Kurš ir no mēness? • IR.lv

Kurš ir no mēness?

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja Dace Matule uzskata, ka saceltais tracis par abortiem iedragā sievietes cilvēktiesības

Pirms nedēļas Saeimas demogrāfijas lietu apakškomisijas deputāti skatīja jautājumu par nedzimuša bērna tiesībām uz dzīvību un attīstības aizsardzību. «Jautājums ir par vērtībām – par ārstu un sabiedrības apziņas maiņu. Abortam ir jākļūst kam neiedomājamam,» pauda Nacionālās apvienības deputāts Imants Parādnieks. Viņa priekšlikums bija šāds: grozīt Bērnu tiesību aizsardzības likumu, nosakot, ka katram bērnam no ieņemšanas brīža ir tiesības uz dzīvību, kā arī obligātas padarīt konsultācijas grūtniecēm, kas domā par aborta veikšanu, – tās sniegtu dažādu jomu speciālisti valsts atzītos centros.

Ginekoloģe Dace Matule, pēc deviņu stundu darbdienas turpat savā darba kabinetā iedzerot malciņu stipras kafijas, par politiķa iniciatīvu saka: «Ar to mēs noliekam embrija tiesības pirmajā vietā, nepajautājot, ko domā pati sieviete. Manipulējam ar viņas ķermeni, gribu. Tā ir totāla dzimumu diskriminācija.»

Pēc ārstes domām, aktuālā retorika par abortiem provocē jautājumu, vai tiešām sieviete ar nevēlamo grūtniecību ginekologa kabinetā nokrīt no mēness? «Vai tiešām nekad iepriekš nav dzirdējusi par izsargāšanos, par neizsargāšanās sekām?» jautā Matule. Un pati uzreiz atbild: «Muļķības!» Medicīnā viņa nostrādājusi vairāk nekā 25 gadus. Pieņem pacientes arī medicīnas sabiedrībā ARS. Šīs prestižās, dārgās medicīnas iestādes ginekologi gada laikā apkalpo piecsimt grūtnieču. Abortu skaits ir salīdzinoši neliels. «Mēs liekam spirāles, izrakstām kontracepciju, runājam ar pacientēm,» saka Matule. «Tās ir sievietes tiesības: nelietot tabletes, atteikties no spirāles, izvēlēties prezervatīvus vai kalendāro izsargāšanās metodi. Bet ir jāapzinās savas izvēles sekas.» Matule uzsver, ka ginekologs, runājot ar sievieti par izsargāšanos, vienmēr noskaidro, vai grūtniecības gadījumā bērniņš būs vēlams. Ja sieviete saka «nē», ir nopietna saruna par drošāko kontracepcijas metodi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu