Prom no ikdienas • IR.lv

Prom no ikdienas

4
Klauni ir tie, kuri savieno, pastiprina un atbalsta katru mākslinieku sniegumu

Saules cirks – tālie viesi no Kanādas – apbur ar neatkārtojamu teatralizētu uzvedumu

Nedēļas nogalē katram rīdziniekam ir savi plāni, man – pasaules izcilā Cirque du Soleil viesizrāde arēnā Rīga. Uz šo izrādi gāju ar izjūtām – ko vēl jaunu un neredzētu piedzīvošu? Pirmo satikšanos ar Kanādas Cirque du Soleil piedzīvoju pirms vairākiem gadiem Šanhajā Ķīnā. Tad klusībā domāju, kā varētu arī mūsu skatītājiem parādīt šos izteiksmīgos, aizraujošos uzvedumus. Un lūk – viņi ir arī pie mums!

Jau tuvojoties arēnai, ievēroju plūstošo cilvēku noskaņojumu, kurā jūtams brīnumu gaidošs pozitīvs strāvojums. Milzīgajā zālē no skatuves uzbūves un vizuālā veidola liekas, ka programmas spēcīgākā puse būs cilvēks – mākslinieks, kurš savās iespējās var sniegties pāri jebkuram skatītāja fantāzijas lidojumam. Ar šo acīm redzamo, bet neticamo, kas sniedzas pāri cilvēka spējām, esmu sastapusies prestižos cirka mākslas festivālos dažādos kontinentos. Bet kāda būs izrāde šovakar?

Izrāde vēl nav sākusies. Cilvēki ieņem vietas, čalo, smaržo čipši un dzērieni, skan bērnu smiekli. Visā šai kņadā klauni zālē sāk neuzbāzīgu saspēli ar skatītājiem. Ne visi to ievēro un arī nevajag. Pamazām skatuve sāk atdzīvoties, piepildās ar māksliniekiem fantastiskos kostīmos. Viņu sejas efektīgi izstrādātas – lielisks grima mākslinieku un frizieru darbs! Kā komentētājs visai izrādei cauri vijas mistiska būtne, vienojot, izspēlējot un skaidrojot atsevišķas epizodes un skatus. Izrādes muzikālais materiāls oriģināls, emocionāls, kontrastains, tas organiski papildina un atklāj situācijas. Mūziķi baltos tērpos, arī soliste kā balta princese aizrauj ar savu burvīgo balss tembru un muzikalitāti, plastiku, ienesot izrādē spēcīgu emocionālo kāpinājumu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu