Marina Hitrova, suņu un kaķu reprodukcijas speciāliste • IR.lv

Marina Hitrova, suņu un kaķu reprodukcijas speciāliste

4
Divas reizes Marinai iekosts. Septiņus mēnešus vecs vācu aitu suns iekoda rokā, līdzko viņa ienāca kabinetā. Neaudzināts bija arī kāds gadu vecs bulterjers, kuru vajadzēja vakcinēt. «Pavēru durvis, suns atplēta muti, es — «klakts!» — paspēju aizcirst durvis deguna priekšā. Atteicos strādāt ar tādu dzīvnieku.»
Ieva Alberte

Marinu par kaķeņu ginekoloģi dēvēt nevar, jo vārds «ginekologs» attiecas tikai uz sievišķo dzimumu. Runčus ārstē andrologi

Tātad Marina ir reprodukcijas speciāliste. Viņas klienti Dzīvnieku veselības centrā lielākoties ir šķirnes dzīvnieki, kam ir grūtības radīt pēcnācējus. Viens no iemesliem – slikta sperma. Tās kvalitāti var pārbaudīt. Vispirms tā jāsavāc. Runčiem to dara tā: iedod medikamentus, kas veicina spermas izdalīšanos, vai arī veic elektroejakulāciju – dzīvnieks guļ narkozē, taisnajā zarnā ievada elektrodu, kas rada spermas noplūdi. Suņiem praktizē manuālo stimulāciju. «Mana labā, stiprā roka,» nosmej Marina un parāda piltuvei līdzīgu plastmasas stobriņu, kur nonāk sperma pēc stimulācijas. 

Marinas kabinetā pie sienas ir kādas haskiju ģimenes bilde. Kucei bijis dzemdes iekaisums, tas izārstēts, un kucēni piedzimuši jau divas reizes. Veicot ultrasonogrāfiju, dažkārt nevarot redzēt, cik būs kucēnu, kur nu vēl dzimumu. Ar tādu pašu ultrasonogrāfisko metodi kucēm veic ikgadējo dzemdes apskati, jo atšķirībā no cilvēkiem suņiem pavēdere ir plānāka, jo tauku slānis  ir mazāks. Vēl suņi ir īpaši ar to, ka normāla to ķermeņa temperatūra ir 38-39,3 grādi. Arī sirdsdarbība un vielmaiņa ir ātrāka. 

Ikdienišķas suņu un kaķu kaites ir prostatas iekaisums, cistas olnīcās. Regulāri pacienti ir iguānas, kuras nespēj izdēt olas, jo tām ir olu aizture. To Marina nosaka ar ultrasonogrāfiju, bet kolēģi iguānu operē un sterilizē. Daktere ir par sterilizēšanu un nesaprot tos, kuri saka: «Runcim jābūt vīrišķīgam,» tajā pašā laikā «vīrišķīgi» ir kaķēnus slīcināt.» Grūti brīži darbā ir arī tad, kad jāsaskaras ar cilvēku nolaidību. Reiz atnests divas nedēļas nebarots kaķis, kas knapi kustējies. Saimnieks teicies, ka ātrāk nebija laika. «Par to, ka dzīvniekam nepalīdz, vajadzētu paredzēt kriminālatbildību.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu