Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

4
Ķīnā sācis kursēt ātrvilciens starp Pekinu un dienvidu pilsētu Guandžou, kas tagad ir pasaulē garākā ātrgaitas dzelzceļa līnija — 2298 kilometri. Līdz šim pasažieriem starp abām lielpilsētām bija jāpavada nepilna diennakts, bet jaunie ātrvilcieni, kas sasniedz 300 km/h, šo attālumu paveic astoņās stundās. Ķīna savu ātrgaitas dzelzceļa tīklu sāka veidot tikai 2007.gadā, bet tas jau ir kļuvis par lielāko pasaulē.

Nedēļas notikumi pasaulē


Vācijas kanclere Angela Merkele Jaungada vēstījumā brīdināja vāciešus, ka valsts ekonomika nākamgad piedzīvos grūtākus laikus nekā 2012.gadā,
kā arī atzina, ka eirozonas parādu krīze nav beigusies. Vācija līdz šim ar krīzi tikusi galā visai veiksmīgi, tomēr arī tās ekonomikas izaugsmes temps ir palēninājies. Oktobrī valdība savas prognozes par nākamā gada izaugsmes tempu samazināja līdz 1%, lai gan iepriekš lēsa, ka tas varētu sasniegt 1,6%.

ASV Senāts otrdien pieņēma likumprojektu tā dēvētās fiskālās kraujas apiešanai. Tomēr likumdevēji tā arī nav spējuši līdz noteiktajam termiņam – 1.janvārim – vienoties par visiem ne-pieciešamajiem pasākumiem. Džordža Buša jaunākā prezidentūras laikā noteikto nodokļu atlaižu termiņš oficiāli beidzās pusnaktī. Panāktā vienošanās ļaus saglabāt nodokļu atvieglojumus tiem amerikāņiem, kas pelna līdz 400 000 dolāru. Uz diviem mēnešiem atlikta arī paredzētā valsts izdevumu apcirpšana par 1,2 triljoniem dolāru. Par likumprojektu vēl jābalso Pārstāvju palātai.

Otrdien Krievijā spēkā stājās likums, ar kuru aizliegta Krievijas bērnu adopcija uz ASV. Likums tika izstrādāts, atbildot uz ASV likumdevēju apstiprināto «Magņitska likumu», ar kuru noteiktas sankcijas Krievijas amatpersonām, kas tiek vainotas cilvēktiesību pārkāpumos. ASV ģimenēm turpmāk būs aizliegts adoptēt Krievijas bērnus, tiks apturēta Krievijas un ASV divpusējā adopcijas līguma darbība, bet ASV adopcijas aģentūrām būs aizliegts turpināt darbu Krievijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu