Darbspējīgie «pensionāri» • IR.lv

Darbspējīgie «pensionāri»

5
Kas saņem izdienas pensijas?
Lāsma Rozenfelde

No policista līdz leļļu teātra aktierim – vairāk nekā 10 000 cilvēku Latvijā saņem izdienas pensiju. Ministrija vēlas šo situāciju revidēt

Pensionārs jau 38 gadu vecumā! Tādu situāciju pieļauj no padomju laikiem pārmantotā izdienas pensiju sistēma, ko Labklājības ministrija rosina mainīt. Pret pirmo koncepcijas darba variantu gan izskan asi protesti, tāpēc ministrija nolēmusi turpināt diskusijas un savu piedāvājumu uz valdību nest nevis martā, bet septembrī. «Mēs būtībā sākam no nulles,» secina ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Jana Muižniece.

Atliktā alga

Izdienas pensiju saņēmējus pašlaik var iedalīt divās lielās grupās. Vieniem pensijas maksā no valsts speciālā budžeta, un to piešķiršanas kritēriji tika pārņemti no bijušās PSRS likumiem. Taču šīs pensijas piešķir tikai par darba stāžu līdz 1999.gadam, tāpēc saņēmēju skaits ik gadu sarūk, un pērn šādas pensijas izmaksāja aptuveni diviem tūkstošiem cilvēku.

Otra grupa aptver vairāk nekā astoņus tūkstošus cilvēku un pastāvīgi papildinās. Sākotnēji šīs izdienas pensijas, kas tiek maksātas no valsts pamatbudžeta, nodrošināja tikai iekšlietu sistēmas darbiniekiem un militārpersonām, taču pakāpeniski loku paplašināja ar prokuroriem, SAB amatpersonām, orķestru, koru, teātru un cirka māksliniekiem, tiesnešiem, diplomātiem un KNAB amatpersonām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu