"Latvenergo" vadītājs: Ceru, ka obligācijas būs iekārojamas • IR.lv

“Latvenergo” vadītājs: Ceru, ka obligācijas būs iekārojamas

27
A/s "Latvenergo" vadītājs Āris Žīgurs. Foto: Evija Trifanova, LETA

Obligācijas laiž tirgū, ja potenciālie investori ir pārliecināti par kompānijas stabilitāti, atpazīstamību un konkurētspēju

Energokompānijas a/s “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs cer, ka kompānijas obligācijas būs ļoti iekārojamas un arī citi valsts uzņēmumi sekos šim paraugam. Tā viņš pavēstīja otrdien preses konferencē, kas bija veltīta plānotajai obligāciju emisijai, ziņo “Nozare.lv”.

“Esam pirmā valsts kapitālsabiedrība, kas apliecina briedumu. Ceru, ka mūsu piemērs iedrošinās arī citus valstij piederošus komersantus,” teica energokompānijas vadītājs.

Žīgurs izteica cerību, ka arī “Nasdaq OMX” birža iegūs labu klientu, jaunu pieredzi un lielāku aktivitāti. Žīgurs obligāciju izlaišanu vērtēja plašāk, norādot, ka tam ir jābūt stimulam saimnieciskās dzīves rosināšanā.

Energokompānijas vadītājs norādīja, ka obligācijas tiek laistas tirgū, ja potenciālie investori ir pārliecināti par kompānijas stabilitāti, atpazīstamību un konkurētspēju. “Latvenergo” sagaidot, ka no ieguldītāju puses būs liela interese par obligācijām. Žīgurs piebilda, ka līdz šim “Latvenergo” finansējumu ieguva komercbankās un Eiropas institucionālajās bankās, bet tagad to finansēt, pērkot obligācijas, varēs jebkurš iedzīvotājs. Interesi viņš sagaida no pensiju fondiem un citu valstu investoriem.

Žīgurs atgādināja, ka “Latvenergo” ne tikai jāveic procesu optimizācija, bet arī nepieciešami lieli finanšu līdzekļi kapitālieguldījumu programmas finansēšanai. Lieli uzdevumi paredzēti sadales tīklu uzlabošanā, liels infrastruktūras projekts ir “Kurzemes loks”, nozīmīgi investīciju projekti turpmākajā desmitgadē paredzēti, rekonstruējot Daugavas hidroelektrostacijas. Piemēram, lai īstenotu hidroagregātu nomaiņu, nākamajos gados jāinvestē vairāk nekā 100 miljoni latu.

Pirmā “Latvenergo” obligāciju emisijas daļa plānota vismaz 20 miljonu eiro (14 miljonu latu) apmērā, savukārt vērtspapīra nominālvērtība būs 1000 eiro (700 lati), informēja energokompānijas valdes locekle Zane Kotāne. Visās trijās Baltijas valstīs interesi iepazīties ar “Latvenergo” darbību un plašāku informāciju par emisiju izrādījuši aptuveni 100 investori. Jau notikusi investoru prezentācija Latvijā, un tajā piedalījušies aptuveni 40 investori.

Pēc prezentācijām tiks noteikta obligāciju cena, ko var ietekmēt vairāki faktori, pamatā valsts risks, jo “Latvenergo” ir valsts uzņēmums, kā arī industrijas risks. Obligāciju termiņš var būt pieci vai septiņi gadi, taču tas būs atkarīgs no investoru komentāriem.

Pirmreizējo emisiju, kurā obligācijas varēs pirkt institucionālie investori no Baltijas, paredzēts veikt šogad, bet nākamā gada janvārī tās paredzēts reģistrēt “Nasdaq OMX” biržā, un tad parādzīmes varēs pirkt gan privātpersonas, gan investori no citām valstīm un citi investori.

 

Komentāri (27)

egfoto 04.12.2012. 22.07

Drošāks nē (kā bankā), bet procenti gan lielāki.

0
0
Atbildēt

0

sausins 04.12.2012. 16.03

Vai kāds man var apgaismot vienkāršā valodā, kāpēc iespējamais obligāciju pirkums būs izdevīgāks un drošāks kā cita veida ieguldījumi !?1?!?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu