Viņa ir personība, viņa ir dzīva • IR.lv

Viņa ir personība, viņa ir dzīva

4
Foto — Aivars Liepiņš, no Dienas arhīva
Ieva Puķe

Gunāru Birkertu no Amerikas inspicēt Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas būvniecību pirms pāris nedēļām atveda izmisums: «Negodīgums un birokrātija var kavēt tās pabeigšanu līdz 2013.gada beigām.» Tomēr tieši šajā vizītē arhitektu pārņēmis liels prieks: ēkai ir raksturs, tā nekad nebūs tikai «kaut kas»

Arhitekts Gunārs Birkerts savieno laikmetus. Rīgā pavadītajā bērnībā viņu klēpī ucinājis ģimenes draugs Rainis. Zelta zirgs vēlāk bijis nozīmīgs impulss, radot Nacionālās bibliotēkas ēkas stikla kalnu, kas transformējies Gaismaspils idejā. Birkerts intervijās jau pieminējis arī savu poētisko dabu, mīlestību pret metaforām, ko cenšas iepīt arhitektūrā. Tā iznācis, ka 1989.gadā iecerētā LNB jaunceltne kļuvusi par jaudīgāko no tām. Amerikā atzinību ieguvušais latviešu arhitekts, kura māte valodniece palika padomju Latvijā, caur šīs ēkas celtniecību izdzīvojis atjaunotās neatkarības 20 gadu peripetijas. Kā Antiņam viņam pašam tagad nākas traukties pretim gaismai, 87. mūža gadā ar trauslu veselību regulāri braucot apraudzīt celtni. Pēdējā vizīte bija nupat, septembra beigās.

Esmu brīdināta, ka Birkerts Latvijā ir uz īsu brīdi, tālab intervijai ieplānotas tikai 20 minūtes, un lūgta, lai neapgrūtinu arhitektu ar jautājumiem par būvniecības problēmām. Viņš, aizrautīgs un jūtīgs sarunbiedrs, viesnīcas Radisson Blu Hotel Latvija kafejnīcā tomēr man atvēl stundu. Otrajā pusstundā uz āru izlaužas viņa šaubas un pārdzīvojums. 

Šogad aprit 50 gadu, kopš Amerikā, Mičiganā, dibinājāt arhitektu biroju. Atmiņās lasāms, ka latviešu emigranti, pat bijušie profesori, gadiem sitās pa gadījuma darbiem, mazgāja traukus…
Beidzu tehnisko augstskolu Štutgartē. Amerikā ierados jau ar arhitekta grādu, kas tur bija līdzīgs maģistra grādam. Līdz ar to man nekas daudz nebija jāpierāda, tikai jāapgūst mainīgā arhitektūras tehnika. Jāpāriet no Eiropas metru sistēmas uz jūdzēm. Jāapgūst ēku kodi un būvnoteikumi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu