Brāļi no «klusā kaktiņa» • IR.lv

Brāļi no «klusā kaktiņa»

6
Aivars Kļaviņš lēš, ka uzņēmums savas pastāvēšanas laikā radījis 300 dažādu veidu zāģripu.

Sākuši pirms 24 gadiem ar garāžā taisītiem plastmasas puķu podiem, rēzeknieši Edgars un Aivars Kļaviņi izveidojuši lielāko zāģripu ražotni Baltijā. Bet dienās, kad nav jāstrādā un ir labs laiks, viņi iedarbina savas ultralight klases lidmašīnas, lai paceltos debesīs 

Brāļi Edgars un Aivars savās biznesa gaitās ir piedzīvojuši laikus, kad nauda «bira no gaisa». Tagad vairs ne. «Lai uzbūvētu šādu uzņēmumu kā mūsējais, tagad būtu jāinvestē vismaz pieci miljoni latu,» saka Aivars Kļaviņš. «Cik esam investējuši mēs, ir grūti pateikt – sākot jau no 1988.gada, visa nopelnītā nauda ieguldīta ražošanas attīstībā.» 

Sasniegtais mērogs ir cienījams – no visām Latvijā izmantotajām zāģripām aptuveni 70% izgatavotas abu brāļu firmā NOOK. Bet tikai piektā daļa no visa saražotā paliek Latvijā – Rēzeknes ražojumi aizceļo uz Krieviju, Baltkrieviju, Lietuvu, Igauniju, Poliju un Zviedriju. Trīs kaimiņvalstīs NOOK ir arī savas pārstāvniecības, turklāt Lietuvā jau desmit gadus. «Savukārt pirms trim gadiem izveidotajā uzņēmumā NOOK Service varam veikt jebkuru metālapstrādes operāciju, sākot ar lāzergriešanu un beidzot ar krāsošanu. Tam ir visas nepieciešamās iekārtas un kvalificēti speciālisti,» saka Aivars. Viņš uzskata, ka uzņēmuma vērtību tikai naudā izteikt nemaz nav iespējams – galvenā vērtība ir biznesa ideja un cilvēki, kas tajā strādā. Ideja par zāģ-ripām radusies brālim. 

«Tūristi» poļu tirgos
Kļaviņi dzimuši un auguši Latgalē, mācījušies Rēzeknē. Edgars piecus gadus vecāks, Aivars tīši vai netīši gājis brāļa pēdās. Abi pabeiguši Rīgas Elektromehānisko tehnikumu, iegūstot metālapstrādes inženiera tehnologa profesiju. Tad strādājuši Rēzeknes Elektroinstrumentu rūpnīcā. Pēc dienesta armijā Aivars iestājies Tehniskajā universitātē. «Bet arī tur brālis jau bija priekšā,» viņš smejas. «Tikai citā fakultātē. Es turpināju mācīties metālapstrādi, bet viņš studēja ekonomistos.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu