju lapā. Kopš tā laika Krievijas bagātie ļaudis liberāļus nav atbalstījuši, un vispār no politikas turējušies pa lielu gabalu.

Vidusšķirai, kas veido ar pastāvošo režīmu neapmierināto cilvēku pamatmasu, materiāli ir daudz mazāk, ko zaudēt. Navļnija atbalstītāji lielā skaitā devušies uz Kirovu, neliels atbalsta mītiņš noticis Maskavā – oficiālie plašsaziņas līdzekļi to pat nepamanīja vai izlikās nepamanām.

Pēc opozīcijas aktivitātes vai neaktivitātes jau tuvākajā laikā varēs spriest par iebiedēšanas politikas rezultātiem, turklāt šis rādītājs, kaut vai nedaudz, taču ietekmēs Navaļnija tālāko likteni.

 

Komentāri (48)

ligakalnina 19.04.2013. 11.33

Pret Navaļniju un viņa brāļi ierosinātas vairākas krimināllietas, un visas absolūti absurdas, kā, piemēram, viena, kad Navaļnija firma, kas nodarbojusies ar logistiku, par precu pārvadājumiem ņēmusi “paaugstinātu cenu”, tātad, nodarījusi “zaudējumus” klientiem, tātad, normālas tirgus attiecības var, jebkurā laikā, pārvērst par noziegumu, jo, kā izrādās, adekvātas cenas Krievijā nosaka prokuratūra, nevis tirgus.
Putina krancītim Bastrikinam, izmeklēšanas komitejas galvai, Navaļinijs ir arī personiskais ienaidnieks, jo nopublicējis Bastrikina īpašumu sarakstu ārzemēs.
Pēc tam, kad pēc Navaļnija publikācijām par krievu deutātiem, kuriem ASV pieder dārgi īpašumi, daži bija spiesti aiziet, patreiz sākusies šķiršanās procesu epidēmija Krievijas domē, izšķīrušies virs 30 cilvēkiem, dabiski, lai visi īpašumi būtu uz sievu vārdiem, kā mūsu K-K, skaidrs, ka Navaļnijs ir režīma lielākais ienaidnieks.

+11
-1
Atbildēt

7

    neonbanquet > ligakalnina 19.04.2013. 12.05

    Navaļnijs pilda pavēles no asv un ir tikai loģiski, ka viņu kā Krievijas tautas ienaidnieku liek cietumā. Visarionoviča laikos būtu citādi.

    +2
    -16
    Atbildēt

    0

    neonbanquet > ligakalnina 19.04.2013. 18.49

    Visi tādi Krievijas pazinēji, bet nemaz nezin, ko Putins ar savu politiku ir panācis pēc alkāna jeļcina. Rej kā suņi līdzi, visiem pro amīšu mēdijiem, pašiem galvā kakas …. :D

    Parasts pūlis, kas spriež pēc autoritātes un dzīvo pēc tradīcijām, pinīgi bez savas saprašanas … NOŽĒLOJAMI !!!

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > ligakalnina 19.04.2013. 12.40

    Par Putinu! Par lielāko Krievijas tautas ienaidnieku!

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Egitazz > ligakalnina 19.04.2013. 16.21

    Navaļnijs izraka tiešam dažus ļoti labus faktus par Krievijas politiķiem. Bet nu nevajag tagad uzskatīt, ka arī pašam ir daži fakti, par kuriem nelabprāt runā.

    Kaut kas līdzīgs ar Hodorkovski, par kuru tagad neviens Rietumos negrib domāt, kā tad tika Hodorkovskis pie saviem miljardiem trakajos 90.tājos.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ligakalnina 21.04.2013. 19.25

    kolpants
    “kā tad tika Hodorkovskis pie saviem miljardiem trakajos 90.tājos.”

    Hodorkovskis deviņdesmitajos tika pie miljardiem tāpat kā Potaņins, Prohorovs, Vekselbergs un citi talantīgi, izveicīgi un nekaunīgi darboņi.
    Kā par pasaules bagātāko mērgli tika absolūtais krievs, kā no rusoloģijas grāmatas titullapas, kurš čekā turējās tikai dēļ savas nežēlības un sadisma, kura karjeras virsotne bija austrumvāciešu nagu maukšana un psrs konsulāta darbinieku izspiegošana Drēzdenē, kurš beigās no čekas bija padzīts.
    Nebūtu apžēlojies Sobčaks, tas mēsls šodien ievāktu nodevas no dārzeņu tirgotājiem, strādātu apsardzē vai sen jau būtu nosists.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 20.04.2013. 08.00

    Visi 90 gados tika pie miljoniem līdzīgi Hodarkovskim, nezin kāpēc viņš ir cietumā, otra prāva vispār bija absurds, bet Fridmanis, Abramovics, Vekselbergs pērk futbolkomandas un ir draugi Putinam.
    Par Navaļniju – Kremļa mērķis jasu ir panākt, lai domātu, tipa, mēz zogam, bet, kaut kas jau tam Navalnijam arī ir, par velti jau lietu neierosina, vairākums Krievijā dzīvojošo absolūti nekritiski tic visam, ko tiem stāsta TV pirmie trīs kanāli.
    Krievijā cietumā var iesēdināt par jebko un jebkuru, 30 opozīcijas dalībnieki patreiz cietumā par neko, pateicoties provokācijai, ko sarīkoja pēc Kremļa pavēles provokatori, kurus, dabiski, neviens pat nemeklē, jo tie strādājā kopā ar policiju.
    Tas viss sen noskaidrots un zināms.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 19.04.2013. 13.37

    Putina lielākais noziegums ir tautas “negatīvā selekcija” un degradēšana, kad vardarbība, zagšana, vispār nekas neskaitās noziegums, kurš būtu jāatklāj, ja tu esi uzticams Kremļa rezīmam, absolūta tiesu sistēmas iznīcināsana, lumpeņu, liekuļu, blēžu, un sovoku mentalitātes stimulēšana.
    Nogalināti ap 300 godīgiem žurnalistiem, neviens pasūtītājs nav atklāts, izpildītāji tikai daži, šis te režīms stimulē absolūtu visatļautību, noziedzību, likulību, morālu pagrimumu, ja tikai tas viss “patriotiskā” mēcē.
    Man Pēterburgā ir paziņa, kurš ir jurists kādā CTB organizācijā, un viņš stāsta – ārzemju juridiskās firmas nespēj Krievijā strādāt, jo Eiropā un ASV, vairāk vai mazāk, viss balstās uz vārda turēšanu un savstarpēju uzticēšanos, “uzmetējiem” nav nākotne, Krievijā, toties, visi melo un mēģina cits citu apčakarēt, neviens nevienam neuzticās, un taisni Putina laikā tas viss gājis plašumā.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 19.04.2013. 13.03

” Ja nav cietušā, nevajadzētu būt arī krimināllietai. Taču Krievijā, kur jau sen nepastāv tradicionālais varu dalījums, ir iespējams gandrīz viss.”
Par krievijas aprobežoto demokrātiju, manuprāt, neviens pasaulē vairs nebrīnās- vismaz jau nu demokrātiskajā pasaulē.
Piemērs, vēl nesen pat pret mirušo Magņitcki tika ierosināta krimināllieta . Kur nu vēl lielāks absurds.
Tāpat tikko pat pret mirušajiem poļu pilotiem aviokatastrofā, kura notika Smoļenskā, arī taču ierosināta krimināllieta. Mirušie jau nevar pretoties un tos var notiesāt bez pūlēm uz nāvi.
Par Krieviju vai vispār vairs kāds brīnās. Normāli cilvēki laižas no tās prom , ja nu vienīgi klusām tur sanāks ķīnieši un tad viss būs pavisam savādāk, bet Putinam jau tas nerūp . Viņam jādemonstrē muskuļi, lai neviens neiedrošinās apstrīdēt viņa varu Krievijā.Žēl Navaļnija, jo Putins viņu iebāzīs cietumā- tas ir skaidrs un pasaule uz to vienkārši noskatīsies.
Ceru, ka Vācija nepalīdzēs attīstīt krieviem tehnoloģiju, jo krievi šo tehnoloģiju izmantos tikai militāriem mērķiem, kā jau to darīja PSRS laikos.

+9
0
Atbildēt

5

    manatuja > austrisv 19.04.2013. 13.19

    Patīk man šī pieeja, normālie cilvēki laižas prom no Krievijas, bet visi ir pret to ka šie normālie cilvēki mūk uz Jūrmalu (drošibas polise) par naudu mums nepatīk.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > austrisv 19.04.2013. 13.31

    Tu esi pārāk labās domās par Vāciju.
    Un kādas viņiem vajag tehnoloģijas, kamēr viņi var pārdod energoresursus, derīgos izrakteņus, un metālu, un nauda tāpat nāk.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    marmed > austrisv 20.04.2013. 11.11

    Protams, ka Dzeris palaida garām sarunas par rūpniecības modernizāciju, Dzeri vairāk uztrauca zilo protesti un femen meiteņu smukās figūras :) Ekonomika Dzeri neinteresē, viņam vairāk cilvēktiesības rūp :)

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > austrisv 19.04.2013. 14.05

    Kaut kā man tas pagāja garām, tiešām, ka viņi par to runāja.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 19.04.2013. 13.59

    Džeri, Varbūt neesi lietas kursā, bet jau sen Putins tikās ,un arī tikko nesen tikās ar Vācijas kancleri un ari ar Niderlandes premjeru, lai runātu par Krievijas rūpniecības modernizāciju.
    Tas Krievijai ir dzīvības un nāves jautājums, jo labi saprot, ka ar gāzi drīz vien budžetam nepietiks!!! Pats zini par gāzes alternatīvām eiropā!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

gstrazds 19.04.2013. 10.42

Nu tad beidzot pīļu dīķī kāds arī šim notikuma uzmanību pievērsis!
Gudrs, asprātīgs, lielisks orators – tādu oponentu neviens valdnieks nevēlas savā tuvumā redzēt. Žēl ka pie mums Navaļnija tipa cilvēki nedodas politikā, palīdzētu krietni mums gaisu izvēdināt.

Starp citu, puika Lindermanis savu naudas apdrukāšanas metodi tieši no Navaļnija ir paņēmis – pēdējais jau to vairākus gadus atpakaļ īstenoja.

+8
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu