Demogrāfijas «spridzeklis» • IR.lv

Demogrāfijas «spridzeklis»

4
Dati: Finanšu ministrija, Labklājības ministrija un Nacionālā apvienība
Lāsma Rozenfelde

Nacionālās apvienības prasītie papildu 13 miljoni demogrāfijas pasākumiem rada ne tikai jautājumu, vai varam to atļauties, bet arī – vai visi priekšlikumi ir taisnīgi

Trīspadsmit miljoni latu – tik daudz papildu naudas, pēc jaunākajiem aprēķiniem, būtu vajadzīgs, lai nākamgad īstenotu Nacionālās apvienības (NA) prasības demogrāfijas jomā, bez kuru izpildes tā solījusi nebalsot par budžeta pieņemšanu. Budžeta noraidīšana automātiski nozīmētu valdības krišanu.

Uz budžeta kopējā fona šī summa nav liela, taču jāņem vērā, ka izmaksas trīskāršosies turpmākajos gados. Skaidru atbildi, kur ņemt naudu šo izmaksu segšanai, NA nav piedāvājusi. Daļēji NA prasības pārklājas ar budžetā jau paredzētajiem pasākumiem, tikai ar moto «ātrāk un vairāk». Piemēram, jau ir paredzēta 50% nekustamā īpašuma nodokļa atlaide daudzbērnu ģimenēm no 2014.gada, savukārt NA to vēlas ieviest jau nākamgad, bet 2014.gadā ļaut atlaidi saņemt arī par īrētu mājokli.

Vēl budžetā ir jau plānots no nākamā gada vidus par 10 latiem celt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošām personām, bet NA piedāvā 20 latu palielinājumu, kas gan attiektos tikai uz bērniem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu