Juris un Aīda Zviedri, K.Suns vadītāji • IR.lv

Juris un Aīda Zviedri, K.Suns vadītāji

8
Šonedēļ 20 gadu jubileju svin Vecrīgas kādreizējās Kinogalerijas izveidotāji Zviedri un viņu pieci darbinieki. Novembra vidū viņi savā pašreizējā saimniekošanas vietā kinoteātrī K.Suns sola rādīt Vernera Fasbindera filmu Berlin Alexanderplatz, kurai ir 14 daļas, un tās skatīšanās ilgst vairāk nekā 900 minūtes.
Ieva Alberte

 

Mazā kinoteātra vadītāji par labu filmu dēvē tādu, kurā viņi paši kļūst par skatītājiem – nemana, kurā brīdī būs «līmējums» jeb mainīsies filmas daļas. Juris par labām dēvē Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu, Amadejs, Reiz Amerikā. Aīdu ļoti iespaidojusi filma Pavārs, zaglis, viņa sieva un viņas mīļākais. «Pēc tam sapnī visu noskatījos pa kadram.» No pēdējā laika latviešu filmām Zviedriem patīk Kolka Cool. «Es turklāt esmu no Kolkas,» saka Juris. Aīda nāk no Vidzemes.

Zviedri bija pazīstami jau pirms tam, kad sāka apmeklēt kinozinātnieces Valentīnas Freimanes lekcijas Latvijas Neprofesionālo kinematogrāfistu klubā Vecrīgā. Kamēr Aīda braukāja pa Latviju, vērtēdama kinoamatieru filmas, kas padomju laikā bija izplatīts valsts finansēts darbaļaužu hobijs, Juris klubā demonstrēja filmas. Kad Latvija kļuva neatkarīga, Zviedri nolēma Vecrīgas telpās darbu turpināt un nodibināja Kinogaleriju. To nācās pamest pēc 11 gadiem – cīņa par telpu nomu bija nebeidzama. Zviedri kļuva par K.Suņa saimniekiem Berga Bazārā, jo iepriekšējie nomnieki pārcēlās uz jaunuzcelto Forum Cinemas. Kinoteātri K.Suns pirmsākumos dēvēja par Andalūzijas suni, taču, kad mainījās nomnieki, pārsauca par Kino Suni. Vēl tagad kinoteātra logotipā redzams Zviedru rīzenšnaucers Rīzenmuiža Nakli Asters jeb Teris, kura gan vairs nav starp dzīvajiem. 

K.Suns sevi pozicionē kā otrā ekrāna kino – atlasa filmas, kas rādītas lielajos daudzzāļu kinoteātros, pārējās iepērk vai, sadarbojoties ar vēstniecībām, veido attiecīgo valstu filmu programmas. Nesen uz Zviedrijas režisoru bezmaksas filmām sabraukuši bērni no laukiem, kuriem tas bijis pirmais kinoapmeklējums. «Sakrājuši naudu popkornam. Jo mazāks bērniņš, jo lielāka turza.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu