Pieci klupieni • IR.lv

Pieci klupieni

3
Partenona tempļa rekonstrukcija Atēnu Akropolē.

Vēl pirms diviem gadiem doma, ka kāda no finanšu ķezā iestigušām valstīm varētu pamest eirozonu, šķita absolūti nereāla. Taču vēlētāji Grieķijā ir nobalsojuši pret taupības pasākumu ieviešanu, un tā rezultātā viņu zemes izmešana no eiro kluba var izrādīties tikai laika jautājums. Iespējami pieci soļi, kā tas varētu notikt

Masu bezdarbs, 50% inflācija, graujoša ekonomikas recesija un pat masveidīga grieķu izbraukšana no valsts – šādus šķietami apokaliptiskus scenārijus sāk iezīmēt daži ekonomisti, redzot, ka arvien reālāka kļūst varbūtība par Grieķijas atteikšanos no kopējās eiro valūtas. 

Pēc ekonomikas apjoma Grieķiju var uzskatīt par salīdzinoši mazu: tā aizņem tikai 2% no 17 eirozonas dalībvalstu kopējā IKP. Tomēr iziešana no monetārā kluba nenoliedzami izraisītu haosu, kas var pārmesties arī uz citām eirozonas zemēm. 

ASV banka Citigroup tagad pieļauj 75% varbūtību, ka Grieķija pametīs vienotās valūtas zonu jau tuvāko 18 mēnešu laikā. Tas radīs vēl nebijušu precedentu, kas var diezgan ātri parādīt, vai līdzīgs liktenis piemeklēs arī citas grūtībās nonākušās eirozonas dalībnieces, piemēram, Spāniju un Itāliju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu