Labvakar! Ēterā De facto! • IR.lv

Labvakar! Ēterā De facto!

6
Foto — Emīls Desjatņikovs, F64
Ieva Alberte

LTV raidījuma De facto vadītāji Jānis Geste (30) un Inga Šņore (37) pirms Panorāmas 55.jubilejas vēlas, lai TV māja «sakustas» un jaunajai vadībai svarīgākais kļūst TV saturs

Kamēr Jānis un Inga bildējas, pieredzējusī žurnāliste Maija Migla noskatās uz viņiem un pie sevis smaida. «Nu, smuki viņi un baigie malači,» Maija nosaka. Kad Inga no ziņu aģentūras LETA atnākusi uz Panorāmu, bijusi apaļīgāka un sarkanīgiem matiem, kas krituši uz pieres un vaigiem. «Tagad – uzziedējusi!» Migla uzskata, tas tāpēc, ka Inga augusi profesionāli. Savukārt tas saistāms ar formāta maiņu viņas darbā – no ziņu reportieres Panorāmā viņa kļuvusi par pētniecisko žurnālisti analītiskajā De facto. Tā bija iespēja no ikdienišķas skraidīšanas nopietnāk pievērsties žurnālistikai. Piesēsties un rakt. Abus De facto vadītājus Migla nekad neesot redzējusi sabrukušus. Varbūt uz brīdi sašļukušus, taču ne sabrukušus. Arī ne tad, ka teju vienu sezonu viņi De facto veidoja lielākoties divi vien.

«Vai! Jukām prātā!», to atceroties, saka Inga. Jānis turpina: «Kolēģi televīzijā jau smējās, ka pēc mūsu sejām var nojaust, kāda šodien diena: ja pirmdiena, tad priecīgi, trešdiena – jau tādu skābāku seju, ceturtdiena – jau pavisam skāba. Jukām prātā, jo nebija ko rādīt. Tad piektdien kaut kas uzradās, un svētdien raidījums gandrīz vai par garu.» 

Tie jau neko nemāk

Tāda situācija izveidojās tāpēc, ka vairāku gadu laikā LTV analītisko svētdienas raidījumu De facto pameta vairāki darbinieki. Vispirms 2007.gadā kopā ar režisori Artu Ģigu aizgāja Ilze Jaunalksne un Jānis Krēvics, izveidojot raidījumu Nekā personīga, ko raida TV3. Inga tobrīd bija bērna kopšanas atvaļinājumā un atceras, ka sāpīgi noraudzījusies, kā ģenerāldirektora Jāņa Holšteina un viņa vietnieka Edgara Kota vadītā LTV no Artas Ģigas cenšas atbrīvoties, meklējot vainas – raidījuma hronometrāža pārsniedz atļauto garumu, kādā sižetā izskanējis rupjš vārds. Iemesls, kāpēc centās atbrīvoties, bija tas, ka ziņu dienests «neklausīja» politiskajam spiedienam pirmsvēlēšanu laikā. Daļa darbinieku aizgāja līdzi Ģigai uz Nekā personīga, daļa –  vēl citur, daļa turpināja darbu LTV. «Man žēl, ka teļļuku sacirta divos gabalos: tie, kuri aiziet, ir labie un uzvarētāji, bet tie, kuri paliek, – muļķi. Tā jau īsti nebija,» saka Inga. Jānis piekrīt. Regulāri izjutis attieksmi – tie, kuri strādā LTV, tie jau vispār… neko nemāk, nesaprot, nevar.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu