Itālijas parlamenta vēlēšanu rezultāts var izraisīt politisku strupceļu • IR.lv

Itālijas parlamenta vēlēšanu rezultāts var izraisīt politisku strupceļu

22
Žurnāliste gaida vēlēšanu rezultātus. Foto: EPA/LETA

Apakšpalātā vadībā kreisi centriskā koalīcija, Senātā nevienai partijai nav vairākuma

Pjēra Luidži Bersani vadītā kreisi centriskā koalīcija ar ārkārtīgi nelielu balsu pārsvaru izcīnījusi vairākumu Itālijas parlamenta apakšpalātā, liecina otrdien izziņotie vēlēšanu rezultāti. Tikmēr Senātā saskaņā ar sākotnējiem rezultātiem nevienai partijai nav izdevies iegūt vairākumu. Sagaidāms, ka šāds vēlēšanu iznākums valstī izraisīs politisko strupceļu, raksta LETA/AFP.

Kā liecina dati pēc 99,9% balsu saskaitīšanas, Bersani koalīcija parlamenta apakšpalātā – Deputātu palātā – ieguvusi 29,55% balsu, bet bijušā premjerministra Silvio Berluskoni pārstāvētais centriski labējais bloks saņēmis 29,18% balsu.

Tikmēr 305 likumdevēju lielajā Senātā saskaņā ar Iekšlietu ministrijas publiskotajiem sākotnējiem datiem nevienam politiskajam spēkam nav izdevies izcīnīt vairākumu. Sākotnējie rezultāti liecina, ka Berluskoni bloks Senātā varētu iegūt 100 likumdevēju vietas, bet kreisi centriskā koalīcija būs pārstāvēta ar 97 senatoriem. Lai varētu izveidot valdību, ir nepieciešams vairākums abās parlamenta palātās. Komentējot vēlēšanu rezultātus, Bersani atzinis, ka Itālijā izveidojusies “ļoti kutelīga situācija”.

Reaģējot uz Itālijas parlamenta vēlēšanu rezultātiem, ASV fondu tirgū pieredzēts ievērojams kritums – Volstrītas indekss “Dow Jones Industrial Average” samazinājies par 1,55% -, bet Tokijas biržā tirdzniecība sākās ar 1,83% kritumu. Savukārt igauņu medijs “aripaev.ee” situāciju Itālijā salīdzina ar Grieķijā pieredzēto, kur arī notika atkārtotas vēlēšanas, galu galā uzvarot eiro atbalstītājiem.

Tikmēr analītiķi par patieso aizvadīto vēlēšanu uzvarētāju uzskata bijušā komiķa Bepes Grillo izveidoto populistisko Pieczvaigžņu kustību, kas kļuvusi par trešo lielāko politisko spēku Itālijā.

Savstarpēji salīdzinot atsevišķas partijas bez to veidotajām koalīcijām, Pieczvaigžņu kustība ar 25,55% balsu kļuvusi par lielāko partiju parlamenta apakšpalātā, aiz sevis atstājot Bersani vadīto Demokrātisko partiju ar 25,41%. “Tas ir fantastiski! Mēs būsim neparasts spēks!” pirmdien atzina Grillo. “Mums parlamentā ir 110 cilvēki, un vēl miljoniem ārpus tā.”

Tikmēr Eiropā spēkā pieņemas bažas, ka pēc vēlēšanām, kurās neviens politiskais spēks nav izcīnījis pārliecinošu uzvaru, Itāliju varētu pārņemt nestabilitāte un tā atkal varētu iegrimt parādsaistību krīzē. “Strupceļš abu parlamenta apakšpalātu starpā politiskajam sajaukumam, kurā ietilpst arī jaunu vēlēšanu iespējamība, piešķirtu nestabilitātes elementu,” teikts Vācijas bankas “Berenberg” analītiķu paziņojumā investoriem.

Vairāki Demokrātiskās partijas politiķi jau izteikušies, ka tuvāko mēnešu laikā pēc vēlēšanu likuma reformas varētu nākties rīkot jaunas vēlēšanas. Tikmēr citi prognozē, ka ar Pieczvaigžņu kustību, kas iestājas pret taupības pasākumiem, varētu tikt panākta zināma veida vienošanās.

Politikas analītiķi tikmēr pieļauj, ka varētu tikt atkal izveidota lielā koalīcija, kurā ietilptu labējie un kreisie, kāda jau bija premjerministra Mario Monti valdības laikā, vai arī varētu tikt atlaists tikai Senāts un jaunas vēlēšanas tiktu rīkotas tikai vienā parlamenta apakšpalātā.

“Tas ir šoka balsojums, kas mums radījis bloķētu parlamentu,” savā tīmekļa vietnē secina laikraksts “Corriere della Sera”. Tikmēr avīzes “La Repubblica” komentētājs Massimo Raci spriež, ka pēc vēlēšanām Itālijā “nebūs pārvaldāma”. Atšķirībā no Grillo partijas negaidītajiem panākumiem, Monti vadītie centristi apakšpalātā saņēmuši vien 10,56% balsu.

 

Komentāri (22)

dace_ampermane 26.02.2013. 11.33

Nu lūk, patīkami, ka ne tikai Latvijā ir stulbeņi :) Ar šādu sajūtu dodos ārā baudīt pavasarīgas noskaņas.

+2
0
Atbildēt

0

oktaavs 26.02.2013. 11.53

Itālija un Latvija dala pirmās politiski tupākās valasts godu Eiropā.
Šeit arī mīl valsts aptīrītājus un “saimniekus” :)

0
0
Atbildēt

0

dzerkaleliva 26.02.2013. 12.31

Vēl neviens Latvijas medijs nav spējis pateikt to, ka piecvaigžņu kustība savā kampaņā balstījās tikai uz internetu un tautas sapulcēm, neizmantojot nevienu citu mediju.
———————-
Tā ir pirmā tāda veida kustība pasaulē.
———————-
Atceramies arābu pavasari. Nekas tāds nebūs iespējams ES, ne? Te nu mēs esam Eiropa. Krūgmana operas iestudētāji.
But the loser is clear: Elite Europe.
The bankers, central bankers, and German politicians who were hoping for an easy continuation of reform and austerity have lost big.
Their man, Mario Monti, got destroyed. He’s not even in the picture, as he’s taking around 10% of the vote.
————————
Paul Krugman:
Outside observers are terrified about Italy’s election, and rightly so: even if the nightmare of a Berlusconi return to power fails to materialize, a strong showing by Mr. Berlusconi, Mr. Grillo, or both would destabilize not just Italy but Europe as a whole. But remember, Italy isn’t unique: disreputable politicians are on the rise all across Southern Europe. And the reason this is happening is that respectable Europeans won’t admit that the policies they have imposed on debtors are a disastrous failure. If that doesn’t change, the Italian election will be just a foretaste of the dangerous radicalization to come.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu