Zaķa nobrauciens • IR.lv

Zaķa nobrauciens

5
Aivars Ozoliņš

Vienotība dod ieganstu apšaubīt pašas deklarēto principu iespējamību politikā

Vienotībai varbūt laiks parūpēties par pielikumu savam ētikas kodeksam, kurā būtu stingras vadlīnijas partijas biedriem, kā rīkoties, kad pārkāpts tajā solītais. Dzintara Zaķa auto pirkšanas gadījums rāda, ka acīmredzot nepietiek ar pašlaik kodeksā partijas biedriem prasīto «prast atzīt un labot savas kļūdas un nepareizu rīcību». Nepareizas rīcības atzīšana un atvainošanās Vienotībai nāk mokoši smagi.

Partijas Saeimas frakcijas vadītājam Zaķim vajadzēja nedēļu, lai sāktu sasmelt izlietu ūdeni un nonāktu pie lēmuma, kādu partijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa bija ieteikusi uzreiz – atpirkt no sava uzņēmuma nodokļus nemaksājot pirkto mašīnu, līdz ar to samaksāt arī nodokļus. Diemžēl arī Āboltiņa līdz ar solījumu «risināt situāciju» pirms nedēļas uzsvēra, ka informācija par Zaķa automašīnas iegādi esot izplatīta tāpēc, ka «ir ieinteresēti spēki vai cilvēki, kuriem ir vēlme panākt, lai koalīcijā būtu nestabilitāte». «Politiķi, tāpat kā mušu, var nosist ar avīzi, un šāda informācija ietekmē jebkura cilvēka politisko karjeru,» viņa stāstīja. Proti, karjeru ietekmē informācija, nevis cilvēka rīcība.

Protams, ka ir spēki un cilvēki, kuri gribētu destabilizēt pašreizējo valdības koalīciju. Un, protams, Zaķa e-pastu zagšana droši vien būtu krimināli sodāma. Taču politiķi nav vienkārši nosist ar avīzi, ja nav par ko sist. Zaķim un partijai «risināmā situācija» radusies nevis tāpēc, ka Vienotībai ir politiski pretinieki, bet gan tāpēc, ka Zaķis gribēja lētāk tikt pie jaunas automašīnas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu