Latvijas vīna renesanse • IR.lv

Latvijas vīna renesanse

3
Abavas vīna darītavas saimnieks Mārtiņš Barkāns (no labās) un meistars Ivars Gaiļūns — tandēms, kura ražojumi sākuši iekarot Latvijas vīna topus un restorānu pagrabus. Pagājušajā sestdienā ievākuši pirmo ražu trīs gadus vecajā vīna dārzā Abavas pagastā — 117 kg.
Ieva Puķe

Tas vairs nav onkulis lauku tirgū, no kura pārdotās pudeles otrajā dienā sāp galva. Latvijā ir radīti pirmie restorānu un veikalu atzītie vīnogu vīni, arī vecie augļu un ogu vīni kļūst niansētāki

Idilliska rudens ainava ar talciniekiem gumijas zābakos un ātri skrejošiem mākoņiem. Kamēr cilvēki visā Latvijā starp lietusgāzēm ripina grozos kartupeļus, Priedēs, lauku sētā Abavas dienvidu nogāzē, ciemiņi lūgti palīgā novākt jauno vīnogu ražu.

«Kā Itālijā,» saimniece Liene pārlaiž acis zemnieku saimniecības šķūnim, kas pamazām pārtop vīna degustēšanas zālē. «Mums pašiem patīk un citiem arī!»

Viņas vīrs Mārtiņš izrīko darbaspēku nepilnus divus hektārus lielajā vīna dārzā. Vēsā vasara bijusi cēlajām ogām ļoti nelabvēlīga, tomēr, pašiem par pārsteigumu, tikai pirms trim gadiem izveidotie stādījumi ienesuši pirmo nopietno ražu. Ar tās novākšanu rīdzinieki Barkāni būtu tikuši galā saviem spēkiem, pagājušās sestdienas talka ir paraugdemonstrējums ģimenes draugiem un interesentiem. 20 vīnogu šķirnes, Latvijā selekcionēto un Vācijas vīna industrijā atzīto mikslis – Mārtiņš citu pēc cita pret sauli paceļ spīdīgos ķekarus. «’Skujiņa 675′, ‘Zilga’ – tās autors ir Pauls Sukatnieks, Latvijas vīnogu «barontēvs». ‘Frühburgunder’ – klasiskās franču vīnogas ‘Pinot Noir’ klons, kas ienākas kādas divas nedēļas agrāk nekā oriģināls,» viņš rāda.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu