Prezidents: referendumā var lemt par pašvaldību domes atlaišanu • IR.lv

Prezidents: referendumā var lemt par pašvaldību domes atlaišanu

20
Valsts prezidents Andris Bērziņš tiekas ar ministru Edmundu Sprūdžu. Foto: Lita Krone, LETA

Valsts prezidents aicina Sprūdžu izvērtēt ikvienas reformas saturu un prioritātes

Par pieļaujamu referenduma jautājumu Valsts prezidents Andris Bērziņš uzskata pašvaldību domes atlaišanu, ja likumā noteikts pietiekams aizsardzības slieksnis, informē Prezidenta kanceleja. Šo domu līdztekus citām Bērziņš izteicis tikšanās laikā ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (RP).

Tā kā ministrija ir atsaukusi savu sākotnējo likumprojekta piedāvājumu, Valsts prezidents cer uz atkārtotā projekta pilnveidošanu, lai rezultātam nebūtu principiāli vairāku ministriju un pašvaldību iebildumi.

Gan prezidents, gan Sprūdžs bija vienisprātis, ka pašvaldībās jāveicina personu līdzdalība pašvaldības iedzīvotājiem svarīgu jautājumu risināšanā. Tomēr Bērziņš norādīja, ka referendumus nedrīkstu rīkot par infrastruktūras objektu būvniecību, jo tas var būtiski traucēt konkrēto administratīvo teritoriju attīstību.

Prezidents Bērziņš ceturtdien tikās ar ministru Sprūdžu, lai tiešā un nepastarpinātā diskusijā pārrunātu ministra iniciētās reformas pašvaldību darbībā, kā arī valdības rīcības plānā noteikto uzdevumu izpildi.

Prezidents uzskata, ka patlaban pieteikto reformu apjoms prasa daudz argumentētāku skaidrojumu un to sekmīgai ieviešanai būtu jāpanāk samērīgi kompromisi starp visām pusēm, kuras reformas varētu skart. Vienlaikus Valsts prezidents uzsvēra, ka reformu jautājumos būtisks ir ne tikai ministrijas, bet arī visas valdības viedoklis. Tādēļ Bērziņš iecerējis ministra iniciatīvas pārrunāt ar valdības vadītāju Valdi Dombrovski (Vienotība) jau nākamajā iknedēļas tikšanās laikā.

Kā pirmo un svarīgāko uzdevumu, kas jāveic ministram neatliekami, Valsts prezidents saredz administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanu, jo jau tagad ir vērojama sakarība – jo mazākas ir pašvaldības, jo vairāk naudas tiek tērēts administratīvajām vajadzībām, bet mazāk sociālo jautājumu risināšanai. Šim izvērtējumam atbilstoši valdības rīcības plānam bija jābūt izdarītam jau 31.augustā.

Apspriežot ministra plānotās reformas detalizētāk, Valsts prezidents akcentēja, ka tiesiskais regulējums par deputātu skaitu un amatu savienošanu var tikt pilnveidots. Viņš nesaredz pamatojumu priekšlikumam par pašvaldību deputātiem kā pastāvīgā darbā algotiem, kas sevī ietvertu papildu administratīvās izmaksas ne tikai viņu algu celšanai, bet arī darba pienākumu veikšanas nodrošināšanai.

Valsts prezidents aicināja kā galveno valsts reģionālās attīstības pamatprincipu noteikt pieeju, ka „publiskie finanšu resursi seko līdzi piesaistītājiem privātajiem resursiem”. Šāds princips radītu pietiekamu motivāciju pašvaldībām meklēt un piesaistīt privātās investīcijas. Šāda pieeja sniegtu iespēju atbalstīt attīstību ne tikai NAP 2020 noteiktajos attīstības centros, bet arī pašvaldībās, kuras, izmantojot reģionālās priekšrocības, sniedz atbalstu privātās uzņēmējdarbības attīstībai.

Ministrs Sprūdžs ir pārliecināts, ka viņam izdosies izlīgt ar pašvaldībām. Ministrs pēc tikšanās ar Valsts prezidentu sacīja, ka pat nejūtas sastrīdējies ar pašvaldībām, ziņo LETA. “Es nejūtos sastrīdējies ar pašvaldībām. Es jūtos neproduktīvas argumentācijas fāzē ar Latvijas Lielo pilsētu apvienību (LLPA), bet ar katru lielās pilsētas mēru atsevišķi man nav nekādu komunikācijas problēmu,” teica Sprūdžs.

Ministrs arī neesot saņēmis kritiku no valsts pirmās personas, vienlaikus tomēr “zaļā gaisma” viņa iecerētajām reformām nav dota. Saruna ar prezidentu bijusi konstruktīva, un tās laikā abi uzklausījuši viens otra argumentus.

“Šī saruna nebija par atbalstu vai prezidenta pretēju pozīciju. Šī saruna bija vienkārša pozīciju apmaiņa. Es izklāstīju savus argumentus, prezidents izklāstīja savus argumentus. Es esmu pārliecināts, ka abām pusēm ir, par ko padomāt,” komentēja Sprūdžs.

Politiķis vairākkārt uzsvēra, ka viņam nav komunikācijas problēmu ar pašvaldību vadītājiem, taču nevarot arī sagaidīt, ka “reformējamie piekritīs visām reformām, kas tiek piedāvātas”.

Diskusijas ar pašvaldībām un LLPA turpinās. Jau 21.septembrī plkst.12 plānota ministra un LLPA tikšanās.

 

Komentāri (20)

Janka, Janic 13.09.2012. 15.00

a kur tad Jaunsleinis??? pilniigs klusums,nevar izlemt , kuru poziciju atbalstiit , ministra vai lembes ? noliidis malaa , liidz penzijai palicis nedaudz , jaanogaida , kurš ņems virsroku, galu galaa kod kuraa pirkstaa gribi visi saap, bet prezidents lieku reizi atgaadinaa , kas šo nolika Zatlera vietaa…..

+5
0
Atbildēt

0

Ilona Auziņa 13.09.2012. 17.57

Ar to jau pietiktu lai Jūrmalas mērs ielidotu poltiskajā atkritumu kastē ar visu to lepno ķēdi. Nē, ķēdi ir jāpatur, tā maksā lielu naudu.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu