Kad sapņi beidzas • IR.lv

Kad sapņi beidzas

6
Pirmais Eiropas meistars basketbolā — Latvijas valstsvienība Ženēvā 1935.gadā. No kreisās: Mārtiņš Grundmanis, Džems Raudziņš, Aleksejs Anufrijevs, Rūdolfs Jurciņš, Visvaldis Melderis, Jānis Lidmanis, Herberts Gubiņš, Eduards Andersons un Valdemārs Baumanis. Foto autors nezināms.

Latviešu spēlfilmas Sapņu komanda 1935 kulminācija meklējama nevis čempionu kausa pasniegšanas brīdī, bet gan izskaņas titros. Tajos, kas vēstīja par 12 varoņu tālākajiem likteņiem. Tikai par dažiem var sacīt: dzīvoja ilgi. Ne par vienu nevar teikt, ka dzīve izvērtās tik laimīga, cik tā izskatījās 1935.gada siltajā maija vakarā gleznainā Ženēvas ezera krastā

Pelnrušķītes stāsts par latviešu censoņiem, kuri 1935.gadā pārsteidza konkurentus un pirmie iesēdās tikko uzslietajā Eiropas basketbola tronī, atbilst patiesībai, ciktāl paļaujamies uz sauso statistiku. Līdz 1935.gada 2.maijam Latvijas basketbola valstsvienība starpvalstu spēlēs bija sacentusies tikai ar Igauniju (sešas uzvaras, seši zaudējumi) un Lietuvu (trīs uzvaras), tāpēc Eiropas meistarsacīkšu pirmā spēle ar Ungārijas izlasi bija kā pirmā izraušanās ārpus Baltijas reģiona.

Taču nenovērtēsim par zemu starptautisko sporta dzīvi 80 gadus senā pagātnē! Kamēr nacionālās izlases tikai veidojās, iespējas samēroties spēkiem ar ārzemniekiem tika meklētas un arī atrastas zemākos līmeņos. Visaktīvākie bija studenti, un Universitātes sports komanda ar nākamajiem Eiropas meistariem Rūdolfu Jurciņu, Eduardu Andersonu un Džemu Raudziņu ierindā 30.gadu sākumā aizvadīja vairākas veiksmīgas turnejas pa Vakareiropu – Poliju, Čehoslovākiju, Šveici un Franciju, kā arī izcīnīja otro vietu pasaules studentu spēlēs 1933.gadā Turīnā. 

Studentu uzvaras bija viens no izšķirošajiem argumentiem, kas mudināja pieteikt Latvijas komandu Eiropas meistarsacīkstēm. Par ambīcijām uzvarēt vēsture klusē, bet kopējā noskaņa bijusi optimistiska – neuzvaramu pretinieku Ženēvā nebūs, pēdējie nepaliksim!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu