Ukrainas mediji protestē pret apmelošanas likumprojektu • IR.lv

Ukrainas mediji protestē pret apmelošanas likumprojektu

28
Ukrainas mediji aicina protestēt pret vārda un mediju brīvību ierobežošanu likumā. Foto: AFP/LETA

Ukrainā gatavojas pieņemt likumu, kurā medijiem par apmelošanu paredzēti lieli naudassodi un ieslodzījums cietumā

Lielākie Ukrainas laikraksti un telekanāli otrdien savās tīmekļa vietnēs izvietojuši melnus reklāmas laukumus, šādi protestējot pret mediju brīvību ierobežojošo likumprojektu, kurā noteikta kriminālatbildība par apmelošanu, ziņo LETA/AFP.

Likumprojektu parlaments jau pieņēmis pirmajā lasījumā, un tajā par apmelošanu paredzēti lieli naudassodi un ieslodzījums līdz pieciem gadiem cietumā.

Izdevumu vidū, kas piedalās akcijā, ir izmeklējošās žurnālistikas vietne “Ukrainska Pravda”, angliski iznākošais nedēļas laikraksts “Kyiv Post”, citkārt valdībai simpatizējošais izdevums “Segodņa” un krieviski iznākošais žurnāls “Korrespondent”.

Arī opozīcijai simpatizējošās televīzijas – “TVi” un Piektais kanāls – savās tīmekļa vietnēs izvietojušas melnus laukumus. Kopumā protesta akcijā piedalās aptuveni 20 mediji.

“Aizstāvi savas tiesības zināt. Saki “nē” likumam par meliem,” sauklī, kas attēlots uz melna fona zem restota loga attēla, aicina akcijas organizētāji.

Reklāmas saite aizved uz tīmekļa vietni, kur uzskaitīti visi 244 parlamenta deputāti, kas nobalsojusī par likumu, arī viņu oficiālās e-pasta adreses un telefona numuri. Turpat publicēts aicinājums sazināties ar deputātiem un pavaicāt, “kāpēc viņi tā darīja”.

“Likums šajā valstī iznīcinās izteiksmes brīvību, jo tas daudzus žurnālistus piespiedīs izbeigt jelkādu varasiestāžu kritiku, ņemot vērā, ka to varēs kvalificēt kā apmelošanu,” atklātā vēstulē parlamentam norāda mediji.

Likumprojekts jau ir izraisījis protestus Ukrainā, kur mediju brīvība tiek uzskatīta par vienu no galvenajiem 2004.gada Oranžās revolūcijas ieguvumiem.

Ukrainas opozīcijas mediji, it sevišķi jau “Ukrainska Pravda”, vairākkārt kritizējuši prezidenta Viktora Janukoviča greznības kāri. Asa kritika veltīta ar plašu vērienu izbūvētajai Janukoviča muižai “Mežigirje”.

Tuvojoties 28.oktobrī paredzētajām Ukrainas parlamenta vēlēšanām, debates ap “melu likumprojektu” vēl vairāk saasinājušas attiecības starp Janukoviču un opozīciju, kuru vada ieslodzījumā turētā ekspremjere Jūlija Timošenko.

 

Komentāri (28)

mary75 25.09.2012. 19.56

Ukraina iet pa Krievijas un Baltkrievijas ceļu.

Un uzvarēja tas kriminālnoziedznieks Janukovics Timošenko ar minimālu pārsvaru, un tikai “nacionalista” Juščenko nodevības dēļ, kas, pirms vēlēšanām, nomainīja 2 gubernatorus, kas “nodrošināja” Janukovocam vajadzīgu rezultātu, jo vairāk par visiem viņš neieredzēja Timošenko un negribēja, lai tā nāk pie varas.
Un morāle ir tāda – ja puslīdz godīgās vēlēšanās demokrāti pieļauj autoritāru spēku uzvaru, godīgas vēlēšanas vairs nebūs, un demokrāti pie varas vairs netiks, būs represijas un reakcija.

+2
0
Atbildēt

1

    Juris > mary75 26.09.2012. 07.34

    Ukrainas gadījums (ar svaigi ieviestu divvalodību un “iesēdinātu” politisko konkurenti – Timošenko) liecina par Maskavas atbalstītajai reakcijai pieņemamo paņēmienu spektru.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Juris 26.09.2012. 07.44

Ukrainu sāka šķelt ar divvalodību un šis likumprojekts ir tikai solis, pār plecu uz Maskavu lūrošā Janukoviča, stratēģiskajā plānā.

0
0
Atbildēt

0

Ilona Auziņa 25.09.2012. 17.04

Cik labi ka pie mums nekas jauns nenotiek, esam kā Dieva azotē.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu