Raidījums: Repše atgriežas politikā • IR.lv

Raidījums: Repše atgriežas politikā

62
Einārs Repše žurnālistu ielenkumā. Foto: Jānis Saliņš, F64

Bijušais premjers ar domubiedriem gatavojas startam 2014.gada 4.oktobrī plānotajās 12.Saeimas vēlēšanās, taču ne “Vienotības” rindās

Gadu pēc biedrības “Latvijas attīstībai” izveidošanas tās viens no dibinātājiem Einars Repše (Vienotība) paziņo par savu gatavību atgriezties politiskajā dzīvē – šā gada otrajā pusē varētu tapt jauna partija, svētdienas vakarā ziņo LTV1 raidījums “de facto”.

Tādēļ kādreizējās partijas “Jaunais laiks” viens no dibinātājiem kļūs par savu līdzgaitnieku sāncensi 2014.gada 4.oktobrī plānotajās 12.Saeimas vēlēšanās.

Kopā ar Repši biedrībā darbojas Rīgas domes deputāts Edgars Jaunups (Vienotība), Nebanku kreditētāju asociācijas vadītāja Baiba Fromane (Vienotība), kā arī bijušie “Vienotības” atbalstītāji – miljonāri Valērijs Belokoņs, Donāts Vaitaitis un Olafs Berķis.

Pagaidām ne Repše, ne Jaunups no partijas “Vienotība” neplāno izstāties, taču arī aktīvu darbību jau labu laiku viņi partijā ir pārtraukuši, ziņo LETA.

“Vienotībai” nācās atvadīties arī no reklāmista Aināra Ščipčinska, kurš iepriekš rūpējās par priekšvēlēšanu kampaņām. Tagad Ščipčinskis gādā par Repšes tēla veidošanu. Savukārt miljonāru atbalsts biedrībai atņēmis “Vienotībai” dāsnus ziedojumus. “Vienotības” ģenerālsekretārs Artis Kampars neslēpj, ka “naudas ir daudzas reizes mazāk, bet mēs kā partija esam spējīgi dzīvot un mēs virzāmies uz priekšu”. Finansiāli veiksmīgāk būtu, ja biedrība iekļautos “Vienotībā”. Taču neviena no pusēm to nevēlas.

Tikmēr Jaunups “de facto” teic, ka pēc 11. Saeimas vēlēšanām priekšplānā nepamatoti esot izvirzījies jautājums par to, “vai “Saskaņas centram (SC)” jābūt valdībā”. Koalīcija ar SC galu galā izgāzās. Jaunups atklāj, ka savos uzskatos toreiz nebija viens. “Diezgan tuvu manam viedoklim bija premjers un vēl ļoti ietekmīgi, tagad pat ministri šajā valdībā, bet mēs palikām mazākumā.”

Partijas biedru vidū spriež, ka šo centienu dēļ Jaunupam nepārvaramas domstarpības esot izcēlušās ar “Vienotības” līderi Solvitu Āboltiņu. Tas varētu būt viens no iemesla politiķa vēlmei meklēt citus domubiedrus.

Repšem ar “Vienotības” līderiem konflikta nav. Taču aiz viņa stāv cilvēki, kuri zināmā mērā spēj ietekmēt viņa darbības virzienus. Kuluāros apspriež, ka “Mākslīgā intelekta fonda” aktīvas darbības beigšana saistīta ar Belokoņa vēlmi izbeigt tā finansēšanu. Tā vietā radusies interese par valsts attīstības plānu īstenošanu.

Taču arī tas neesot iemesls, lai atgrieztos varas gaiteņos. Repše skaidro, ka “politika nav tā vieta, kur cilvēks pelna, vismaz godīgs cilvēks tur nevar pelnīt. Es jau priecātos, ja man kādreiz izdotos Latvijā ieviest Singapūras principus arī attiecībā uz valsts amatpersonu atalgojumu. Ja es veselības aprūpē piedāvāju Nīderlandes modeli, tad valsts amatpersonu atalgojumu ziņā es gribētu piedāvāt Singapūras modeli. Viņiem ir ļoti labas algas ar ļoti konkrētiem izpildes rādītājiem”.

Pēc “Vienotības” aplēsēm, nepieciešamo 5% barjeru, lai parlamentā iekļūtu, Repšem ar domubiedriem pārvarēt izdosies. Taču ar to nebūs pietiekami, lai remdētu Repšes ambīcijas. Šī būs iespēja Jaunupam – savas prasmes, politisko lietu kārtošanā, pielietot, lai pieslietos kādam plašākam deputātu pulkam, iespējams, no SC.

Kā ziņots, pērn ekspremjera un biedrības “Latvijas attīstībai” dibinātāja Repšes parādsaistības sarukušas par nedaudz vairāk nekā 9000 latu, bet aizdevumu apjoms – par aptuveni 12 000 latu, liecina Valsts ieņēmumu dienestā Repšes iesniegtā ienākumu deklarācija par laika posmu no 2011.gada 3.novembra līdz 2012.gada 2.novembrim. Repšes deklarācijā minēts, ka viņa parādsaistības pērnā gada rudenī bija 931 484 lati, savukārt gadu iepriekš iesniegtajā deklarācijā parādu apjoms bija norādīts 922 211 lati. Tāpat samazinājies Repšes izsniegto aizdevumu apjoms – no 530 900 latiem 2011.gada rudenī līdz 518 780 latiem pērn.

 

Komentāri (62)

garausiitis 11.03.2013. 08.29

Un visi tic par Repšes cēlajiem nodomiem … , žēl tik par to kompāniju apkārt un nez kapēc īpašs smaids cilvēkiem ,kas viņu labi pazīst , parādās sejā ,kad aiziet runas par Repšes finanšu stāvokli. Kurš tic cēlajiem Berķa, Belokoņa, Vaitaiša , Jaunupa mērķiem? Ir tādi vēl palikuši ?

+19
-9
Atbildēt

5

    garausiitis > garausiitis 11.03.2013. 20.20

    OT – par Jaunupa pamesto info , man gan ir cita info … un ja Jaunupam teorētiski būtu taisnība, tad SC jau vajadzeja ņemt pulciņā , kad to vel esot prezidents ka risinājumu piedāvāja Zatlers

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > garausiitis 11.03.2013. 21.25

    klusais… SC jau vajadzeja ņemt pulciņā , kad to vel esot prezidents ka risinājumu piedāvāja Zatlers
    ___________________
    Kādēļ atkārto to, ko jau noliegusi pati Āboltiņa: runa bijusi tikai par Zatlera rezidences gleznu turpmāko likteni.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > garausiitis 11.03.2013. 10.19

    Klusais, — vēl jau ari Fromane, bijusī Pirktiņa, no ātro kredītu dalītājiem, ar kredītstūmēju iespējām aiz muguras, un — to pašu kreditstūmēju vajadzībām/vēlmēm — priekšā! Fromanes vadītajai asociācijai vajadzīgs vismaz vēl viens iespaidīga, no skata un dvestajām skaņām efektīgs lobijs politelitē!

    Paskaties, cik interesanti tiek attīstits Repšes publiskais tēls… :) Pirmajā reizē Repše ubagoja… pieprasīja naudu, daudz naudas — vien par to, ka Repse iznāk no LB siltumnīcas bauriem laimi nest… iesākuma zvērot no kanceles un ar krustu riņķojot ap Dievnamu…

    Šoreiz Repše iet tālāk: naudu vairs neprasa, jo Vaitaitim un Fromanes pulciņam tā ir… baltajam zirgam, kurš ar Repši sataisījies Saeima iejāt, nauda.. vismaz vēl nesen bija.. :)

    Šoreiz Repše jau diedelē idejas — protams par velti, jo Repšes pulcinam nauda tā kā būtu, bet maksāt negribas: tad nu Wikipēdijas stilā, “brīvi rediģējot”… tātad = citu saziedotās idejas pievācot par velti sev un cerot saraust labumus vadoņlellei Repšem un viņa leļļvadītājiem. Protams, kā vakar LTV rādija, turpat blakus jaunupēns, kurs nu jau bez liekas kautrības liek saprast, ka šoreiz pats ar visu Repšes kompāniju pie SC kā lieliem un stipriem dosies atklāti un tieši, un … vilks līdzi arī vakar pieminētos vienotībniekus, kuri jau bijuši gatavi ar SC brāļoties, — tika pieminets arī premjers. Kurš netic, lai net-ā paskatās atkārtojumu, kaut vairāķreiz atkārtojot…

    Tā nu… ja vēl apmuļķojamie dzīvi, tad droši Repšem ar šņabražotājiem un kredītu grūdējiem ziedojiet savas smadzenes, — jūs taču zināt, ka naudai nav lielas vērtības!

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > garausiitis 11.03.2013. 09.17

    klusais. Katrs pārsteigums no V vairo Repšes izredzes. Latvijas politiskās debesis apmācas arvien vairāk. Tajā iesaistītie dzīvo iedomu pasaulē.

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 11.03.2013. 09.25

    lno – iedomu pasaule diemžēl attiecas uz visiem :(

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

putekliic 11.03.2013. 09.22

“Teflona Repše” ir fenomens LV politikā. Banka Baltija tautas aplaupīšanas afēra un no tautas savāktais miljons, kas pēc tam ieguldīts privātā biznesā, kas beidzies ar bankrotu ir tikai spilgtākie piemēri. Un kas? Nekas! Daudz ļaužu acīs viņš vienalga šķiet godīguma un kompetences iemiesojums. Vienkārši jāprot sevi pasniegt (vai attiecīgi pasniegt citus). Ja vēl Vienotību pametīs (aizies ES struktūrās) tās vienīgas vilcējspēks Dombrovskis, tad ticu, ka Repšem ir labas izredzes. Pārāk maz ir atlicis laika līdz Saeimas vēlēšanām, lai parādītos kādas jaunas un spilgtas personības.

+12
-2
Atbildēt

4

    piziks > putekliic 11.03.2013. 10.33

    Andrej_gr!

    Tu gribēji teikt… “arī ādās iesaiņotais” teflona Repše, ar ko jāj Belokoņs?

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    piziks > putekliic 11.03.2013. 19.25

    Andrej, Andrej, kopš kura laika parādniekam aizdevējs ļaus sevi jāt, — šoreiz zirgs jās Repši, un ir jau sācis jāt.

    Galvenie pāži taču arī ir Vienotibas tagadējie — biedrs Jaunups jr. un biedrene Pirktiņa-Fromane, labs un sens vismaz domubiedru pārītis kopš Jaunā Laika Aivara Aksenoka Rīgas Domē.

    Ja Vienotība uz Repšes pretenzijām kārtējo reizi būt par balto tēti — reklāmā taču pretendē uz reto no izglītotajiem latviešiem un Krišjāni Baronu, ne mazāk! — tad jārēķinās, ka Vienotība, Repši ar sponsoriem pa priekšu palaižot, cer sagatavot piesliešanos Saskandinātāju centram. Kad visi Vienotības vēletaji pamanīs, bus jau par vēlu.

    Derētu tagad publiski patirpināt to Vienotibas daļu, kas nacionālām idejām vēl nesen bija tuva: ko par Repši un Belokoņu tie domā, — vai prof. Druviete Belokoņam latviešu valodu sola par velti mācīt?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > putekliic 11.03.2013. 13.53

    Nē, Repše, kā smejies, 3 reizi grasās iejāt politikā uz belokoņa :)!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > putekliic 11.03.2013. 10.26

    ——-
    “Tērauda Repše” -, jo tikai prihvatizācijas, denacionalizācijas u.c. 1990-o gadu šoka terapijas pasākumos rūdītais vēl 2013.g. spēj izturēt Latvijas tautas lielās “mīlestības” spiedienu.
    “Drosmīgo neprātam slavu mēs dziedam!”.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

alexander 11.03.2013. 11.43

Pagaidām šķiet, ka Repšes paustās attīstības idejas konceptuāli neatšķiras no Vienotības programmas pamattēzēm, tādēļ sliecos domāt, ka Repšem jaunā partija ir vajadzīga, lai pilnība realizētu savu ietekmi. Vienotībā tas viņam neizdevās un vainot par to tikai vienu vai otru pusi nebūtu pareizi, jo sadarbības modeli vajadzēja meklēt gan partijai, gan Repšem, ņemot vērā viņa lomu JL dibināšanā un politikā vispār. Tas, ka Repše no paša dibinātās partijas daļēji tika izstumts, daļēji pats aizgāja, drīzāk liecina, ka neviena no pusēm nebija pārāk ieinteresēta šīs attiecības uzturēt. Lai Repšes jaunajai partijai veiktos, viņam ir jāspēj sapulcināt ap sevi tikpat kompetentus, godprātīgus domubiedrus ar labu reputāciju un vēlmi darboties valsts interesēs, nevis realizēt personīgās ambīcijas. Tādēļ Repšem jāiemācās strādāt komandā ar līdzvērtīgiem partneriem, nevis būt par spožu zvaigzni ar vairākiem blāviem satelītiem, kuru pastāvēšana ir atkarīga tikai no riņkošanas ar viņu.

+10
-1
Atbildēt

3

    Elina > alexander 11.03.2013. 19.55

    Tev laikam tomēr toreiz vajadzēja arī tajā komunistiskajā partijā iestāties, ne tikai komjaunatnē.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > alexander 11.03.2013. 14.12

    Repše no Vienotības aizskrēja tik prasta iemesla dēl’, kā Tītava padzīšana no Vienotības. Tas, ko Dans Tītavs darīja Ventspils ostā un ne tikai, jo viņa izteikumi ir pārāk dīvaini, lai neteiktu vairāk. Taču Repše aizskrēja līdz šim Tītavam, kā tāds iemīlējies skolas puika savā klases biedrā. Vienotības vaina tur nav nekāda. Cik es no malas esmu dzirdējusi tad tie kadri, ar kuriem pinas Tītavs ir naidīgi Latvijas valstij.
    Domāju, ka Repše vienkārši ir tuvredzīgs un arī naudas kārs, kā to jau bija pamanījis un izteicās īsts latviešu tauta patriots Berklāvs. Repše vairs nevarēs būt brīvs un neatkarīgs no saviem naudas devējiem, kuri lūr pār viņa plecu pēc sev vien zināmiem labumiem. Piemēram , Belokoņš, kurš visus šos gadus ir uzturējis arī Repši! Domājiet, ka tas ir tāpēc, ka Belokoņam nav kur naudu likt?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    peerku > alexander 11.03.2013. 12.24

    > LoveLove

    Jā, tas ir tieši tas, ko es Repšem novēlu,- līdzvērtīgus partnerus.

    Viņi ar Dombrovski savulaik viens otru ļoti labi papildināja,- viens ideju ģenerators ar stingru stāju, otrs ar latviešiem (tikai labākajiem) raksturīgo savaldību, bet tāpēc ne zemāku intelektuālo potenciālu. Viens gatavs uzbrukt, otrs stingri turēt aizsardzības līniju.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu