Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5
Ķīnas varas iestādes beidzot atļāvušas oficiālajai presei ziņot par gaisa piesārņojuma problēmu galvaspilsētā Pekinā, kas pēdējās dienās sasniegusi «veselībai bīstamu līmeni». ASV vēstniecība, kas pati mēra piesārņojuma līmeni skalā no 0 līdz 500, pirms dažām dienām atzina, ka piesārņojuma līmenis ir 755 balles. Attēlā: skats uz Ķīnas centrālās televīzijas ēku skaidrā ziemas dienā un šāgada 14.janvārī.

Nedēļas notikumi pasaulē

ANO Drošības padome pirmdien vienbalsīgi atbalstīja Francijas militāro intervenci Mali cīņai pret islāmistu kaujiniekiem, kuri pārņēmuši savā kontrolē Mali ziemeļdaļu. Francijas gaisa spēki pagājušo piektdien sāka dot triecienus kaujinieku bāzēm Mali ziemeļos, pirmdien no Kotdivuāras valsts dienvidos iebrauca ap 30 Francijas tanku. Militārajā operācijā piedalās 750 Francijas karavīru, paziņojis Olands.

Ekonomiskā aktivitāte ASV, eirozonā un Ķīnā stabilizējas vai pieaug, pirmdien paziņoja Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD). Vairākus mēnešus starptautiskas ekspertu organizācijas bija brīdinājušas, ka eirozonas parādsaistību krīze ir viens no lielākajiem draudiem globālās ekonomikas prognozēm. Taču pēdējo nedēļu laikā noskaņojums finanšu tirgos vēsta, ka eirozona izkļūst no krīzes.

ASV prezidents Baraks Obama un Afganistānas prezidents Hamids Karzajs pagājušo piektdien pieļāva, ka Savienoto Valstu karaspēks varētu palikt Afganistānā arī pēc 2014.gada, kad no šīs valsts paredzēts izvest ārvalstu spēku kaujas vienības. Kopējā paziņojumā pēc tikšanās Baltajā namā prezidenti norādīja, ka abas puses varētu noslēgt divpusēju drošības līgumu par to, kā ASV bruņotie spēki turpinās atbalstīt Afganistānas bruņotos spēkus pēc 2014.gada.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu