Putina saraksts • IR.lv

Putina saraksts

45
Franču aktieris Žerārs Depardjē (no kreisās) tikšanās laikā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Foto: EPA/LETA
Askolds Rodins

Krievija tikusi pie eksotiska pilsoņa

Sākotnēji tas izskanēja kā anekdote, tagad nācis zināms, ka tā ir patiesība: slavenais franču aktieris Žerārs Depardjē kļuvis par Krievijas pilsoni.

Fabulu detalizēti pārstāstīt, domājams, nav vajadzības. Var tikai piebilst, ka iegūt Krievijas pilsonību piedraudējusi kādreiz ne mazāk slavenā aktrise Bridžita Bardo.Viņai gan nav bijis saķeršanās ar Francijas premjeru. Bardo prasa neiemidzināt divus ar tuberkulozi slimus Lionas cirka ziloņus. Citādi – sakravās koferi un prom uz Krieviju.

Putins pusaudža gados droši vien ir skatījies filmas ar Bardo galvenajā lomā. Taču nevajadzētu steigties modelēt “Putina sarakstu”. Tāda, visticamāk, nebūs.

Stāsts par Putinu un Depardjē labi ilustrē seno patiesību, ka talants, tāpat kā veca mīlestība, nerūs. Putins jau vairāk nekā desmit gadus nav saistīts ar Krievijas speciālajiem dienestiem, taču prasme vervēt saglabājusies – vajadzīgo cilvēku īstajā brīdī.

Depardjē mājas ballītē puspajokam pateiktais, ka Putins viņam atsūtījis Krievijas pasi, nonāca publiskajā telpā, un reakcija bija gandrīz zibenīga. Jauno pasi Depardjē saņēma no Putina rokas, un nevis kaut kur, bet Krievijas prezidenta Soču rezidencē. Savervētais jau paguvis veikt pirmo uzdevumu – publiski nosaucis Krieviju par “demokrātijas lielvalsti”.

Cits liels Depardjē draugs, Čečenijas “prezidents” Ramzans Kadirovs aicinājis aktieri apmesties uz dzīvi Groznijā. Var atcerēties nemirstīgās rindas: “Vēl jaunības neprāts nav pāri, kad vecuma dullums jau klāt”, tomēr Groznijā francūzis nedzīvos. Sazin kāpēc priekšroka (vismaz šobrīd) dota Mordovijas galvaspilsētai Saranskai, zemes pleķītim, kas padomju laikos bija slavens ar lielāko koncentrācijas nometņu skaitu uz vienu iedzīvotāju.

Krievijā patiešām ir par ko sajūsmināties un ko apjūsmot, tikai veselīgāk ir to darīt “pa Štirlica modei” – distancēti, no citas valsts, tur dzīvojot un karjeru veiksmīgi taisot. Gan jau uzzināsim, kā Depardjē ies ar iejušanos jaunajā dzimtenē. Tāpat nav skaidrības cik lieli būs Depardjē naudiskie ieguvumi “nodokļu paradīzē Krievijā”, kur iedzīvotāju ienākumu nodokļa likme ir 13%. Ienākumu nodokli taču maksā tajā valstī, kurā strādā, nevis tajā, kurā “esi pierakstīts”.

Cik liels labuma guvējs būs aktieris vēl nav skaidrs. Taču ir skaidrs, kādu labumu guvis un vēl gūs Putina režīms. Kinozvaigznes dīvainā izrīcība Krievijai nav ārpolitisks ieguvums, lai ko arī par Krieviju teiktu slavenais aktieris. Iekšpolitiski – neapšaubāmi, Kremļa propagandai būs, ko apspēlēt.

Krievijā prezidentam dota liela vara. Viņš var uz līdzenas vietas atlaist no darba jebkuru amatpersonu (ieskaitot valdības vadītāju) un pat nemotivēt savu rīcību. Viņš ir tiesīgs, neņemot vērā likumā noteikto (diezgan piņķerīgo) kārtību piešķirt kādam cilvēkam Krievijas pilsonību. Tāpat viņš ir tiesīgs apžēlot notiesātos. Krievijā ir politiskie ieslodzītie. Tikai viņiem Vladimirs Putins šīs savas tiesības nekad nav izmantojis.

 

Komentāri (45)

lismanis 07.01.2013. 18.48

Putins jau vairāk nekā desmit gadus nav saistīts ar Krievijas speciālajiem dienestiem +++ kas tās par muļķībām? tik pat labi varētu apgalvot, ka viņš pārtiek tikau un vienīgi no oficiālās ierēdņa algas.

+14
0
Atbildēt

0

peerku 07.01.2013. 21.02

Depardjē vienmēr licies perverss, kad tēloja mīlētājus, pretīgs, lasot ziņu, ka čurājis lidmašīnas salonā 200 cilvēku priekšā, vēl jo derdzīgāks, kad pārdodas Krievijai par Jūdasa grašiem.

+12
0
Atbildēt

0

janis17 07.01.2013. 19.14

Super. Ko tu tur raksti, pusmuļķi?! Iemācies latviski rakstīt!

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu