Nekādu interešu, tikai nostalģija • IR.lv

Nekādu interešu, tikai nostalģija

5
Foto — Jānis Saliņš, F64
Anita Brauna

Pret Krievijas miljardieriem Latvijā tradicionāli izturas ar aizdomām, taču Pjotram Avenam (57) izdevies saņemt augstāko Latvijas valsts apbalvojumu. Kas ir šis Latvijai draudzīgais Krievijas «oligarhs»? 

Privet!* Greznās Rīgas centra viesnīcas Gallery Park Hotel vestibilā 4.maija rītā atskan enerģisks un mazliet nevērīgs sveiciens. Pjotrs Avens sarokojas un tūlīt paiet malā, lai piezvanītu. Neliela auguma, tumši pelēkā uzvalkā, pelēkbaltā kaklasaitē – nekādu pazīmju, ka uz interviju atnācis «krievu oligarhs», par kuriem priekšstatu man veidojuši viņu pārmērību apraksti. 

Un tomēr Pjotrs Avens, visticamāk, ir bagātākais cilvēks, kas jebkad saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni. Krievijas konglomerāta Alfa Group direktoru padomes locekļa aktīvu vērtību žurnāls Forbes lēš ap 4,3 miljardiem dolāru. Avens vada Alfa grupas banku atzaru, taču konglomerāts aptver vēl virkni ienesīgu nozaru Krievijā, NVS un citās valstīs – naftas biznesu, telekomunikācijas, apdrošināšanu, aktīvu pārvaldi, automašīnu tirdzniecību, tam pieder lieli veikalu tīkli un kinoteātri. 

Publiski pazīstams Avens kļuva nevis kā uzņēmējs, bet kā politiķis. Jegora Gaidara valdībā 90.gadu sākumā Avens bija ārējo ekonomisko sakaru ministrs. Vēlāk viņš nodibināja konsultāciju kompāniju FinPA, kura specializējusies Krievijas valdības parādzīmju tirgū. 1994.gadā Avens satika Alfa bank dibinātāju Mihailu Frīdmanu, ar to sākās viņa ceļš uz miljardiem – nelielā banka ielidoja augstākajā orbītā. Kā savulaik rakstīja žurnāls Profile, ieguvis bankas prezidenta posteni un apmaiņā pret FinPA akcijām arī daļu bankas kapitāla, Avens lika lietā valdības kontaktus un strauji audzēja bankas klientu bāzi. Avenu arī tagad uzskata par Kremlim tuvu uzņēmēju, tomēr viņš pats uzsver, ka ir tālu prom no politikas. Dzelžains biznesa tvēriens, lieliski apvieno intelektu un enerģiju, romantiku un cinismu – tie ir apzīmējumi, ko mediji velta Avenam. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu