Kādam ir jāsadeg • IR.lv

Kādam ir jāsadeg

5
Foto — Lauris Vīksne, F64
Nellija Ločmele

Pirms gada prezidents Valdis Zatlers ar rīkojumu nr.2 pieteica karu koruptīvai sērgai Latvijas politikā, bet tagad viņa paša dzīvē ienākusi slimība, kuras uzveikšana prasīs tik pat lielu gribasspēku. Vēzis 

Kādu daļu tomēr atstāšu memuāriem, – trīs dienas pirms operācijas, piekrītot atklātai sarunai, brīdina Valdis Zatlers (57). Kaut augumā raženais eksprezidents pēdējā laikā mazliet notievējis, citādi nekas neliecina par veselības problēmām. Tomēr patiesība ir dramatiska – viņam ir audzējs. Tiekamies piektdien Saeimas namā Zatlera kabinetā. Saules gaisma, balti klubkrēsli, pie sienas Latvijas brīvības cīņu kartes. Pusotru stundu garajā sarunā eksprezidents ir tiešs un atstāj cīnītāja iespaidu. 

Pirmdien, jau pēc operācijas, viņš vēlreiz aicina uz sarunu slimnīcas palātā, jo nolēmis atklāt diagnozi. «Man bija prostatas vēzis, pietiekami nopietni,» saka Zatlers. Iepriekš to nesacīja, cenšoties pasargāt mediķus no liekas uzmanības, kāda iepriekš novērota gadījumos, «kad jāārstē vipi». 

Sabiedrības apziņā prostatas vēzis paliek krūts vēža ēnā, kaut gan attīstīto valstu statistika rāda – tas ir tik pat nežēlīgs slepkava. Latvijā pērn atklāti 996 prostatas, 1254 krūts vēža gadījumi. «Ja jums ir kāda cita vaina – iesnas vai esat nosūtīts uz asins analīzēm, nu, iztaisiet arī tās! Tas neprasīs ne laiku, ne ko citu, – vienu lieku ķeksīti uz analīzēm pievilkt klāt. Lai tas ieietas kā norma,» Zatlers mudina vīriešus būt uzmanīgiem pret veselību, jo prostatas vēzis parasti tiešā veidā neliek par sevi manīt, bet to atklāj analīzes. Par spīti gaidāmajam sarežģītajam ārstēšanas procesam Zatlers šķiet optimistiski noskaņots, joko. Vēl nedrīkst staigāt, taču ir cieši apņēmies uz rudens pusi atkal atgriezties ierindā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu