Uliss Rīgā • IR.lv

Uliss Rīgā

4
No priekšplāna: Brigita Bula, Ieva Zībārte, Evelīna Ozola un Edgars Zvirgzdiņš.

Četri jauni arhitekti un dizaineri iepazīstinās ar rakstnieka Dzintara Soduma vērienīgo veikumu 

Miruši rakstnieki vismaz plašākai publikai nereti asociējas ar nodzeltējušām grāmatām un memoriālajiem dzīvokļiem. Viņu dzīvā valoda paliek tikai literāri erudītiem ļaudīm «pieejamā ēterā». Taču, redzot neonzaļo krāsu apli uz asfalta, uz kura klāsies Dzintara Soduma citāti, rodas sajūta, ka tā tas nebūs ar piemiņas norisi šim emigrācijas rakstniekam un tulkotājam, kuram šogad paliktu 90 gadi. 

Zaļais aplis ir viena no zīmēm, kas, sākot ar 16.jūniju, klās Bastejkalna apkārtni Sodumam veltītā trīsdaļīgā izstādē/norisē šajā vietā, Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā un datortehnikas salonā Capital Brīvības ielā 19. Materiāli tveramāks jubilejas stūrakmens būs Soduma tulkotā Džeimsa Džoisa romāna Uliss publicēšana izdevniecībā Liepnieks un Rītups. Tādējādi latviešu valoda kļūs par vienu no nedaudzajām mazajām valodām, kurā šis darbs ir lasāms. 

Soduma izstādi veido ar literatūru tieši nesaistīti jauni profesionāļi, kas liek domāt, ka būs intriģējoši, – arhitektes un kuratores Ieva Zībārte un Brigita Bula, urbāniste Evelīna Ozola, grafikas dizainers Edgars Zvirgzdiņš. Rakstniece Nora Ikstena, kas atveda rakstnieku Sodumu mājās no Amerikas un līdz rakstnieka nāves brīdim 2008.gada maijā izmitināja viņu savā dzīvesvietā Ikšķilē, atklāj, ka izstāde Sodums. Uliss. Vīrieša ceļojums radīta, «lai Latvijā un citur pasaulē atklātos autentiskos materiālos balstīts, unikāls un emocionāls stāsts par izvēli, valodas mistēriju, laika un vēstures zelta provi». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu