Policija aiztur "Rīgas namu" bijušo vadītāju Kavacu • IR.lv

Policija aiztur “Rīgas namu” bijušo vadītāju Kavacu

17
Bijušais SIA "Rīgas nami" valdes priekšsēdētājs Kārlis Kavacs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Viņu tur aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu

Aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu policija aizturējusi “Rīgas namu” bijušo vadītāju Kārli Kavacu (GKR), ziņo LETA.

Bijusī pašvaldības uzņēmuma amatpersona aizturēta aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tā izraisījusi smagas sekas vai izdarīta mantkārīgā nolūkā, informēja Valsts policijas preses pārstāve Sintija Virse. Likumā par šādu nodarījumu paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz 150 minimālajām mēnešalgām (30 000 latu), atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Vēl kāda privātpersona šajā kriminālprocesā aizturēta aizdomās par piesavināšanos, kas izdarīta lielā apmērā. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no sešiem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu. Sīkāku informāciju par veiktajām kratīšanām un aizturēšanām policija pagaidām nesniedz.

Jau rakstīts, ka Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR) 11.septembrī atstādināja SIA “Rīgas nami” valdi, jo uzņēmums veicis augsta riska finanšu darījumus, kas var radīt 600 000 latu zaudējumus. Dome uzņēmumā veica operatīvo auditu, pēc kura rezultātu saņemšanas SIA “Rīgas nami” jaunā valde pagājušajā nedēļā ar iesniegumu vērsās Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē, informējot par konstatētajiem iespējamiem pārkāpumiem uzņēmuma valdes finanšu darījumos.

Valsts policijā ir sākts kriminālprocess. Tā izmeklēšanas gaitā otrdien veiktas vairākas kratīšanas un aizturētas personas, kuras tur aizdomās par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu. Viena no aizturētajām personām ir Kavacs, kurš aizturēts aizdomās par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu.

Ameriks otrdien preses konferencē stāstīja, ka uzņēmumā iepriekš veikts audits par gada pārskatu, taču tas noslēdzies bez aizrādījumiem vai piezīmēm. Pārbaudes veikuši divi neatkarīgi auditori, kam ir licences un sertifikāti, tāpēc Rīgas dome vērtēs arī auditoru atbildību.

Informāciju par apšaubāmajiem darījumiem Ameriks saņēmis vēl pirms audita noslēgšanās un atbilstoši procedūrai pieprasījis no Kavaca skaidrojumu. Pēc paskaidrojumu saņemšanas Kavacs nekavējoties tika atstādināts. Rīgas domē tikšot vērtēta visu uzņēmuma valdes locekļu atbildība. Abas amatpersonas esot izslēgtas no partijas “Gods kalpot Rīgai”.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) norādīja, ka patlaban notiek darbs, lai 600 000 latu tiktu atgriezti atpakaļ “Rīgas namiem”. Ņemot vērā veiktās aktivitātes, izredzes atgūt šo finansējumu esot ļoti augstas.

“Kavacs ir cilvēks, kas ļoti ilgu laiku nostrādājis Rīgas domes struktūrās, un visi viņa iepriekšējie ieraksti CV parāda, ka viņš ir bijis profesionālis – vadījis Finanšu departamentu un Īpašuma departamentu. Kas attiecas uz uzņēmuma kapitāldaļu turētāja pārstāvja – Amerika – atbildību, gribu pateikt paldies, jo tieši, pateicoties viņa rīcībai, šis pārkāpums ir atklāts un cilvēks, kas to izdarījis, atrodas policijā. Šī ir ārkārtīgi svarīga mācība jebkuram citam,” teica Ušakovs.

“Gribētu atgādināt, ka šis ir jau otrais gadījums, kad esam spiesti paši savus darbiniekus nodot policijai. Absolūti identisks bija gadījums ar “Rīgas namu pārvaldnieku”, kad bijušais finanšu direktors, pateicoties toreizējā valdes priekšsēdētāja rīcībai, bija konstatējis pārkāpumus. Pateicoties aktīvai rīcībai un policijas darbam, lielākā daļa šīs naudas jau ir atgūta un notiek darbs pie pārējās summas atgūšanas,” sacīja Rīgas mērs.

Arī cilvēkam, kas veica pārkāpumus “Rīgas namu pārvaldniekā”, bijis nevainojams CV, viņš iepriekš bijis viens no vadošajiem darbiniekiem uzņēmumā VAS “Latvijas dzelzceļš”. “Neviens nevar garantēt, ka kāds no darbiniekiem nepārkāps likumu, bet mēs varam garantēt, ka visi pārkāpumi, ko redzam, tiks novērsti. Pārkāpumi tiek fiksēti jebkurā iestādē, sākot ar KNAB un beidzot ar Rīgas domi. Mums ir 25 000 darbinieku – tas ir milzīgs skaitlis, un ir absolūti skaidrs, ka kāds no viņiem, stipri iespējams, ir negodīgs un kāds no viņiem tiks aizturēts, ja pārkāps likumu,” uzsvēra Ušakovs.

Kā iepriekš stāstīja Ameriks, “Rīgas namu” valdes locekļi šaubīgos darījumus veikuši, lai uzņēmums gūtu papildu peļņu. Tomēr Amerikam esot bažas, ka tādējādi valdes locekļi varētu būt pārkāpuši savas pilnvaras.

“Rīgas nami” veikuši augsta riska darījumus, kas saistīti ar uzņēmuma brīvajiem līdzekļiem. Darījumi bijuši sarežģīti, saistīti ar valūtas konvertācijām, skaidroja Ameriks. Veicot šos darījumus, pašvaldības kapitālsabiedrība sadarbojusies ar uzņēmumu “Zeus”, kura pamatkapitāls esot tikai 2000 latu.

Par šiem darījumiem Ameriku informējis pats Kavacs. Savukārt Ameriks viņam uzdevis nedēļas laikā sagatavot paskaidrojumus par notikušo.

Vienlaikus Ameriks iecēla “Rīgas namu” pagaidu valdi – līdzšinējo Rīgas domes Īpašuma departamenta Komercdarbības pārvaldes priekšnieci Ilzi Spūli, kura pildīs valdes priekšsēdētājas pienākumus, un Vinetu Veriku, kurai būs jāgādā par uzņēmuma saimniecisko darbību.

Ameriks, kurš ir arī partijas “Gods kalpot Rīgai” (GKR) vadītājs, piebilda, ka ir aicinājis Kavacu un otru atstādināto “Rīgas namu” valdes locekli Almeru Ludviku apturēt darbību GKR. Turklāt, ja atklāsies, ka abi rīkojušies prettiesiski, partija viņiem atdošot arī saņemtos ziedojumus.

Uzņēmums “Zeus”, ar kura starpniecību “Rīgas nami” it kā centušies nopelnīt, nodarbojas ar finanšu starpniecību. Kā liecina “firmas.lv” datubāze, kompānija ir reģistrēta 2005.gadā un tās pamatkapitāls ir 2000 latu. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Valters Tučs, bet vienīgais valdes loceklis Ivars Ciska.

 

Komentāri (17)

elinaliepina 02.10.2012. 17.20

“Informāciju par apšaubāmajiem darījumiem Ameriks saņēmis vēl pirms audita noslēgšanās un atbilstoši procedūrai pieprasījis no Kavaca skaidrojumu.”
Ir divi varianti – vai nu Kavacs atteicās “ņemt daļā”, vai gluži vienkārši tuvojas vēlēšanas :)!
P.S. Varbūt “daļa” bija pārāk maza… :(

+13
-1
Atbildēt

3

    Aivars Krauklis > elinaliepina 03.10.2012. 09.41

    Neklusēs? Diez vai, tas atkarīgs no apgrozījuma. Gan jau zinās, pie cik liela cipara sāk lidot rudenīgās bites, degt pirtis vai virpuļviesuļos atgadīties kritieni no lodžijām. Ja nekļūdos, daži no RD jau sēž, bet vienalga klusē kā tā dziļā upe vienā dziesmiņā.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    elinaliepina > elinaliepina 02.10.2012. 18.57

    Tad jau Kavacis neklusēs (cerams!)…

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > elinaliepina 02.10.2012. 18.04

    Uģis. Ne viens, ne otrs variants, vienkārši šo nesmukumu nevarēja noslēpt, jo tas kļuva plaši zināms.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Ilona Auziņa 02.10.2012. 18.11

Ak šī kristālskaidrā un nevainīgā Rīgas dome ar 25 000 darbiniekiem. Nešaubos ka lielākā daļa šo darbinieku ir normāli cilvēki, tomēr noziedznieku procents šajā kolektīvā ir ļoti augsts. To mēs redzam pēc plati iestaigātā ceļa no KNAB uz Rīgas domi un atpakaļ. Pie kam nekad KNAB no turienes neatgriežas bez kādas rokudzelžos saslēgtas “darboņu” grupas. Un visi tie ir augstos amatos esoši, no “siles” atrauti, ļoti rijīgi darboņi. Bet cik tādu vēl nav šajā 25 000 cilvēku kolektīvā? Noķer jau tikai tos kuri nemāk zagt, pārējie turpina darboties. Tāpat es neticu abu Rīgas domes dižpriekšnieku kristāldzidrajai nevainībai un naivajai nezināšanai. Ameriks ir miljonārs, bet visu laiku ir bijis tikai funkcionārs, ne varens uzņēmējs. Arī Ušakovs neizskatās “noplīsis” un “izkāmējis”, bet ir lieliski nodrošināta persona. Varbūt viņam 1.Baltijas kanāls maksā milzīgu algu? Bet priekš kā tad ir tā lielā sile, kuru sauc Rīgas dome un pati Rīga ar savu saimniecisko darbību, ar milzīgajiem “otkatiem” un blēdību ķēdēm, kuras ir saslēptas pa visiem RD stūriem un kuras KNABs nevar un nevar atšķetināt?

+12
-1
Atbildēt

0

dace_ampermane 02.10.2012. 17.19

Kavacam ir bezgala nekaunīgs sovoka purns.

Ameriks, vai nu ar Maskavas padomu jeb pats izgudrojis, ka tautā nemīl žuļikus, upurē vienu no savējiem lai gūtu lielāku atbalstu vēlēšanās, lūk, viņš, Ameriks,tas godīgais :))

+11
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu