Eiro 2012 • IR.lv

Eiro 2012

2
Pauls Raudseps

Spānija ir favorīte futbola čempionātā un lielākais drauds eirozonas pastāvēšanai

Kad sestdienas vakarā komandas kapteinis Giorgs Karaguniss iesita vārtus Eiropas futbola čempionāta spēlē pret Krieviju un pēc tam viņa vadītā Grieķijas komanda sīksti noturējās, lai saglabātu uzvaru un iekļūtu turnīra ceturtdaļfinālā, visi saprata, ka šie vārti jāskata ne tikai kontekstā ar sportu, bet arī ar politiku, ekonomiku un nacionālo pašapziņu. Jau piekto gadu Grieķijā turpinās ekonomikas lejupslīde, un nākamajā dienā bija gaidāmas vēlēšanas, kas varētu izšķirt jautājumu, vai valsts paliek eirozonā. Vērojot radikālisma pieaugumu Grieķijas sabiedrībā un pretestību taupības politikai, gan daudzi grieķi, gan pasaule gatavojās sliktākajam. 

Arī sestdien oponentu spiediens bija neatlaidīgs. Krievi bumbu raidīja pretinieku vārtu virzienā 25 reizes, grieķiem sanāca tikai piecas. Tomēr grieķi uzvarēja, un šī panākuma simbolisko nozīmi pēc spēles uzsvēra pats Karaguniss: «Mūsu valstij šis ir ļoti svarīgs vakars. Mēs gribējām izdarīt kaut ko sevišķu savai tautai šajā briesmīgajā laikā.» Tik tiešām, nākamajā dienā Grieķijas vēlētāji, sev un pārējai pasaulei par atvieglojumu, sniedza uzvaras laurus mērenajām partijām, kuras izvirzījušas mērķi nodrošināt valsts palikšanu eirozonā. 

Taču zilibaltajiem prieks un atvieglojums var būt visai īss. Likteņa režisoram ir labpaticies lietas tā izkārtot, ka gan dzīvē, gan futbolā grieķiem jau tūlīt nostāsies pretī viņu pretpols un nemesīda, tumšā ēna, kas kritusi pār viņu līdzšinējo saulaino bezrūpību. Priekšā stāv Vācija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu