Valdības apbalvojumu saņem pieci izcili cilvēki • IR.lv

Valdības apbalvojumu saņem pieci izcili cilvēki

8
MK balvu laureāti kopā ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski un valdības locekļiem. Foto: Toms Norde, Valsts kanceleja

Visvairāk MK balvas saņēmuši ar mūziku saistītas personības

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) piektdien pasniedzis Ministru kabineta balvas piecām personībām no zinātnes, kultūras un sporta aprindām.

Dzejnieks un literatūrkritiķis Knuts Skujenieks balvu saņēma par paliekošu ieguldījumu Latvijas rakstniecībā, gara sīkstumu Latvijas vēsturei sarežģītos laikos un neatlaidīgu ieguldījumu Latvijas nacionālās literatūras attīstībā, vēsta LETA.

Prozaiķe un dzejniece Anda Līce balvu saņēma par ieguldīto mūža darbu okupācijas seku pārvarēšanai un izcilu devumu Latvijas kultūrā, literatūrā un Latvijas vēsturiskās atmiņas saglabāšanā. Apbalvots arī režisors Rolands Kalniņš par izcilu un paliekošu ieguldījumu Latvijas kino mākslā.

Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas valdes loceklim skeletona trenerim Dainim Dukuram balva pasniegta par nozīmīgu ieguldījumu sporta attīstībā, bet Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķim, fizikas zinātņu doktoram Linardam Skujam balva pasniegta par izciliem sasniegumiem zinātnē – par darbu ciklu stiklveida optisko materiālu fizikas jomā.

Šogad kopumā Ministru kabineta balvai pieteikts 21 pretendents, bet apbalvošanas padomē bijusi pilnīga vienprātība par to, kuriem šī balva pienākas. Lemjot par to, kurām personām pasniegt balvu, vērtēts gan pretendenta dzīves gājums, veikums, gan arī reputācija.

Ministru kabineta balva ir augstākais valdības apbalvojums par izcilu veikumu Latvijas attīstībā, saimnieciskajā un sabiedriskajā dzīvē, ko piešķir reizi gadā pieciem savas jomas spožākajiem talantiem un darbiniekiem. Ministru kabineta balva tiek pasniegta jau 17.reizi kopš 1995.gada.

Balvas laureāti saņem naudas summu 5000 latu apmērā, kā arī nozīmīti un Goda diplomu.

Laikā no 1995. līdz 2012.gadam visvairāk Ministru kabineta balvu ir pasniegts mūzikas nozares pārstāvjiem, liecina Ministru kabineta apkopotā informācija.

Kopumā visvairāk MK balvas ir piešķirtas kultūras jomā – 16 ar mūziku saistītām personībām, deviņiem literatūras pārstāvjiem, pieciem mākslas un vēstures pārstāvjiem, četrām ar teātri saistītām personībām, kā arī trim kino nozares un vienam operas pārstāvim.

Otrs lielākais balvu saņēmējus skaits ir zinātniekiem, kur septiņām personībām balva pasniegta par sasniegumiem un ieguldījumu medicīnā, sešiem ar bioloģiju saistītiem cilvēkiem, pieciem ar ķīmiju, bet diviem ar tehnoloģijām un selekcijas darbu saistītiem cilvēkiem. Savukārt pa vienai balvai pasniegtas pārtikas, fizikas un matemātikas jomā.

Valsts pārvaldē MK balvas saņēmuši 17 cilvēki – visvairāk tādu bijuši tieslietu jomā – deviņi -, savukārt trīs balvas piešķirtas pašvaldību pārstāvjiem, pa divām – ārlietu un sociālā darba jomā, bet viena – likumdošanu pārstāvošam cilvēkam.

Kopumā 6% no MK balvas saņēmējiem ir ar uzņēmējdarbību saistītas personības – pieci balvas saņēmēji pārstāvējuši tautsaimniecības nozari, bet viens – veselības aprūpi. Pieci balvas saņēmēji šo gadu laikā ir pārstāvējuši izglītības nozari – četriem pasniegta balva par ieguldījumu pedagoģijā, bet vienam – mūzikā.

Vismazāk MK balva kopš 1995.gada ir piešķirta sportistiem – 2009.gadā balva piešķirta šķēpmetējam Jānim Lūsim, bet šogad – skeletona trenerim Dainim Dukuram.

Kopumā laikā no 1995. līdz 2012. gadam ir pasniegtas 94 MK balvas.

Komentāri (8)

dro 17.11.2012. 19.02

Šoreiz balvas tiešām saņēmuši izcili un cienījami cilvēki.

+6
-1
Atbildēt

0

Andris 19.11.2012. 02.25

Valdības apbalvojumam šoreiz pievienojas arī cilvēku sirsnīgs PALDIES par veikumu.

+1
0
Atbildēt

0

aija_vecenane 18.11.2012. 12.51

Apsveicu laureātus! Lai viņiem laba veselība un ilgs mūžs!

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu