Tikai šķūnis un rejoši suņi • IR.lv

Tikai šķūnis un rejoši suņi

4
Šis ir privāti finansēts muzejs, kura būvniecība un iekārtošana izmaksājusi ap 300 000 latu.

Tumsa ir viens no spēcīgākajiem ebreju glābējam Žanim Lipkem izveidotā memoriāla eksponātiem

Rīgas Pārdaugavas silue-ta maiņa jau vairākus gadus ir viens no redzamākajiem arhitektūras priekšnesumiem, un esam apraduši gan ar gandrīz pabeigto Latvijas Nacionālās bibliotēkas vilni, gan ar augstbūvju puduri ap Preses namu. Turpat pāri ielai sevi nekaunīgi demonstrē slavenā Daugavas smilšu čupa, atgādinot, cik viegli jaunas apbūves gadījumā skatam varētu pazust zaļā, sīkām koka ēciņām izrak-stītā Ķīpsala.

Izkāpjot no pilsētas autobusa, kas daudznacionālo Rīgas publiku ved tālāk uz mikrorajoniem, Ķīpsala sagaida ar klusumu un lauku vasaras smaržu. Ir rīts. Daugavas pretējā krastā noenkurojušies divi milzīgi kruīza kuģi, ostā smagnēji nāk trešais. Nekas neliecina, ka kaut kur tuvumā meklējama klusi, taču ilgi gaidītā Zaigas Gailes birojā projektētā jaunbūve – Žaņa Lipkes (1900-1987) memoriāls.

Ķīpsala ir kā gliemezis, kas, sajūtot draudus, ievelkas čaulā un pazūd no acīm. Varbūt tieši tāpēc Žanis Lipke – ostas dokers, uzņēmīgs cilvēks, memoriāla veidošanas gaitā daudz pētīta, taču līdz galam neatklāta personība – šeit, savas mājas pagalmā, zem malkas šķūņa izraktā bunkurā Otrā pasaules kara laikā uzdrīkstējās slēpt un no nāves izglāba desmitiem ebreju. Muzejs uzbūvēts Lipkes ģimenes mājas pagalmā, lielā šaurībā, līdz kurai var nokļūt tikai pa grūti atrodamo Mazo Balasta dambja ielu. Kad mērķis sasniegts, izrādās, ka arī arhitektūra tik viegli rokā nedodas – pilsētas scenogrāfija nostrādā perfekti, jo, līdzīgi kā ebreju vajātājam šajās grūtībās ir viegli padoties, arī muzeja apmeklētājam skaidri redzams – te nekā tāda nav. Tikai šķūnis un rejoši suņi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu