Auto bez šofera • IR.lv

Auto bez šofera

5
Berlīnes Brīvās universitātes inženieru pārveidotā bezpilota Volkswagen Passat izmēģinājumi pamestajā Tempelhofas lidostā

Nākamās desmitgades sākumā pēc grūtas darba dienas iesēdīsimies gudrās automašīnas sēdeklī un izteiksim maģiskos vārdus «Uz mājām!» 

Fantastikas žanra filmas uzspiedušas pamatīgu zīmogu mūsu izpratnei par to, kā dzīvosim nākotnē. Ikvienam taču skaidrs, ka ar televizoru varēs sarunāties, par kārtību mājās rūpēsies robots, bet automašīnas brauks pašas. Atliks vien ievelties sēdeklī un paziņot virtuālajam šoferim, kur vēlaties nokļūt. Pat ja kādam šodien šķiet, ka viņš jau nu noteikti neuzticēs savu dzīvību kaut kādam dzelzs gabalam, no šīm domām laikus vajadzētu atvadīties. Tieši tāpat kā cilvēki reiz pārvarēja bailes no lidmašīnām, drīz pārstāsim raizēties par robotšoferiem. Turklāt tas notiks ātrāk, nekā domājam, jo jau tagad satiksmē piedalās transportlīdzekļi, kas tīri labi iztiek bez cilvēka. 

Pirms diviem gadiem daudzi amerikāņi ar neviltotu interesi nopētīja Toyota Prius ar jocīgu cilindru uz jumta, kas vizinājās Sanfrancisko un Losandželosas apvidū ASV. Mašīna piesaistīja skatienu ne tikai ar ārējo izskatu, bet arī ar tukšo salonu. Tajā patiešām neviena nebija! Taču auto brauca un pamanījās neavarēt. 

Šis dīvainais auto pieder Google – uzņēmumam, kas nopelnīja miljardus ar interneta meklēšanas programmu un pēc tam sāka pamatīgu invāziju virtuālajā pasaulē: e-pasta serviss, kartes, mobilo telefonu operētājsistēma Android, tagad arī sociālais tīkls. Nereti viens produkts pamudināja sākt kādu citu. Tieši tā Google tika arī pie bezpilota automašīnām – tās «dzima» panorāmas karšu Street View veidošanas gaitā. Pārbūvētā Prius uzdevums bija ielu pēc ielas izbraukāt pilsētas un filmēt visapkārt redzamās ainas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu