Bērnu slimnīcas korupcijas lietā atklājas partiju finansēšana no iepirkumiem • IR.lv

Bērnu slimnīcas korupcijas lietā atklājas partiju finansēšana no iepirkumiem

20
Apsūdzētie - Mihails Kreicers (no kreisās), Aleksandrs Kreicers, bijušais Bērnu slimnīcas valdes loceklis Iepirkumu komisijas vadītājs Arnis Kramzaks, Sergejs Kravcovs, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta inspektors Juris Šmits un Georgijs Pimenovs 14.janvārī ieradušies uz Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas sēdi, kurā sāks izskatīt Bērnu slimnīcas kukuļošanas lietu. Foto: Ieva Čīka, LETA

Noklausītā sarunā apsūdzētais stāsta, kā, mākslīgi sadārdzinot būvniecības izmaksas, daļu valsts naudas partijas var sadalīt savā starpā

Tā dēvētajā Bērnu slimnīcas korupcijas krimināllietā apsūdzētie noklausītā sarunā plaši atklājuši partiju finansēšanu no iepirkumiem, liecina TV3 raidījuma “Nekā personīga” rīcībā esošā informācija.

Tiesā nonākušajā Bērnu slimnīcas kukuļošanas lietā vairākus būvniekus, būvuzraugus un slimnīcas amatpersonas apsūdz par plānotu, organizētu shēmas īstenošanu, mākslīgi sadārdzinot būvniecības izmaksas, lai daļu valsts naudas, varētu sadalīt savā starpā. Prokuratūra uzskata, ka arī par ziedotāju līdzekļiem uzceltajā vecāku mājā, izmantota tā pati shēma. Neviens no astoņiem apsūdzētajiem savu vainu gan neatzīst, ziņo LETA.

Kāda “Nekā personīga” rīcībā nonākusi lietā iesaistītu personu saruna atklājot Latvijas politisko aizkulišu neglīto virtuvi un rādot, ka Tautas partija nebūt nav vienīgais politiskais spēks, kas savu kasi iemanījās uzpildīt tieši ar šādas pašas shēmas palīdzību.

Bērnu slimnīcas korupcijas krimināllietas materiāli liecinot, ka daļa naudas, ko krāpšanas ceļā ieguva būvnieks, bija nododama Tautas partijai. Toreizējais Bērnu slimnīcas valdes loceklis un Iepirkumu komisijas vadītājs Arnis Kramzaks, kurš vadīja šo iepirkumu, apmaiņā par uzvaras nodrošināšanu uzstājis, lai būvnieks Aleksandrs Kreicers mākslīgi palielina tāmi par 33 927 latiem. No šīs summas trešo daļu jeb 11 800 latus Bērnu slimnīcas saimniecības direktors Aivars Lisenko pieprasījis aizskaitīt Tautas partijai. Kāda starp Kramzaku un Lisenko 17.augustā slimnīcas telpās notikusi saruna liecinot, ka Kramzaku plānotais noziegums sāk nomākt. Celtniecībai trūkst naudas, un viņu varētu pieķert, vēsta “Nekā personīga”.

Tomēr Kramzaks sarunā turējies pretī, sakot, ka viņš var zaudēt visu. Tad Lisenko brīdinājis, ka Kramzaku var šantažēt, jo partijai ir savākts materiāls par viņu. Vienlaikus viņam piesolīts, ka pie vismazākajām nepatikšanām partija viņu izglābs, kā tas jau ne reizi vien arī skaļos tiesas skandālos esot noticis, un ka viņam nekas cits neatliekot, kā pakļauties sistēmai, liecina raidījuma rīcībā esošā personu saruna.

Lisenko sarunā iesilis un minējis, ka visas varas partijas izmanto līdzīgu shēmu. Viņš arī atklājis savu personīgo pieredzi pašvaldības uzņēmumā “Rīgas pilsētbūvnieks”.

“Nekā personīga” rīcībā esošie materiāli liecinot, ka sarunas noslēgumā Kramzaks piekritis daļu kukuļa naudas novirzīt Tautas partijai. Būvnieks 29.septembrī 11 800 latus aizskaitījis firmas “W construction” kontā. Šī nauda ļoti īsā laikā – divās dienās – tikusi pārskaitīti vēl caur triju firmu “Loveks”, “Neo Star” un “Teronex Development Inc” kontiem, un no pēdējā to izņēmusi kāda fiziska persona.

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa 14.janvārī vēl nesāka tā dēvētās Bērnu slimnīcas kukuļošanas lietas izskatīšanu pēc būtības. Lietas izskatīšanā tika pasludināts pārtraukums līdz 5.februārim.

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Māris Leja Bērnu slimnīcas kukuļošanas kriminālprocesu izskatīšanai tiesā nodeva jau 2011.gada 30.jūnijā, taču kopš tā laika trīs tiesas sēdes dažādu iemeslu dēļ tika atliktas.

Kriminālprocesā apsūdzības uzrādītas kopumā astoņām personām – Kramzakam, viņa kolēģim Bērnu slimnīcā – Lisenko, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) inspektoram Jurim Šmitam, SIA “Projektu vadības un attīstības birojs” valdes loceklim Raitim Muižniekam un vēl četrām personām, kuru vārdus prokuratūra iepriekš neatklāja, taču tiesu kalendārā redzams, ka tie ir Aleksandrs Kreicers, Sergejs Kravcovs, Georgijs Pimenovs un Mihails Kreicers.

Trīs personas apsūdzētas epizodē par kukuļošanas mēģinājumu, lai būvniecības iepirkuma procedūrā tiktu pieņemts labvēlīgs lēmums konkrētam pretendentam, bet četras – par VUGD inspektora piekukuļošanu, lai viņš izdotu labvēlīgu atzinumu par būvobjekta atbilstību ugunsdrošības prasībām. Apsūdzības “pārklājas”, proti, atsevišķiem apsūdzētajiem tiek inkriminēti vairāki noziedzīgi nodarījumi, aģentūra LETA uzzināja prokuratūrā.

Neviena no lietā apsūdzētajām personām savu vainu inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos neatzīst. Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Kopumā KNAB šajā lietā pie kriminālatbildības lūdza saukt trīs valsts amatpersonas un septiņas privātpersonas par krāpšanas, kukuļdošanas, kukuļņemšanas, dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas, komerciālās uzpirkšanas un viltotu dokumentu izmantošanas gadījumiem 2009.gadā, tostarp ar viltu iegūstot tiesības uz naudu par kopējo summu ne mazāk kā 100 000 latu apmērā.

Piemēram, Kramzaku KNAB aizturēja aizdomās par 80 000 latu kukuļņemšanu. Kukulis, iespējams, bijuši būvfirmas “Rīgas firma Pamats” par brīvu veiktie darbi viņa privātmājā.

Laikraksts “Diena” iepriekš rakstīja, ka izmeklēšanā atklātā iespējamā shēma ir šāda: slimnīcas amatpersonas, līdzdarbojoties būvuzraugiem “Projektu vadības un attīstības birojs”, kopā ar būvniekiem “Pamats” “uzpūtuši” tāmes būvprojektiem 2009.gadā, no tā gūstot labumu, nevis izvēlējušies lētāko piedāvājumu.

“Shēma ir tāda: tiek iesniegta tāme, un, kad visi pretendenti iesnieguši piedāvājumus, kāda no amatpersonām ar tiem iepazīstas un secina, ka “Pamata” piedāvājums ir ļoti izdevīgs. Bet starpība starp piedāvāto līgumsummu un nākamā pretendenta piedāvāto cenu ir ļoti liela,” laikrakstam skaidrojis prokurors Leja. Tad līdz piedāvājumu atvēršanai tāmes samainītas. Tāda aina, iespējams, bijusi slimnīcas Vecāku mājas rekonstrukcijas gadījumā. Sākotnējā iesniegtā tāme bijusi 369 000 latu, bet pēc tam jau parādījušies 390 000 latu. Rekonstrukcija tika pilnībā veikta par ziedojumiem.

Valsts galvoto kredītu apmaksāto slimnīcas daudzfunkcionālā korpusa būvdarbu divu kārtu iepirkuma gadījumā, pēc izmeklētāju domām, izmantota cita shēma. Būvnieki aprēķināja summu, par kādu pašiem izdevīgi veikt darbus, un tai pieskaitīja klāt summas, kuras vēlējās saņemt amatpersonas. Būvdarbiem netika rīkots konkurss, bet gan sarunu procedūra, tāpēc samainīt tāmes nebija nepieciešamības. Te krāpšanas ceļā zaudēti vismaz 33 000 latu, uzskata izmeklētāji.

Nelikumīgas darbības atklātas arī Bērnu slimnīcas Uzņemšanas nodaļas vienkāršotās renovācijas darbu iepirkumā, cenšoties radīt sadārdzinājumu par 47 000 latu.

 

Komentāri (20)

ligakalnina 21.01.2013. 06.36

Daudz kur tas būtu liels skandāls ar tālejošām sekām, Latvijā tā ir ikdiena, un visi to zina, ja prezidents var uzcelt sev ģimenes māju part izkrāptiem Eiropas fondiem, ja ceļi mums “neizprotamu” iemeslu dēļ divreiz dārgāki un sliktāki, kā Eiropā, un viss klusi un mierīgi, nevienu tas neintersē, kas tad vēl var pārsteigt.
Pēc tā raksta es sapratu, ka TP bija un ir arī ietekme gan tiesās, gan prokuratūrā, ne jau par velti mums AT priekšēdētājs tas dīvainais Bickovics ar to, iespējams, izkrāpto pilsonību, un normāli tiesneši ievēlēti netiek, toties blēde Muižniece tiek virzīta uz ST amatu, un, pat pieķerta dokumentu viltošanā un krāpniecībā, kas noveda pie smagām politiskām sekām, turpina mierīgi dzīvot un saņemt algu.

+15
-1
Atbildēt

0

Una Grinberga 21.01.2013. 10.10

Varbūt šis būtu pēdējais laiks tiem atlikušajiem dažiem neatkarīgajiem medijiem celt visus šos gadījumus gaismā. Visi par šīm shēmām zina, bet neviens nerunā, jo domā, ka citi nezina. Pat ja katrs divdesmitais būs godīgs un sadarbosies ar KNAB vai godīgiem žurnālistiem, politiskajiem darboņiem tas varētu radīt nedaudz “stresu”.

+10
-2
Atbildēt

0

christele 21.01.2013. 10.10

Lasot man nolaizas acis. Skumji, ka siem kungiem pat sasirdzis bérns vairs neskiet pietiekams iemesls zaglìgás rokas paturét kabatás. Viens kungs pat aizdomájás “Es varu pazaudét visu”, bet ne várda par to, ko pazaudé bérns un vina lìdzcilvéki.

Neskatoties uz atseviskiem gadìjumiem, es ticu tiesas varai un kompetencei. Tas ies ilgi, bet pamatìgi un reiz taisnìba tiks celta galdá.

Un, kad lasìsu par sprieduma pasludinásanu, manas acis vairs nenolaidìsies.

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu