Tulpes nesanāca. Un varbūt labi, ka tā • IR.lv

Tulpes nesanāca. Un varbūt labi, ka tā

7
Lauksaimniecības uzņēmumu Joži un Pētertāles īpašnieks Gunvaldis Sproģis.

Šogad tiek prognozēta lielākā graudu raža Latvijas pastāvēšanas vēsturē, taču Jaunpils zemnieks Gunvaldis Sproģis secina – viņa saimniecībai jau agrāk padevušies pat vēl ražīgāki gadi

Pirms 23 gadiem Gunvaldis Sproģis piepildīja sen lolotu sapni par savu zemi. Ticis pie vairākiem hektāriem aizauguša lauka mežmalā, jo labākas brīvas zemes Jaunpils apkārtnē tobrīd nebija, un kļuvis par tā saukto Breša zemnieku, nolēma tur stādīt tulpes. Taču Atmodas laikā pieprasījums pēc sarkanajiem ziediem un tulpju sīpoliem strauji  kritās. Neatlicis nekas cits, kā izgāzt tos turpat mežā par barību meža zvēriem. Tie gan nav jaudājuši visu apēst, tāpēc vēl tagad pavasaros mežā zied tulpes. 

Pašlaik Gunvaldis kopā ar sievu Gunu apsaimnieko vairāk nekā 4000 hektāru zemes. Viņam pieder divi lauksaimniecības uzņēmumi Joži un Pētertāles, kas specializējušies graudkopībā. Audzē pārsvarā kviešus, arī rapsi, un šogad pirmo gadu iesēti alus mieži, lai gan pārtikas mieži audzēti jau pirms tam. Jau trešo gadu Sproģis ir arī Baltijas lielākās graudkopju kooperatīvās sabiedrības Latraps valdes priekšsēdētājs. 

Biržā kā Tukuma tirgū
Pa stiklā ieskautām vītņu kāpnēm Jožu darbnīcās kopā ar fotogrāfu uzkāpjam otrajā stāvā un ieejam kabinetā, kur Gunvaldis lūdzis uzgaidīt. Kabinets aprīkots ar modernu biroja tehniku un iekārtots tā, ka grūti noticēt – te saimnieko zemnieks. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu