Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

3
Fēlikss Baumgartners ar projekta tehnisko direktoru Artu Tompsonu pēc veiksmīgas piezemēšanās Ņūmeksikas štatā ASV. «Tagad es došos pensijā no pārgalvību biznesa. Gribu atrast kādu jauku, normālu darbu — piemēram, kļūt par helikoptera pilotu. Cīnīties ar mežu ugunsgrēkiem un glābt cilvēkus». Starp citu, kas notika ar balonu un kapsulu? Balonam automātiski tika izlaists gaiss un tas lēnām nolaidās uz zemes, savukārt kapsula automātiski atvienojās no balona un uz zemes nolaidās ar izpletni.

Nedēļas notikumi pasaulē

Svētdien notikušajās Lietuvas parlamenta vēlēšanās vislielākos panākumus guvušas kreisi noskaņotās partijas – Krievijā dzimušā biznesmeņa Viktora Uspaskiha (attēlā) populistiskā Darba partija (21%) un bijušā finanšu un satiksmes ministra Aļģirda Butkeviča vadītie sociāldemokrāti (19%), liecina provizoriskie rezultāti. Premjera Andrjus Kubiļus vadītā konservatīvo partija ar 14% balsu palikusi trešajā vietā. Bet reizē ar vēlēšanām notikušajā konsultatīvajā referendumā 62% vēlētāju nobalsojuši pret Visaginas AES celtniecību. 

Lielbritānijas premjers Deivids Kemerons un Skotijas pirmais ministrs Alekss Salmonds pirmdien parakstīja vienošanos par Skotijas neatkarības referenduma rīkošanu 2014.gadā. Mandātu referenduma rīkošanai Salmonda vadītā Skotu Nacionālā partija ieguva pēc pārliecinošās uzvaras pagājušā gada maijā notikušajās Skotijas parlamenta vēlēšanās. Taču sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka atbalsts Skotijas neatkarībai sācis samazināties. 

Nobela Miera prēmija šogad piešķirta Eiropas Savienībai. ES un tās priekšteči «ilgāk nekā sešas desmitgades veicinājuši mieru un izlīgumu, demokrātiju un cilvēktiesības,» paziņodams šā gada uzvarētāju, pagājušo piektdien norādīja Nobela komitejas priekšsēdētājs Torbjorns Jaglands. Bet Nobela prēmija ekonomikā pirmdien piešķirta ASV ekonomistiem Elvinam Rotam un Loidam Šeiplijam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu