Hazans: Emigrācija no Latvijas nav mazinājusies • IR.lv

Hazans: Emigrācija no Latvijas nav mazinājusies

45
Foto: Evija Trifanova, LETA

Īrijā izdos jaunu avīzi latviešu valodā

Neskatoties uz valdības centieniem mazināt cilvēku izbraukšanu no Latvijas, pagaidām vēl nav ziņu, kas liecinātu par emigrācijas būtisku palēnināšanos. 2011.gadā Latviju pametuši aptuveni 37 000 cilvēku, kas ir vismaz par 14 000 cilvēku vairāk nekā to aplēsa Centrālā statistikas pārvalde (CSP), liecina Latvijas Universitātes ekonometrijas profesora Mihaila Hazana jaunie pētījumi par darba tirgu, emigrāciju, demogrāfiju.

Tikmēr Īrijā šonedēļ iznāks jauna avīze latviešu valodā “Īrijas Vēstis”, kas acīmredzot būs domāta ne jau īriem, bet gan mūsu tautiešiem, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departamentā. Avīze ir nesen izveidotā Latviešu Kultūras fonda pirmais projekts, kuru atbalsta Latviešu uzņēmēju klubs Īrijā. “Īrijas Vēstis” plānots izdot divas reizes nedēļā un to varēs iegādāties tuvākajās dienās tirdzniecības vietās, kuras iecienījuši Latvijas valstspiederīgie.

Intervijā “Neatkarīgajai” Hazans stāsta, ka ieviestajiem valdības demogrāfijas stimuliem ir potenciāls, jo īpaši attiecībā uz cilvēkiem, kuri ir uz robežas starp aizbraukšanu un neaizbraukšanu.

“Ja viņu ienākumi palielināsies par 50 līdz 80 latiem mēnesī, tas varētu viņus vismaz uz kādu laiku atturēt no aizbraukšanas, un tad varbūt te sāksies vispārīga ekonomikas augšupeja un viņi paliks. Demogrāfijas pasākumi ir pareizi, bet pagaidām tie izceļošanu būtiski nespēj mazināt,” uzskata Hazans.

Pēc viņa aprēķiniem, 2011.gadā neto zaudējums bija vismaz 30 līdz 37 000 cilvēku, nevis 23 000, kā lēsa CSP. “Manas aplēses (izmantojot ārvalstu datus) ir, ka tie bija vismaz 30 000. 2012. gadā drošu datu vēl nav, varbūt būs mazāk,” atzina Hazans.

Tāpat viņš nepiekrīt ekonomikas ministra Daniela Pavļuta minējumiem, ka 2012.gadā emigrējis divas reizes mazāk cilvēku nekā 2011.gadā, jo pagaidām neesot tādu datu, uz kuriem varētu balstīt šādus apgalvojumus.

CSP 2011.gada rezultātus rēķināja, balstoties uz tautas skaitīšanas datiem, bet tajā daļa cilvēku tika pasludināti par emigrējušiem tāpēc, ka neparādījās reģistros. Kurā gadā viņi reāli izbrauca, nebija zināms, un CSP skaitļus pa gadiem salika, izmantojot galvenokārt reģistrētās emigrācijas tendences, kā arī informāciju, ko tautas skaitīšanā pauda izbraukušo radinieki.

Rezultātā CSP sanāca 2005.-2007. un 2011.gadā daudz mazāk izceļojušo un 2003., 2004. gadā daudz vairāk, nekā patiesībā bija. Par 2012. gadu CSP rokās ir tikai deklarētā emigrācija, pārējo var tikai aplēst. Ārzemju avoti par 2012.gadu vēl lielākoties nav pieejami. Pat, ja emigrācija samazināsies, piemēram, no 30 līdz 20 000, diaspora tik un tā kļūs aizvien lielāka. Un, jo lielāka diaspora, jo lielāks tīklošanās efekts, kas atkal stimulē emigrāciju, uzskata Hazans.

 

Komentāri (45)

ievuliitis 20.03.2013. 11.20

“Manas aplēses (izmantojot ārvalstu datus) ir, ka tie bija vismaz 30 000” atzina Hazans.
Vai nevar detalizētāk par “ārvalstu datiem”? Es pieļauju, ka tas nav “viena tante teica”, un tomēr…

+6
-3
Atbildēt

3

    Evija Zauere > ievuliitis 20.03.2013. 12.37

    kad viņš prezentēja iepriekšējo pētījumu, dati tika ņemti no zila gaisa. viņš sākot pētījumu pieņēma, ka aizbraukuši ir n cilvēki un pētot to apstiprināja :) viņa pētījumā nepārādijās cik cilvēki ir izņēmuši darba atļaujas UK un Īrijā, viņš vienkārši pieņēma.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    efeja60 > ievuliitis 20.03.2013. 12.12

    Tur tiek reģistrēti nodokļu maksātāji ar Latvijas pasēm.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > ievuliitis 20.03.2013. 12.40

    ———Normunds Tur tiek reģistrēti nodokļu maksātāji ar Latvijas pasēm.
    ============================================================================
    Vienotā EURO-zonā tā jābūt, galu galā ar laiku jau lielākais vairākums LV iedzīvotāju apjēgs kādā valstī dzīvojam, beigs brīnīties par “auseklīšu” laiku propagandistu izbrīnu,pasaciņām un demagoģiju. Pagaidām vēl:

    “Peters neesot pārliecināts, vai visi saprot, ka” faktiski dzīvojam pilnīgi jaunā valstī, ko sauc par Eiropas Savienību. Līdz ar to mūsu izbraukšana patiesībā ir iekšēja pārvietošanās.”

    http://www.diena.lv/sabiedriba/politika/peters-latvija-ari-sodien-sabiedriba-vel-neprot-dzivot-kapitalisma-761965

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 20.03.2013. 11.41

Interesants būtu pētijums, ko tad dara aizbraucēji. Mans iespaids ir ka tie ir melnā darba strādnieki, ogu, sēņu lasītāji, apteksnes, gliemežu vācēji zivju ķidātāji, noliktavas strādnieki, celtnieki, bet varbūt man nav taisnība. Man nav izdevies atrast kādu ticamu statistiku vai pētījumu, viss balstās uz subjektīvo pieredzi ar paziņām vai paziņu paziņām, kas tiek pasniegta kategoriskā formā.
Un vēl mans pēdejā laika iespaids (un atkal subjektīvs), ka daudzi atgriežas. Un atkal gribētu redzēt kādu ticamu avotu, cik tad tādu ir. Citādi rodas iespaids, ka skaitam aizbraukšanas virzienu, bet neskaitam atbraukšanas. Zinu diezgan daudz cilvēku, kas ir pastrādājuši ārzemēs, bet vai viņi ir tikuši atņemti pēc tam, kad tikuši pieskaitīti, neesmu pārliecināts.

+8
-5
Atbildēt

4

    Signija Aizpuriete > Ieva 20.03.2013. 12.09

    ——-
    4. maija “veiksmes stāsta” veiksminieki ( apt.10% LV iedzīvotāji) izdara secinājumus balstoties uz CSP oficiālo informāciju:
    “Vislielākais iedzīvotāju skaita samazinājums ir 23-31 gadu vecuma grupā (vairāk nekā 14%),http://www.csb.gov.lv/statistikas-temas/2011gada-tautas-skaitisana-galvenie-raditaji-33608.html

    …..izdara secinājumus: “Jānis Stradiņš: Latviju pametuši ap 1000 laba ranga zinātnieku”
    http://www.diena.lv/dienas-zurnali/sestdiena/janis-stradins-latviju-pametusi-ap-1000-laba-ranga-zinatnieku-13905231

    …- un saskaņā ar savu mērķi – “saplūšana ar ES kodolu” – pieņem lēmumus: “Zinātnei šogad papildu finansējumu nepiešķirs”

    http://nra.lv/latvija/91313-zinatnei-sogad-papildu-finansejumu-nepieskirs.htm

    0
    0
    Atbildēt

    0

    efeja60 > Ieva 20.03.2013. 12.20

    Atslēdznieki, metinātāji, celtnieki, šoferi tur pelna 6x vairāk, nekā Latvijā.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Ieva 20.03.2013. 12.28

    ——-Normunds Atslēdznieki, metinātāji, celtnieki, šoferi tur pelna 6x vairāk, nekā Latvijā. ============================================================================ Ne tikai pelna, bet arī maksā nodokļus. Jāpriecājās par ko citu -, ka vairākums spēj ar savu Latvijā iegūto izglītību, iemaņām, pieredzi konkurēt EURO-zonā – , ka tikai nedaudzi nodarbojās ar pretlikumīgiem rūpaliem:

    “Gulbenes novadā atklāta narkotiskās vielas-marihuānas- audzētava”

    http://www.laiki.lv/Gulbenes/gulbenes-novad%C4%81-atkl%C4%81ta-narkotisk%C4%81s-vielas-marihu%C4%81nas-audz%C4%93tava.aspx

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > Ieva 20.03.2013. 12.24

    No mana paziņu loka neviens nav atriezies un pat neapsver tādu iespēju.

    Pilnībā piekrītu Jankas komentāram. Nav nozīmes gaisu tricināt, lai kādam ķīpam smadzenes iestellētu. Ķīps tā domāja pirms 5 gadiem (nezinu faktus, bet viedoklis ir), tāpat domās vēl pēc pieciem gadiem.:)

    Pazīstot ļaužu raksturus un vērtibu skalu Latvijā, viena lieta varētu līdzēt – lemberga notiesāšana uz vismaz 9 gadiem, sodu izciešot pastiprināta režima ieslodzījuma vietā.:) Ar šo varētu sākt ieviest tiesiskumu Latvijā!

    Un vēl, Ķīp, Britānijā piem. augsti izglītoti ļauži nevienu neliek kastē ar nosaukumu Melnā darba strādnieks. Un kamēr Latvijā ir tādi augstprātīgi, mazizglītoti tipiņi, kā tu, neviens atpakaļ nebrauks.

    Imācies domāt un izteikties ar cieņu pret citiem cilvēkiem, kā to dara Rietumos, JO TEVI DIEMŽĒL PĒRVEIDOT VARI TIKAI TU PATS!

    TĀ KĀ SAVED SEVI KĀRTĪBĀ UN TAD GAIDI, LAI ATGRIEŽAMIES!

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

Elina 21.03.2013. 07.56

Valdības speciālie pasākumi emigrācijas apturēšanai un līdzekļu ieguldīšana reemigrācijas plānā ir tikai naudas šķērdēšana, lai šo projektu izstrādātāji saņemtu lielas algas, neraizējoties par rezultātu…
Lietderīgāk būtu tērēt līdzekļus esošo iedzīvotāju dzīves un darba apstākļu uzlabošanai…

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu