Āboliņš, Zariņa, Cers un Džilindžers saņem Teātra dienas balvas • IR.lv

Āboliņš, Zariņa, Cers un Džilindžers saņem Teātra dienas balvas

34
Jaunā Rīgas teātra aktieri Gudars Āboliņš (no kreisās) un Guna Zariņa, Dailes teātra galvenais režisors Dž.Dž.Džilindžers un Latvijas Nacionālās operas baleta mākslinieks, pedagogs un vadošais baleta repetitors Modris Cers ar Teātra dienas balvu svinīgajā pasākumā Eduarda Smiļģa Teātra muzejā. Foto: Lita Krone, LETA

 

Eduarda Smiļģa Teātra muzejā Latvijas Teātra darbinieku savienība ceturtdien pasniedza ikgadējo Teātra dienas balvu, ziņo LETA.

Lilitas Bērziņas balvu saņēma Jaunā Rīgas teātra (JRT) aktrise Guna Zariņa. Režisore Māra Ķimele par Zariņu teic, ka viņa var strādāt jebkurā žanrā, sākot ar komēdiju un beidzot ar grieķu traģēdiju. „Var izpildīt jebkuru fizisku uzdevumu, veikt akrobātiskus elementus un braukt ar mašīnu. Jebkuru vokālo uzdevumu veic labā līmenī. Aktrise bez robežām,” apgalvoja Ķimele.

Harija Liepiņa balvu saņēma JRT aktieris Gundars Āboliņš. Teātra kolēģis Vilis Daudziņš min, ka Āboliņš ir brīnišķīgs kolēģis, ar kuru prieks būt kopā vienā laikā, vienā teātrī, vienā izrādē, savukārt Ķimele skaidro, ka viņš ir šarmants aktieris ar brīnišķīgu humora izjūtu un nenoliedzami – publikas mīlulis kā Latvijā, tā Eiropas teātros.

Helēnas Tangijevas-Birznieces balvu saņēma Latvijas Nacionālās operas baleta mākslinieks, pedagogs un vadošais baleta repetitors Modris Cers. Savulaik pats būdams izcils baleta solists, Cers savus varoņus veidojis vīrišķīgus, uzticamus un patiesus. Bet nu jau daudzus gadus dzīvē un mākslā rūdīto talantu viņš iegulda jaunākajos kolēģos.

Eduarda Smiļģa balvu šoreiz saņēma režisors Dž.Dž.Džilindžers. Pēdējo reizi šī balva tika pasniegta 2005.gadā režisorei Mārai Ķimelei. 2004.gadā šo balvu saņēma Oļģerts Kroders, 2003.gadā – Alvis Hermanis, 1996.gadā – Felikss Deičs, 1993.gadā – Pēteris Pētersons, 1990.gadā – Harijs Liepiņš un Roberts Zēbergs, bet 1988.gadā šī balva tika pasniegta Voldemāram Zandbergam.

Šogad pirmoreiz kopā ar naudas balvu tiek pasniegta arī mākslinieka Māra Šustiņa darinātā goda zīme – ordenis. 

Teātra dienas balvas tiek pasniegtas kopš 1986.gada, kad Eduarda Smiļģa balvu saņēma Eduards Pāvuls, Harijs Liepiņš un Artūrs Dimiters. 1987.gadā pirmo reizi tika pasniegta Lilitas Bērziņas balva aktrisei par izciliem sasniegumiem teātra mākslā un to saņēma Vija Artmane un Astrīda Kairiša. 1996.gadā par izciliem sasniegumiem baleta mākslā Lita Beiris saņēma Helēnas Tangijevas-Birznieces balvu, savukārt 2005.gadā tika iedibināta tradīcija pasniegt Harija Liepiņa balvu aktierim par izcilu, spilgtu aktierdarbu iepriekšējo sezonu laikā.

Balvu kandidātus iesniedz Latvijas profesionālie teātri, bet balvu laureātus nosaka biedrības “Latvijas Teātra darbinieku savienība” valde aizklātā balsojumā.

 

Komentāri (34)

piziks 29.03.2013. 11.30

Pērnā gada Labākā aktrise Guna Zariņa LTV1 Panorāmā vakar tika parādīta ar klišeju, kas ik pa laikam gadās ne viņai vien. Guna Zariņa cerot, ka viņa “pakāpjas VIRS AMATNIECIBAS”.

Latvijā labu amatnieku nepietiek, bet “augstmaņi” amatniecibu turpina lietot kā lamuvārdu?! Žēl Aktrises, kam tā gadījās.

Vēl vairāk žēl nekā LV valdoņu, kuri amatniecibu izmeta no NAP kā mazsvarīgu Latvijai un… ignorē ka Latvijas kultūras daļu.

Varbūt par pērn Labākās Aktrises šo — varbūt netīši paviršo? — apziņas mulsumu derētu teicēju uzrunāt atsevišķi? Rosinot pirms runāšanas arī citas zvaigznes un zvaigžņus padomāt?

+3
0
Atbildēt

1

    janis17 > piziks 29.03.2013. 20.21

    Droši vien domāja amatierismu… :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 28.03.2013. 17.28

uzvardi dimiters un artmane uzreiz uz spiez politiski sarkano “zimogu” tadaam balvaam…nav jau aizliegts amatier teatra dalibniekiem pasniegt pasiem sev balvas..tas jau sen piederaas pie latviski-teatraliski pareizaa tona…jo lai savu komiskumu ieraudzitu no malas vajadzigs gara speks.liels.

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu