Foto ar telefonu • IR.lv

Foto ar telefonu

4
Šāgada muzikālais festivāls Bildes. iPhone 4, Hipstamatic.
Ieva Puķe

Robežas ir nojauktas. Sociālajos tīklos ievietojot ar viedtālruņiem uzņemtas bildes, ikviens var būt žurnālists. Taču arī profesionāļi izpēta mobilo telefonu iespējas: fotografē ar tiem karstajos punktos, caur pogcaurumu dokumentē cilvēkus Ņujorkas metro. Nav pat jāmaina objektīvi un filmas, kamera pati apstrādā bildes


Valts Kleins,
 Secret Garden Studio īpašnieks

iPhone ir labākais fotoaparāts, kāds man bijis – vienkāršības ziņā. Nav jādomā par eskpozīciju, par diafragmu, asumu, par filmas jutību. Hipstamatic aplikācijā, ko izmantoju, tāpat kā populārajā Instagram, kompozīcija ir kvadrāts. Sajust kompozīciju kvadrātā – tas ir idiota uzdevums. Domāt ir ļoti vienkārši, tāpēc var radoši strādāt. Instruments kļūst nesvarīgs. Svarīgi ir tas, kā redzi un jūti pasauli.

Hipstamatic ideja – kļūt par digitālās ēras Kodak. Šī profesionālajai fotogrāfijai tuvā aplikācija radīta, lai dotu cilvēkiem jaunu spēju izpausties. Var mainīt dažādus filtrus, «virtuālas filmiņas» un «objektīvus». Savukārt Instagram mērķi norāda jau nosaukums: instant (ātri iegūstams) + telegram (telegramma). Cilvēki dalās ar bildēm, katru sekundi sociālajos tīklos tiek ielādēts ap 60 fotogrāfiju. Šogad vien ir radīts vairāk fotogrāfiju nekā pēdējos 100 gados kopumā!

Tehniskās iespējas aug straujāk, nekā tās spējam izmantot. Ir pat tāds nonsenss kā 41 megapikseļa kamera Nokia telefonā (visaugstākā ranga profesionālajām kamerām ir 45 megapikseļi). Bet pikseļiem telefona fotogrāfijā nav tik lielas nozīmes, jo lielākoties to izmanto tikai interneta vajadzībām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu