Putina seksa tūre Eiropā • IR.lv

Putina seksa tūre Eiropā

74
Krievijas prezidents Valdimirs Putins un Vācijas kanclere Angela Merkele Hannoveres izstādes apmeklējuma laikā piedzīvoja "Femen" atkailināto protestētāju "uzbrukumu". Puskailās sievietes sūtīja Putinu... Foto: AFP/LETA
Aivars Ozoliņš

Jābūt piesardzīgam, kaut ko vēloties, jo tas var piepildīties ne gluži tā, kā gribētos

Vladimirs Putins vienmēr bija centies izskatīties pēc seksīga mačo. Nupat braucienā pa Eiropu viņu vajāja pusplikas sievietes un geju un lesbiešu pūļi. Un Krievijas prezidents izskatījās pēc kompleksu un fobiju nomākta, atriebīga un melīga vīreļa.

Putina brauciens uz Vāciju un Nīderlandi bija iecerēts “sadarbības stiprināšanai” ar “partneriem”. Taču ziņās par šīm vizītēm dominēja nevis abās valstīs parakstītie tirdzniecības līgumi un oficiālie paziņojumi, bet gan rupji lamuvārdi, kurus Krievijas valdniekam veltīja protestētāji seksuāli iekrāsotajās akcijās pret viņa režīma politiku.

Vēl ļaunāk – šie protesti lika arī apmeklēto valstu politiķiem veltīt skarbus vārdus ciemiņa īstenotajai cilvēktiesību ierobežošanai paša mājās un atgādināja eiropiešiem par Kremļa pieaugošajām represijām pret politisko un pilsonisko opozīciju.

Rezultātā Putina izbrauciens uz Eiropu vēlreiz apstiprināja politiskā domātāja Ivana Krasteva nesen secināto, ka, raugoties no Rietumiem, Krievija tagad izskatās vientuļa un nepopulāra. Vai, ja vēlaties skatienu no iekšpuses, – ka “murga līmenis Krievijā ir pārsniedzis dzīves līmeni”, kā izteicies kāds no režīma kritiķiem.

Putins slikti dzird, bet vēl redz

Pirmdien Putins kopā ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli apskatīja Volkswagen auto jaunāko modeli rūpniecības izstādē Hannoverē, kad cauri miesassargu mūrim izlauzās trīs ukraiņu aktīvistes no Femen grupas un radīja jucekli oficiozi stīvajā pasākumā, izkliegdamas un demonstrēdamas uz saviem atkailinātajiem ķermeņiem uzrakstītus saukļus, kurus drukātā tekstā nav pieņemts citēt, taču videoierakstā var apskatīt un dzirdēt.

“Kas attiecas uz šo izrādi, man tā patika,” Putins pēc tam preses konferencē bilda ar stingu smīnu un apgalvoja, ka neesot īsti sapratis, “ko viņas tur kliedza”.

Tajā pašā dienā Krievijas prezidents devās uz Nīderlandi. Amsterdamā viņu sagaidīja seksuālo minoritāšu tiesību aizstāvju demonstrācija pret Krievijas domes sākto likumdošanu, kas aizliegtu “homoseksuālisma propagandu”. “Putin go homo,” vēstīja demonstrantu plakāti.

“Paldies Dievam, ka geji šeit neizģērbās pliki,” Putins mēģināja jokot preses konferencē. Un apgalvoja, ka Krievijā “šie cilvēki bauda visas tās pašas tiesības kā jebkurš cits”.

Cilvēktiesību organizācijas gan brīdina, ka jaunais likums krasi ierobežos seksuālo minoritāšu tiesības un faktiski nozīmēs jebkādu demonstrāciju un citu publisku savu tiesību aizstāvēšanas izpausmju aizliegumu. Taču Putins savā ziņā nemeloja par “jebkuru citu” tiesībām. Geji un lesbietes Krievijā ne tuvu nav vienīgie, kuru tiesības viņš ierobežo arvien vairāk.

Merkele savā runā Putina vizītes sākumā svētdien pauda pārliecību, ka Krievijai nepieciešama aktīva pilsoniska sabiedrība, un aicināja atbalstīt Krievijas nekomerciālās nevalstiskās organizācijas. Putins laikam īsti nesadzirdēja Merkeles vēstījumu, jo atbildēja, ka valstij esot jāpārbauda, kas un “kādam mērķim” finansējot nevalstiskās organizācijas.

Pēdējās nedēļās Krievijā īstenotās kratīšanas simtiem nevalstisko organizāciju jeb, kā tās dēvētas jaunajā likumā, “ārzemju aģentu” birojos izraisījušas plašu starptautisku rezonansi. Masveidā pārbaudīto skaitā ir arī tādas pazīstamas starptautiskas cilvēktiesību organizācijas kā Amnesty International un Human Rights Watch, kā arī Vācijas Konrāda Adenauera Fonds un Frīdriha Eberta fonds. Martā bažas par šīm pārbaudēm Krievijai oficiāli bija paudis Vācijas ārlietu ministrs Gvido Vestervelle.

Arī šo organizāciju pārstāvji svētdien protestēja pie Putina vizītes norišu vietām, taču viņus Krievijas prezidents neesot pat pamanījis, apgalvoja Kremļa preses dienesta vadītājs.

Tomēr izlikties vispār neredzam arī pusplikās aktīvistes laikam nebija iespējams, kaut gan Putins pēc tam stāstīja, ka neesot īsti saskatījis, vai viņas bijušas “blondīnes vai brunetes”.

Dots devējam

Ukrainas organizācijas Femen “sekstrēmistes”, kā viņas sevi raksturo, nodēvēja Putina reakciju par “seksisku”, bet viņu pašu par “stulbeni”. (Femen mājaslapā Krievijas prezidentam un viņa režīmam veltīti vēl skarbāki izteicieni.) Un atgādināja, ka akcijas mērķis bijis atgādināt par cilvēktiesībām, sieviešu tiesībām un “situāciju ar Pussy Riot“. Šī bija jau kārtējā Femen rīkotā akcija Krievijas pankgrupas Pussy Riot atbalstam. Divas grupas dalībnieces izcieš cietumsodu par pērn februārī Kristus Pestītāja katedrālē Maskavā sarīkoto “lūgšanu Dievmātei”, lai atpestī Krieviju no Putina.

Ar nesamērīgi bargo sodu par miermīlīgo akciju, ko demokrātiskā valstī uzskatītu sliktākajā gadījumā par sabiedriskā miera traucēšanu, Krievijas režīms acīmredzot cerēja izrādīt spēku un iedzīt bijāšanu. Taču panāca gluži pretējo. Putina vēršanās pret trim jaunām sievietēm radīja iespaidu par viņa vājumu, ja jau jābaidās pat no šādiem apdraudējumiem savai varai. Un izraisīja ļoti plašu starptautisku neizpratni, kas arvien turpina viņu vajāt.

Vēl apstulbinošāka bija Krievijas varas reakcija uz pērn decembrī ASV Kongresa pieņemto tā dēvēto Magņitska likumu, kas paredz vīzu aizliegumu un banku kontu iesaldēšanu Krievijas amatpersonām, kuras atbildīgas par advokāta Sergeja Magņitska nāvi Maskavas cietumā 2009.gada novembrī. Kremlis bija draudējis ar “asimetrisku atbildi”, un atbilde bija vairāk nekā asimetriska – Krievijas likumdevēji aizliedza amerikāņiem adoptēt bāreņus Krievijā.

Sieviešu un bāreņu sodīšana par it kā apdraudējumu savai varai ir fons, uz kura pašreizējās represijas pret nevalstiskajām organizācijām viegli tulkot kā Putina personīgo atriebību par plašajiem protestiem, kuri pavadīja viņa ievēlēšanu atkal par prezidentu pērn pavasarī. Proti, “jūs man sabojājāt pasākumu, es jums sabojāšu dzīvi,” kā šīs akcijas vērtē daudzi Krievijā.

Taču, jo bargāk Putins vēršas pret pilsoniskās sabiedrības izpausmēm, jo vājāka cilvēka iespaidu atstāj. Viņa režīms spēj sabojāt dzīvi itin daudziem cilvēkiem Krievijā, taču nevar kontrolēt savas rīcības vērtējumu ne Krievijā, ne ārpus tās robežām. Diemžēl Krievijas valdnieks nespēj vai negrib novērtēt iespaidu, ko viņa spēka demonstrējumi rada par viņa varu. Diemžēl tas liek paredzēt represiju pieaugumu.

 

Komentāri (74)

dro 14.04.2013. 09.58

Skumji un smieklīgi, ja pustrakas feministes ir vienīgais, ko rietumu liberāļi var raidīt pret Putinu, bet Soču olimpiādē tāpat kā 9. maijā Sarkanajā laukumā demokrātisko valstu vadītāji sēdēs blakus it kā izsmietajam Putinam.

+20
-1
Atbildēt

17

    manatuja > dro 14.04.2013. 13.28

    mēs dzīvojam vesturiskā pārmaiņu laikmetā….

    (Kopējais valsts parāds (mīnus) zelta-valūtas rezerves) (dalīt) iedzīvotāju skaitu = parāds uz vienu cilvēku

    Irija 497 000 $
    Nīderlande 470 000 $
    Islande 383 000 $
    Lielbritānija 153 000 $
    Beļģija 130 000 $
    Norvēģija 125 000 $
    Zviedrija 105 000 $
    Austrija 103 000 $
    Dānija 99 000 $
    Somija 96 000 $
    Francija 82 000 $
    Vācija 65 000 $
    Spānija 53 000 $
    Grieķija 53 000 $
    Portugāle 48 000 $
    ASV 46 000 $
    Itālija 41 000 $

    Krievija 47 $ ,jā ČETRDESMIT SEPTIŅI ZAĻIE, piemetam klāt viņu resursus pavisam jauka ainiņa veidojas

    tad kurš, kur atrastos, ja divas nedēļas nebūtu nauda vieniem un gāze otriem….. Un ko rietumu civilizācija teiks, ka Krievija pateiks viss turpmāk par energoresursiem jānoreiķinas krievu pintētajos papīrīšos nevis eiroprintējumā….

    +3
    -15
    Atbildēt

    0

    inesite15 > dro 14.04.2013. 12.42

    “nulle Varbūt NA vajadzētu ierosināt diplomātisko attiecību pārtraukšanu ar Krieviju?
    -6 Radius_box_plus Radius_box_minus ”

    ….. a varbūt vnk pašiem sev ar ” Radius_box_plus Radius” bieti bietē – ko ?

    ( Viens ir skaidrs – ja gadījumā kas, Krievija būs pēēcpusē galīgā … ja musēja NA gadījumā ko – kirdik Krievijai ! )

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    manatuja > dro 14.04.2013. 14.45

    brauc gan pilsoņi, gan nepilsoņi.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    manatuja > dro 14.04.2013. 18.54

    dolārs un eiro ir izdevīgs jo var ofšoros darboties, pēc kipras tagad ir viela pārdomām…. starpcitu Krievija kā valsts un to ko vajadzēja sistēmai visu dabūja atpakaļ.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    manatuja > dro 14.04.2013. 15.27

    Nespēja pieņemt realitāti un neapzināšanās citu resursus ir daudzu problēmas Latvijā….

    Visiem šausminās, ka krievijā ir daudzi fondi tagad ir arzemju aģentu statusā un pilnīgi pareizi tapat , kā pie mums tādu statusu varējām piešķirt visiem nepilsoņu kongresiem un ruskij mir struktūrām….

    ņem skaiti

    http://www.tradingeconomics.com/russia/foreign-exchange-reserves
    http://www.bloomberg.com/quote/RUREFEG:IND
    http://www.imf.org/external/

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > dro 14.04.2013. 17.57

    nulle
    “Būtu tikai loģiski ja viņi arī pieprasītu nesadarboties ar to”

    Ne jau nu uz sūdaina daikta saspraustas nulles, var ieteikt, ko darīt nacionālpatriotiem.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > dro 14.04.2013. 18.08

    DikembeSakamoto
    “Vai zini, ka Habarovskā dzīvoklis maksā tikpat, cik Rīgā”

    Ķīnieši jau savlaicīgi iepērk nekustamos, kad Habarovska būsĶīnas sastāvā cenas būtiski celsies.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > dro 14.04.2013. 18.05

    Jānis
    “Un ko rietumu civilizācija teiks, ka Krievija pateiks viss turpmāk par energoresursiem jānoreiķinas krievu pintētajos papīrīšos nevis eiroprintējumā….”

    Pagaidām gan bidlostāna vēl tikai sapņo, ka rublis krieviem varētu kļūt par rezerves valūtu, vismaz pašiem zemākiem sabiedrības slāņiem, jo augstmaņi jau no dolāra nekad neatteiksies.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    manatuja > dro 16.04.2013. 11.06

    vairāk mani pārliecina cilvēki, kuri aprakstīja tuvojošos krīzi 2001 gadā…. Ja varētu apkalpot šos parādus tad nebūtu krīze un naudu neņemtu nost visiem pēckārtas Lībijas fondi, Kadafi personīgā nauda, Kipra tagad…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > dro 14.04.2013. 18.02

    nulle Tikai kāpēc no Latvijas neviens nebrauc tur kur ir 47$, bet gan uz turieni kur ir 400 000$?
    ———
    Vai zini, ka Habarovskā dzīvoklis maksā tikpat, cik Rīgā?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Dace Cibule > dro 15.04.2013. 22.07

    Jāni, vai tu zini, ka tos valsts parāda ciparus var pakarināt uz kociņa utuzītī un atbilstoši izmantot?! :-) Bomzim zem tilta arī mājsaimniecības bilance ir krietni vien pozitīvāka (nulle), kā labu augstokolu pabeigušam speciālistam, kurš dzīvo centra dzīvoklī in kuram ir mašīna un kurš pie tam labi pelna un var atļauties savus parādus apkalpot.
    Tam valsts parādam pretī ir infastruktūram, funkcionējošas tiesas, ceļi, skolas, skolotāji, medicīna un pakalpojumi. Krievijas valsta parāda skaitlis salīdzinājumā ar R-Eiropas valstīm labi raksturo sabiedrisko institūciju un pakalpojumu apjomu un nožēlojamo valsts stāvokli.
    Protams ir dažas valstis , kur valsts parāda cipars raksturo to cik daudz amatpersonas ir paspējušas nozagt saviem iedzīvotājimem.Ja gāzes cena pasaulē turpinās kristies, tur varēs ieskaitīt arī Krieviju.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > dro 14.04.2013. 12.54

    Ino,
    feministes nav raidījuši rietumi, tās faktiski brauc Puķinam līdzi. Tas arī nav tikšanās “smaguma centrs”. Kā saka Krievijas žurnālists Mļečins, pēc Eberta un Adenauera fondu kompjūterdisku savākšanas, Puķina braukšana uz Vāciju ar aģitāciju investēt Krievijā ir kaķim zem astes.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    gliters > dro 15.04.2013. 10.54

    “Par ko 7 mīnusi? – Nacionāļi te nepārtraukti saukā Krieviju par absolūtā ļaunuma avotu, pasaules Mordoru un ko tik vēl ne. Būtu tikai loģiski ja viņi arī pieprasītu nesadarboties ar to. Nojaukt dzelzceļus, nojaukt gāzes un naftas vadus, aizvērt robežas, pārtraukt diplomātiskās attiecības, aizliegt finanšu transakcijas ar Krievijas pilsoņiem, iesaldēt visus viņu kontus un tā tālāk…”
    Reigans arī saukāja PSRS par ļaunuma impēriju un darīja visu, lai tā sabruktu, tomēr diplomātiskās attiecības nepārtauca. Bet daļēji tev taisnība – tikai iestāsti V un RP, ka ir lietderīgi paātrināt gan gāzes tirgus liberalizāciju, gan atteikties no apšaubāmas izcelsmes (visa Krievijas nauda ir apšaubāmas izcelsmes) “investīcijām” – īpaši jau banku sektorā un NĪ, ka būtu jāsadarbojas arī ar Magnitska lietas izmeklētājiem, kas ļautu iesaldēt dažu labu kontu. Soču olimpiādi arī vajadzētu ignorēt.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > dro 15.04.2013. 11.01

    Bet, kas attiecas uz raxtu – Rietumu pasaule kļūst aizvien nožēlojamāka, ja protestēt pret visu to prātam neaptveramo ļaunumu, kas notiek Krievijā un apdraud visu pasauli, ierodas tikai pusplikas Femen un homoseksuāļi – tiešām visas “liberālās vērtības” nokritušas zem jostasvietas.
    Tikmēr Krievija vairs neslēpj savus plānus – “galma āksta” uzstāšanās parāda, ka “ir viedoklis”: http://www.kavkazcenter.com/russ/content/2013/04/11/97346.shtml

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 14.04.2013. 14.01

    eiserts. Es jau neapgalvoju, ka feministes radījuši rietumi, bet rietumos ukrainietes ieradušās vairāk kā gadu pirms Putina, lai apmācitu vietējās. Krievija varētu iztikt bez rietumu investīcijām, ja spētu apturēt savu kapitālu aizplūšanu uz ārzonām. Feministes cīnās par matriarhātu ar tiem “ieročiem”, kas viņām dabas doti, slikti, ka pasaules varenajiem tikai merkantilas intereses un ambīcijas.
    http://www.youtube.com/watch?v=5KGgWcTV7F4
    Mļečins ir čekists.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > dro 14.04.2013. 14.15

    janis17 > dro 14.04.2013. 12.22

    Latvijai kopā ar ES jau sen vajadzēja ieņemt daudz stingrāku nostāju pret krieviju. Paradoksāli – vienmēr tiek uzskatīts, ka ES ir atkarīga no krievu gāzes, bet patiesība ir pilnīgi pretēja – krievija ir atkarīga no gāzes pircējiem. Divas nedēļas nesaņemot naudu no Eiropas, kremlis ir pagalam.

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

gundega_heiberga 14.04.2013. 01.44

Mūsu ārlietu dienestam jāsāk uzpasēt lai tās apsolītās ausis būtu tīras, jo pats ēzelis jau ir sūdos līdz acīm.

+12
-2
Atbildēt

0

egils_krastins 14.04.2013. 01.22

Nesen BBC sižets vēstīja, ka Kremļa režīms neatļauj adoptēt bērnus invalīdus, kā arī bērnus ar īpašām vajadzībām pašiem Krievijas pilsoņiem. Bērni atrodas tādā kā mūža ieslodzījumā speciālos aprūpes namos, jo piedzimuši citādi…

Sižetā intervētā sieviete stāstīja, ka ja tiktu mainīts likums visus bērnus jau sen būtu adoptējušas bezbērnu ģimenes, taču vara liek tam šķēršļus. Tā nu nelaimīgie bērni dzīvo bez cerībām tikt brīvībā…dzīvo ļoti sliktos apstākļos…

Putins nu ir slavens ne tikai kā čečenu mačītājs, bet arī kā krievu bērnu spīdzinātājs…

+11
-3
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu