Kulinārā kino recepte • IR.lv

Kulinārā kino recepte

4
Kadrs no komēdijas Šefs, kurā par savam restorānam tik vitāli svarīgajām Michelin zvaigznītēm cīnās franču aktieris Žans Reno.
Kristīne Simsone

Izdzirdot vārdus «ēšana» un «kino» vienā teikumā, paliek arvien mazāk iemeslu instinktīvi saviebties – to ceļi krustojas daudz patīkamākās vietās nekā popkorna turzām pārpildīts multiplekss

Ēd visi, arī tie, kurus vērojam uz lielā ekrāna. Lūk, piemēram, pašlaik uz ekrāniem nonāk franču gastronomiskā komēdija Šefs, kurā, cīnoties par savam restorānam tik vitāli svarīgajām Michelin zvaigznītēm, amizēsies šarmanti lempīgais franču aktieris Žans Reno. Viņš apetīti stimulējošajā lentē spēlē ideju krīzē nonākušu šefpavāru, kurš turklāt nokļuvis priekšniecības nežēlastībā. 

Arī Kannas – visglaunākais kinofestivāls pasaulē, kas startē jau nākamnedēļ, – nemet līkumu garšas kārpiņu priekus apspēlējošām lentēm. Viena no 20 uz Zelta palmas zaru pretendējošajām filmām ir britu režisora Kena Louča veikums Eņģeļu tiesa / The Angels’ Share par viskija darīšanu kā ceļu uz labāku dzīvi – vēlēdamies aizšmaukt no kriminogēnās vides un sākt darīt ko derīgu, kāds jauneklis nolemj sākt brūvēt viskiju. Brīnāties par nosaukumu? Tā, izrādās, sauc divus procentus alkohola, kas brūvēšanas procesā izkūp zilā gaisā. 

Ne uz šķīvja, bet uz ekrāna
Kinematogrāfs ar kulinārijas tēmu allaž ir bijis uz tu  – mielošanos apcerējušas pat tādas kinoleģendas kā sirreālists Luiss Bunjuels, savu izcilo farsu Buržuāzijas diskrētais šarms būvējot ap maltīti, ko filmas frivolajiem varoņiem nekādi neizdodas pabeigt. Savukārt 1987.gadā uzņemtā dāņu rakstnieces Karenas Bliksenas stāsta ekranizācija Babetes svētki / Babette’s Feast lepojas ar lērumu gastronomiski iekārojamu kadru un neilgajā kinovēsturē vienu no visskaistākajiem kulināro dzīru atainojumiem – filmas galvenā varone izvēlas iztērēt loterijā laimētos desmit tūkstošus franku dievišķai maltītei. Lente saņēma Oskaru kā labākā ārzemju filma. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu